МАЕСТРО ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“
16.04.2024 480 Прегледи

МАЕСТРО ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“

Музика и лични разкази – така премина срещата-беседа с маестро Георги Калайджиев – носител на наградата „Добри Чинтулов“ и почетен гражданин на Сливен. Създателят на проекта „Музиката вместо улицата“ се срещна с ученици от ОУ „Христо Ботев“-Сливен по покана на Общината. Пред децата световноизвестният цигулар разказа житейския си път и как с много труд и упоритост е стигнал до най-големите музикални сцени по целия свят. А сега децата от музикалния проект излизат на международни сцени и гостуват на големи музикални събития.

„Мили приятели, в тази възраст, в която се намирате сега, най-добрата и качествена инвестиция е образованието. Когато сте образовани и интелигентни – светът за вас е отворен. Затова държа децата, които участват в проекта, да бъдат образовани и да бъдат постоянни в училище“, сподели Георги Калайджиев. Той смята, че да бъде един артист успешен трябва да заложи на дисциплина, трудолюбие и себеотрицание.

Той благодари на Община Сливен за доброто сътрудничество и че заедно като партньори, успяват да развиват таланта на децата.

„Благодаря безкрайно много на Общината за поканата да бъда днес тук с вас. Благодаря за финансовата подкрепа, която ни оказва, защото в днешно време без финансова подкрепа е много трудно“, допълни маестрото.

„Скъпи деца, вярвам, че днешната среща няма да я забравите и ще си тръгнете вдъхновени от нея. Личности като Георги Калайджиев докосват сърцата, карат ни да се замислим и ни показват пътя, по който трябва да вървим. Изключително скромен, достигнал най-високите сцени в целия свят, но никога не забравил родния си град, с изключителна всеотдайност и обич към децата на Сливен. Вярвам, че ще запомните най-ценния съвет, който той ви даде – образованието и интелектът ще отворят света за вас. Следвайте мечтите си, вървете по своя път, уважавайте учителите си и със сигурност ще дойде денят, в който и вие като него ще сбъднете мечтите си“, се обърна към присъстващите ученици зам.-кметът Пепа Чиликова.

В събитието се включиха също китаристите и тромпетистите от „Музиката вместо улицата“, които развълнуваха присъстващите със своя талант.

Събитието се организира от Община Сливен и е част от проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Той има за цел съхраняване и популяризиране на културното наследство на Сливен и дава възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси и повишава толерантността, разбирането и приемането на различните културни ценности. Партньори в изпълнението му са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.

Предишна ОКРЪЖНИЯТ СЪД ВЪРНА НА ПРОКУРАТУРАТА ДЕЛО ЗА ЧЕТИРИМА УБИТИ НА ПЪТЯ КРАЙ СЛИВЕН
Следваща СЛАВЕНА ШЕЙТАНОВА: МЛАДИТЕ ХОРА В ПОЛИТИКАТА И В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, ТРЯБВА ДА СА ПРИМЕР ЗА ДИАЛОГИЧНОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ ЩАБ ПОСТАВЯ ПРОБЛЕМНИ ВЪПРОСИ НА ВНИМАНИЕТО НА НОЩ И МЗ

Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на Областния кризисен щаб заради неблагоприятната епидемична обстановка през последните десет дни в Сливенска област.  В заседанието участваха ръководствата на РЗИ,  многопрофилните болници за активно

Новини Сливен

ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ЗА СЕКРЕТАРЯ НА СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ

Секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев получи високо отличие. Това става ясно от информация на сайта на митрополията. В нея се казва: Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска

Новини Сливен

ЕДНА АБСУРДНА ГЛОБА ВБЕСИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В СЛИВЕН

Уличката „Сава Доброплодни“ е успоредна на „Раковска“, от северна страна. „Сава Доброплодни“ е много малка уличка. Има малки тротоари, а ширината на асфалта е по-малка от 3 метра. „Всички съседи