ЛЮБОВ ВЪРНА ТОП ГОТВАЧ ОТ МИЛАНО В СЛИВЕН

ЛЮБОВ ВЪРНА ТОП ГОТВАЧ ОТ МИЛАНО В СЛИВЕН

Той е само на 21 години, а вече е топ готвач. Станислав Атанасов доскоро приготвяше храна в елитни ресторанти в Милано. Сред тях е и къщата на „Милан“, където често се появява самият бивш премиер и медиен магнат Силвио Берлускони. Станислав обаче слага точка на своята италианска кариера и се връща в родния Сливен.

И всичко това заради любов. Неговата изгора се нарича Джулия. Момиче, което е завършило гимназията по хотелиерство и ресторантьорство в Сливен. Всъщност и Станислав завършва подобно училище, но в Милано. Макар и роден от двама родители българи, 21-годишният готвач говори родния си език леко завалено.

„Бях само на 6 години, когато с родителите ми заминахме за Милано и на практика съм израсъл там. На 14 години влязох в специализирано училище за готвачи, каквато ми беше детската мечта. Още на 3 години имам снимка с шапка на готвач как правя яйца на печката. Цял живот не съм мечтал за нищо друго, освен да стана добър в тази професия“, споделя Станислав Атанасов. В училището за готвачи обаче му е трудно. Аз бях чужденец, а по това време все още в Италия имаше предразсъдъци към хората отвън. Трябваше да полагам двойни и тройни усилия, за да постигна това, което другите получаваха почти без напрежение, казва българинът. Тогава той е забелязан от свой преподавател, който е изключително взискателен към него. Станислав впечатлява италианските си наставници в професията още по време на първия си стаж в ресторант на летището в Милано. Тогава ми дадоха да готвя, което е нещо нечувано в ресторант, който има една звезда „Мишлен“. Тази звезда се дава от именито френско списание.

Макар и още стажант, сливналията започва да се разпорежда в кухнята на много по-големи от него. По-късно той стажува в други ресторанти в Милано. Веднага след като завършва, Станислав попада в къщата на „Милан“. „Всъщност това е нещо като небостъргач, където е цялата управа на именития футболен клуб. Аз и моите приятели в кухнята бяхме от „Интер“, но се наложи да работим за футболистите на нашия кръвен противник“, казва младежът. Там Станислав впечатлява с идеята си да направи френски макарони с цветовете на „Милан“ – червено и черно. Учи се да прави и изключително вкусни торти и пасти. Сигурно щях да съм вече главен готвач в голям италиански ресторант, ако не бях срещнал миналата Коледа Джулия, признава Станислав.

Всъщност двамата се познават още от деца, но тогава не са контактували. „Спомням си, че я ударих с топка на един баскетболен мач при едно от връщанията си в България. После ми беше много съвестно, че не й се извиних. На миналата Коледа двамата отново се срещат, а той я черпи чаша вино. Тогава Станислав решава да зареже своята италианска кариера и да се върне в Сливен. Оказва се, че бащата на Джулия е наел ресторант, в който Станислав вече е главен готвач, а неговата любима му помага. „Целта ми е да направя първия ресторант с поне една звезда „Мишлен“ в България. Сигурен съм, че мога да го постигна“, твърди младият готвач, който не спира с мечтите си. Вярва, че и в България е възможно да направиш истински европейски ресторант, в който след като се нахраниш да нямаш стомашни проблеми или главоболие.

 

Георги Мангинов

Предишна СНЯГ ИМА ПО ВИСОКИТЕ ЧАСТИ НА ОБЩИНАТА, ПЪТИЩАТА СА ПРОХОДИМИ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ
Следваща СЛИВНАЛИЙКА ВЛЕЗЕ В ТОП 20 НА СВЕТОВНОТО ДЖУДО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ИЗБРАХА БЕБЕТАТА НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН ЗА 2017 Г.

Победителите във фотоконкурса на „Бебетата на МБАЛ Д-р Иван Селимински“-Сливен за 2017 г. бяха определени днес. Бебе на месец януари е Катрин Кънева, на февруари – Валери Пасков, март –

Новини Сливен 0 коментара

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 05.04.2018 г. (петък) до 13.00ч. е прекъснато водоподаването в кв. „Комлука“ При възможност водоподаването ще бъде

Новини Сливен 0 коментара

НА „БАТМИШ“ ЩЕ СТРЕЛЯТ И ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

3 × 3 =