ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА 2023: НОМИНАЦИЯ ЗА ДОЦ. ВЛАДИМИР КОРНОВСКИ – ЛЕКАРЯТ НА СВЕТОВНО НИВО, КОЙТО ИЗБРА БУРГАС ПРЕД ВАРНА, ЗА ДА ЛЕКУВА СЪРЦА
17.01.2024 893 Прегледи

ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА 2023: НОМИНАЦИЯ ЗА ДОЦ. ВЛАДИМИР КОРНОВСКИ – ЛЕКАРЯТ НА СВЕТОВНО НИВО, КОЙТО ИЗБРА БУРГАС ПРЕД ВАРНА, ЗА ДА ЛЕКУВА СЪРЦА

Доц. Владимир Корновски неслучайно е определян като корифей в кардиохирургията, от 2019 г. той ръководи екипа си в „Сърце и Мозък“ и е помогнал на стотици благодарни пациенти

В два последователни дни получихме писма от Красимира Гълъбова и Мина Джугларска –близки на двама пациенти на доц. Корновски –, които апелират да разкажем за професионализма на кардиохирурга и екипа му в болница „Сърце и Мозък“

Доц. Владимир Корновски, който оглавява отделението по кардиохирургия в „Сърце и Мозък“ в Бургас от началото на ноември 2019 г., получи номинация за „Личност на годината 2023“ от благодарни пациенти.

В два последователни дни в редакцията на „Флагман“ получихме писма от Красимира Гълъбова и Мина Джугларска, които апелират да разкажем за професионализма на специалиста и екипа му. В Бургас прилагат медицина на световно ниво, а в отделението по кардиохирургия лекуват между 700 и 800 пациенти годишно.

„Абсолютно отдаден лекар и човек с голямо Ч и златни ръце. Много са позитивните отзиви за него, на хиляди семейства е върнал близките хора у дома. А животът е само един. Скромен професионалист, иноватор в съвременната кардиохирургия, отдаден 24 часа на човешките животи“, пише до Флагман.бг Красимира Гълъбова

„Доц. Владимир Корновски, кардиохирургът, който е на световно ниво в своя професионализъм, заедно със своя екип направиха 12-часова операция на съпруга ми Васил Джугларски. Отговаряше с търпение на всичките ми лаишки въпроси, помогна за възстановяването на съпруга ми и благодарение на него семейството ми посрещна щастливи Коледа и Нова година. Няма думи, с които да опиша благодарността си“, пише ни и Мина Джугларска.

Репортер на Флагман.бг откри доц. Корновски по време на дежурство в „Сърце и Мозък“. Въпреки натоварения график лекарят ни отдели няколко минути, в които личеше, че не обича много да говори за себе си.

В отделението, което той ръководи, покриват цялата гама на сърдечната хирургия, с изключение на трансплантации на сърце и вродени сърдечни пороци при малки деца, за което има специални центрове.

В практиката си доц. Корновски не забравя пациентите, които са пристигнали за спешна хирургична интервенция или с неотложен кардиологичен проблем. Там за нас са най-големите предизвикателства и никога не знаеш как ще приключат, казва лекарят.

Спомня си ясно и Васил Джугларски, чиято операция определя като една от най-тежките за цялата изминала година.

„Малко преди Коледа той дойде с дисекация на аортата. Първоначално го подготвяхме за хибридна процедура – чрез ендоваскуларно лечение с поставяне на стент и хирургично протезиране на част от аортата. В процеса на уточняване и подготовка на пациента за интервенцията състоянието му рязко се влоши и се наложи по спешност да влезем в операционната. Затова проведохме цялата интервенция изключително по хирургичен път и се наложи да се протезира възходящата аорта, аортната дъга, част от низходящата аорта и съдовете, които отиват към главата, да се реимплантират в протезите – а това е трудоемко и времеемко. Тези операции са свързани с изключително висок риск. За щастие всичко беше наред и пациентът се прибра жив и здраввкъщи при семейството си“, разясни доц. Корновски етапите, през които е преминала операцията на бургазлията.

Като най-важното професионално събитие за екипа му през 2023 г. той определя гостуването на проф. Тиери Карел от Швейцария, който е световнопризнат специалист в кардиохирургията и детската кардиохирургия.

Корифеят в хирургията от Швейцария проф. Тиери Карел в „Сърце и Мозък“ заедно с доц. Владимир Корновски и д-р Йордан Красналиев

„ Един от най-добрите кардиохирурзи в света консултира и инспектира работата на екипите ни. . Според него хирургията в „Сърце и Мозък“ е на световно ниво, не се различава от начина, по който работят екипите в най-добрите болници.  Тази оценка е огромно признание за нашия труд.

