ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР ОТ СЛИВЕН Д-Р ГЕОРГИ ХОДЖЕВ: С ВЕНДУЗИ УСПЕШНО ПРЕМАХВАМ БОЛКАТА ПРИ ДИСКОПАТИЯ
11.09.2018 15628 Прегледи

ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР ОТ СЛИВЕН Д-Р ГЕОРГИ ХОДЖЕВ: С ВЕНДУЗИ УСПЕШНО ПРЕМАХВАМ БОЛКАТА ПРИ ДИСКОПАТИЯ

Д-р Георги Ходжев завършва медицина в Тракийски университет – Стара Загора, със специалност вътрешни болести. Общопрактикуващ лекар е в Сливен. През 2017 г. открива първия в България център за лечение и диагностика чрез судански тест с вендузи, след успешно обучение в Судан и придобиване на сертификат за прилагане на метода. Това става с подкрепата на създателя му – д-р Уаил Мохамед – специалист по физиотерапия и спортна медицина в Спортен клуб “Aлмурада”, преподавател и ръководител на отдел “Физиотерапия” в университета “Алзаим Aлазхари”-Хартум, Судан, както и директор на физиотерапевтичния център за спортна и традиционна медицина в същия университет.

– Д-р Ходжев, при кои заболявания прилагате суданския тест с вендузи?

– Прилагаме теста основно при дископатии и дискови хернии, болки в раменете, спортни травми. Тестът започва със снемане на добра анамнеза и физикален статус за установяване наличието на симптоми или белези на цервикален, лумбосакрален, дисков пролапс. Тестът е по-добре обоснован и приложим, когато пациентът има ясни и богати симптоми като: болка в шията и кръста, ишиас, изтръпване на крайниците, скованост, мравучкане, парастезия на горните и долните крайници, мускулна слабост. Тестът с вендузи сам по себе си повлиява оплакванията на пациентите. Забелязали сме, че например при нас в кабинета идват хора за преглед, накуцвайки и се прибират вкъщи, ходейки нормално. Това говори положително за теста и потвърждава наличието на дисков пролапс. След лечението като цяло караме пациента да направи това, което преди теста не е можел. Имаме и няколко случаи, при които пациентът си отива вкъщи с вендузата на гърба.

– При прилагане на теста с вендузи остават тъмни петна по гърба. След колко време избледняват?

– Областите на теста с вендузи остават тъмни за три до четири дни, което не бива да тревожи – колкото по-интензивно е потъмняването, толкова проблемът е по-задълбочен. В случаите, когато лечението не може да започне веднага поради различни причини от страна на пациентите, маркираните точки остават същите за лечение дори и след една година.

– Т.е., прилагате метода и за диагностика, не само за лечение?

– Точно така, най-напред правим теста, за да видим дали има облекчаване на симптомите и след това започваме лечението, което продължава между 7 и 10 дни. С теста може веднага да кажем дали ще има или не ефект от вендузолечението. Методиката за диагностика със суданския тест с вендузи се прилага за пръв път в многовековната история на вендузотерапията и е патент на мой колега суданец, с когото сме завършили заедно медицина в България, в Стара Загора, състуденти сме и приятели повече от 30 години. Това наше приятелство е и причината

първият център в България за лечение с вендузи да е в Сливен. 

Той работи от 12 години в Судан по този метод. Преподавател е в един от най-престижните университети там – “Алзаим Aлазхари” в Хартум, завежда Катедрата по рехабилитация, физиотерапия и спортна медицина. С негово съдействие открихме нашия център и вече година и половина диагностицираме и лекуваме по метода и български пациенти. Преминахме специално обучение в Судан, получихме и сертификат, че сме обучени да прилагаме метода.

– Какво е специфичното в лечението с вендузите?

– Лечението е разделено на “суха” и “мокра” терапия. “Сухите” вендузи се правят между 7 и 10 дни. “Мокрите” – веднъж в месеца. Различното при тях е, че се прави надраскване на кожата със стерилни игли и едва след това се слага вендузата. Целта е да се направи декомпресия на мястото, където има притискане на нерв.

Новото и иновативното, което прави метода на д-р Мохамед уникален, е това, че с този тест може да кажем на кое ниво има притискане на нерв по хода на гръбначния стълб. Т.е., провеждаме диагностика.

– Как откривате на какво ниво е притиснатият нерв?

