ЛИТЕРАТУРНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР ОТБЕЛЯЗА 70-ТАТА ГОДИШНИНА НА ДВАМА НОВОЗАГОРСКИ ТВОРЦИ

ЛИТЕРАТУРНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР ОТБЕЛЯЗА 70-ТАТА ГОДИШНИНА НА ДВАМА НОВОЗАГОРСКИ ТВОРЦИ

Двама интересни творци събраха любителите на българското художествено слово на 29 ноември в Нова Загора. Имената им са познати на повечето новозагорци. И двамата са се доказали като опитни професионалисти – всеки в своята професия. Обединяват ги родното място, новозагорската гимназия „Христо Ботев“ и влечението им към перото.

Една доказала се и любима на много семейства не само в нашия град педиатърка и един ерудиран прокурор от Върховна касационна прокуратура застанаха пред своите съграждани за среща с тях – Стефка Данева и Димитър Генчев. Литературно-поетичната вечер  под надслов: „Пиши, поете, стиховете! Продължавай!“ беше организирана от НЧ „Напредък – 2001“ и НЧ „Д. П. Сивков – 1970“. Срещата отбеляза и един специален повод и за двамата творци – техните седемдесетгодишни юбилеи – седемдесет прекрасни години, както беше изписано в поканата за събитието.

Своето признание към тях, в красивата и зареждаща вечер, изказа и кметът г-жа Галя Захариева. Тя се обърна с благодарност към Д-р Стефка Данева и г-н Димитър Генчев, както и към всички участници и присъстващи. „Събрани сме тук толкова различни поколения. Това ни показва, че различията в мислите ни, в делниците ни, в усещанията ни, обединени, могат да създават такива прекрасни вечери, в които всички заедно да се чувстваме щастливи.“  Г-жа Захариева каза, че Нова Загора винаги ще съхрани имената им сред тези новозагорци, които са допринесли за израстването на духа в родното ни място и като израз на почит и признателност, тя удостои двамата майстори на словото с почетни плакети със знака на Община Нова Загора.

Г-н Трендафил Василев връчи поздравителен адрес от името на Управителния съвет на Съюза на българските писатели на Д-р Данева и поздрави и двамата юбиляри за дългогодишната им и вдъхновена творческа дейност.

Вечерта беше богата на вълнуващи срещи, разговори, емоции. Своеобразна пъстрота внесоха изпълненията на децата от детска секция към клуб „Традиция“  Нова Загора“, възпитаниците на Школа по изкуствата „Илия Аврамов“ към НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ и Театрално-танцова  формация „Искрици“ към НЧ „Напредък – 2001“.

Д-р Стефка Данева се дипломира като педиатър в Медицинска академия , гр. София и работи като такъв през целия си професионален стаж. Тя е най-усмихнатата детска лекарка. В свободното си време посяга към четката и перото. Позната е на поколения новозагорски деца със своите пъстри книжки с детски стихове. Пише поезия и проза и за възрастни.

Димитър Генчев е новозагорски публицист, поет и писател, възпитаник на гимназия „Христо Ботев”, завършил е висше юридическо образование в СУ „Климент Охридски”. От 1978 г. работи като прокурор, от 2001 е във Висша касационна прокуратура. Публикувал е статии в  научни издания, както и публицистика и стихове в централния и местния печат. Автор е на няколко стихосбирките и сборник с публицистика и критика.

 

Предишна НАД 130 ДОГОВОРА ЗА ПРОДАЖБА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ СКЛЮЧИ СЛИВЕНСКИЯТ ОФИС НА ЕЛЕКТРОХОЛД
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПОДДЪРЖА 259 КМ ПЪТИЩА ПРЕЗ ЗИМАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПОДЗОНА 12 ПО НАРЕДБАТА ЗА ПАРКИРАНЕ В СЛИВЕН

  Общинското предприятие „Градска мобилност“ – Сливен съобщава, че предстои изграждането на подзона 12, която включва улиците „Г. С. Раковски“, „Антим Първи“ и „Михаил Колони“ в Сливен. Тя е регламентирана

Новини Сливен

53-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е АРЕСТУВАН ЗА ОТКАЗ ДА ДАДЕ АЛКОХОЛНА ПРОБА И ОБИДИ КЪМ ПОЛИЦАИ

53-годишен водач на „БМВ“ е задържан в РУ-Котел, след като е оказал съпротива при извършване на проверка за употреба на алкохол. На 3 декември, около 16,10 часа, на път ІІ-48,

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ ИМА ВАЖНА РОЛЯ ЗА ОПАЗВАНЕ ЧИСТОТАТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Община Сливен изпълнява отговорно ангажиментите си за екологосъобразно управление на отпадъците и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Това заяви кметът Стефан Радев по време на участието си в