С проф. Тиери Карел имахме възможност да работим заедно в „Сърце и Мозък“  в Плевен и тук в Бургас – обменихме идеи, обсъдихме различни подходи за успешното разрешаване на сложни медицински казуси и заедно помогнахме на нашите пациенти.

И продължава: „Щастлив съм, че постигаме такива резултати. Трогнат съм от номинацията, която получавам, приемам я от името на целия екип на отделението, което ръководя. Тези постижения са свързани с много работа и опит, който трупаме заедно.“

Лекарите, с които работи, са предимно млади специалисти между 36 и 45 години.

Има ли нещо, което един доцент може да научи от тях

Това е двупосочен процес. Както ние ги учим да упражняват професията, така и от техните идеи имаме какво да вземем. Когато на младите кардиохирурзи се даде възможност да споделят мнение за конкретен случай,  решенията, които взимаме заедно са най-успешните.

Каква е разликата между другите болници и „Сърце и Мозък“

Имал съм възможност като студент, после специализант и лекар да уча и работя в държави като Франция и Германия. Там е нормално лекарите да сменят своите работни места в търсене на  о ниво на развитие, по-добри финансови условия.

Основният подход, който отличава „Сърце и Мозък“ от другите болници,  в които съм работил, е  инвестицията в кадрите. Когато се вижда, че има потенциал, той се развива целенасочено и дългосрочно с курсове и квалификации по програмите за обучение в различните специалности.

Конкретен пример мога да дам с развитието  на миниинвазивната и  ендоскопската сърдечна хирургия, които се развиват много добре благодарение на  стратегическоъо планиране за развитие на клиниката по кардиохирургия. В „Сърце и Мозък“ рутинно оперираме митрални и аортни клапи изцяло ендоскопски, когато са изолирани. . Ние залагаме на иновативните и щадящите хирургични методи.

Разликата между Бургас и Варна

Бургас много ми харесва, той е доста по-спокоен  от Варна. Хубав, поддържан, вижда се, че много се работи за Бургас и за бургазлии.

През 2020 г. по време на ковид пандемията д-р Корновски става „Лекар на Бургас“, а от години  името му е сред  лекарите, на които българите вярват.

„Много съм благодарен за тези награди и съм убеден, че трябва постоянство и уважение към пациента  , за да се защитят. Признанието в очите на пациентите, доверието и дълбоката връзка помежду ни са  най-голямата награда за нас. „, казва доцентът.

Владимир Корновски е роден във Варна през 1974 г. в семейството на лекари

Доц. Владимир Корновски завършва медицина в МУ Варна. Има над 20 годишен опит като хирург.  От 2003 г. е асистент към катедрата по хирургични болести на МУ Варна, а от 2018 г. и към катедрата по сърдечносъдова хирургия и ангиология. Придобива образователна и научна степен „Доктор“.

Експертизата му включва пълната гама от кардиохирургични интервенции,  с особен фокус върху прилагането на техниката на миокардна реваскуларизация на биещо сърце, както и мини-инвазивната методика за миокардна реваскуларизация – MIDCAB.

Владее френски и английски език. Участва в обучителни програми, множество специализации и кардиохирургични форуми в Германия, Франция, Италия, Белгия и Англия.

 

От 00.01 часа на 17 януари 2024 г., сряда, до полунощ на 27 януари 2024 г., събота, ще се проведе интернет гласуването, което ще е с 50% тежест при изчисляването на крайния резултат.

Гласувайте тук:

https://www.flagman.bg/poll

 

Предишна МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ЩЕ КАЦА ДНЕС В ДВОРА НА ВОЕННА БОЛНИЦА
Следваща ОРТОПЕДЪТ ДОЦ. Д-Р СТЕФАН СТЕФАНОВ ПРЕГЛЕЖДА В МБАЛ "ХАДЖИ ДИМИТЪР" НА 26 ЯНУАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ПРЕДОСТАВЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ПРОЕКТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА БУЛ. „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Общинското ръководство предоставя възможност на жителите на община Сливен да внасят конкретни предложения и мнения по изготвената актуализация на проекта за благоустрояване на бул. „Хаджи Димитър“. Те могат да бъдат

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛ НА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

Поредна нарколаборатория разкриха криминалисти на РУ-Сливен в хода на специализирана операция по установяване и задържане на лица, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици. Рано сутринта на 3 април

Новини Сливен

НА ТОЗИ ЕТАП В ОБЛАСТ СЛИВЕН НЕ Е ОБЯВЕНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

На 23.01.2023 г. се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ, на който присъстваха  ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ в гр. Сливен и