– Придържаме се към хипотезата, че за всяка болка в човешкия организъм трябва да се търси причината в инервацията. Например при болки в коляното трябва да търсим първо причината в неговата инервация и след това да търсим има ли, или няма проблем в съответната област от човешкото тяло. На базата на тази хипотеза поставяме и вендузите на точки по гръбначния стълб. Дали даден нерв, който излиза от гръбначния стълб, функционира добре, проверяваме чрез безопасния метод с вендузи. Например, ако болката е в коляното, изолираме инервацията или “електричеството” към него и наблюдаваме какво усеща пациентът. Ако с изолиране на инервацията в коляното, изчезне болката, това означава, че проблемът не е в коляното. В дадения случай диагностиката с вендузи показва, че съответният пациент не трябва да губи време с лечение на коляното, а да си лекува кръста.

По принцип, повечето дискови хернии, радикулити, радикулопатии, ишиас са в резултат на компресия между нерв и диск

За нас е важно да освободим нерва. 

Затова казвам, че вендузотерапията може да замени скъпите изследвания. Например, в селата ни, където няма дори и рентген. Или при тези пациенти, които не могат да платят стойността на високоспециализираните изследвания, като ядрено-магнитен резонанс. Или не могат да си позволят да пътуват до градовете, в които може да им направят изследването. Вендузотерапията, макар и да не посочва точно проблема, може да ни посочи на кое ниво има увреда. Това ни дава възможност и в работата ни като лични лекари например да преценим кой от пациентите ни е за рентген, за невролог или за ортопед в рамките само на пет минути, без каквито й да било инструментални изследвания.

– Има ли противопоказания за прилагането на вендузотерапията?

– Има едно единствено противопоказание – когато човек е с кожен проблем. Иначе, можем да лекуваме пациенти между 7 и 97 години. Няма възрастови ограничения. Д-р Мохамед има случай например с дете на 7 години, което е куцало от 4 месеца. На втората минута от лечението – започва да ходи нормално.

– В нашата традиция съществува подобно лечение, но бабите наричат вендузите “чаши”. Има ли разлика и каква е тя между нашите “чаши” и суданския тест с вендузи?

– Няма разлика, по принцип, в самата методика. Разликата е, че навремето нашите баби са го правили с огън. Запалват памук и той изсмуква въздуха, за да стане вакуум. И са лекували основно настинки.

Докато при суданския тест с вендузи вакуумът се постига със специални пластмасови чаши с помпа. Няма опасност от изгаряне. Освен това вендузите се слагат на определени места по гръбначния стълб, а не са разхвърляни по гърба. За първи път в историята на алтернативната медицина, д-р Мохамед поставя вендузите не от двете страни паралелно на гръбначния стълб, а върху него. Това е съществена част от методиката му.

– Не е ли опасно поставянето на вендузи по гръбначния стълб?

– Не, защото имаме достатъчно опит в това и сме обучени да го правим, без никакви усложнения, но всеки без опит може да причини проблем.

– Имате и по-тежки случаи в практиката си – пациенти с болки в кръста и пареза на крака от месеци. Какъв резултат постигате в тези случаи?

– Да, последните ни два случая бяха такива – пациентка на 43 г. с остри болки в кръста от дясно в резултат на дискова херния, както и болка и ограничено ходене и мъж на 57 години с болки в кръста и пареза на левия крак от два месеца. След като приложихме теста и лечението в продължение на девет дни и двамата ни пациенти ходят изправени, без болка, парезата също премина.

Разбира се, този метод не е панацея – с него не можем да лекуваме всичко, но за болестите, които ви споменах, постигаме доста добри успехи – без операции и много лекарства.

 

zdrave.to

 

Предишна "МЕЛ ИНВЕСТ" ЩЕ ИНВЕСТИРА НАД 6 МЛН. ЛВ. В ХОТЕЛИ В СЛИВЕН И КОТЕЛ
Следваща ОБЩИНСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ "ОЗЕЛЕНЯВАНЕ" ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА "ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН ЗАПОЧВА ИЗВЪНРЕДНА ИМУНИЗАЦИЯ

Във връзка с продължаващото разпространение на инфекция от Морбили на територията на Република България и с цел ограничаването и предотвратяването на заболяването, съгласно Заповед на министър на здравеопазването до 04.10.2019

Новини Сливен

45 ЕКСПЕРТИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ВЗЕХА УЧАСТИЕ В СПЕЦИАЛИЗИРАН УЕБИНАР ЗА НОВИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА И РИСКОВЕТЕ ЗА ДЕЦАТА В ИНТЕРНЕТ

На 18 февруари 2021 г. , Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен организира специализиран уебинар на тема „Новите измерения на трафика на хора и рисковте

Новини Сливен

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА НА ЕВРОПАЛЕТИ ОТ СЛИВЕНСКА ФАБРИКА

Разкрита е кражба от двора на фабрика в град Сливен. Извършителите са задържани. Криминалистите започват работа по случая на 8 февруари след подаден сигнал за кражба на европалети. След проведените

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

one × 1 =