„ЛИНА“ Е СЕРТИФИЦИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХЕПАТИТИ В И С
юни 14, 2023 502 Прегледи

„ЛИНА“ Е СЕРТИФИЦИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХЕПАТИТИ В И С

За поредна година „ЛИНА” получи сертификат от немския институт INSTAND за високо качество на ДНК изследванията за трансмисивните инфекции хепатит В (HBV  DNA) и хепатит С (HCV RNA). Анализите се извършват в собствената генетична лаборатория на „ЛИНА” в новата ѝ база в Central park – Бургас. Това е още едно доказателство за европейско ниво.

„Имаме дълъг опит в доказването на хепатити. В последните години, като най-сигурен метод се използва ДНК диагностика – най-съвременният, високотехнологичен метод за молекулярни анализи със специфичност – 100% и чувствителност – 98%”, споделя д-р Татяна Николова, вирусолог в „ЛИНА”. Според нея е необходима по-широка скринингова програма, тъй като хепатит B и хепатит C могат да останат скрити дълго време и да предизвикат увреждания неусетно.

Кои са целевите групи, които трябва да се изследват?

Тази диагностика е насочена към всички, които при рутинни изследвания са получили положителен резултат за Австралийски антиген (HBsAg+)  и антитела за хепатит С (anti HCV+). Поради необходимостта от ранна диагностика, заради безсимптомния характер на заболяванията, тези две изследвания (HBsAg, anti HCV) се покриват от Здравната каса.

При какви симптоми трябва да се насочим към изследвания за хепатит?

Хепатит означава възпаление на черния дроб. Вирусът на хепатит B попада в човек чрез заразени телесни течности или кръв. Този вирус е устойчив на стайна температура, за разлика от вируса на СПИН. Не се разпространява по въздух, чрез храната или водата.

Вирусът на хепатит С се предава при контакт със заразена кръв. Обикновено инфектирането става чрез споделено ползване на принадлежности при: бръснене, татуиране, поставяне на пиърсинг, общи спринцовки за венозни наркотични вещества и др.

И двете инфекции могат да бъдат предадени по време на раждане от инфектирана майка на бебето, а също при секс без предпазни средства с инфектирано лице.

„Хепатит B и хепатит C увреждат черния дроб. След много години могат да се получат усложнения – чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб и дори да се стигне до летален изход. Ранното им откриване е гаранция за контрол върху инфекцията. Всеки, използвайки възможностите на Здравнате каса, може да си направи скрининг тест и при положителен резултат да се изследва за вирусни копия чрез ДНК метод”, заявява д-р Николова.

Предишна ЕНЧО ПЕТРОВ: СЛЕД РЕМОНТА ЛИФТЪТ ЩЕ Е ИЗЦЯЛО РЕНОВИРАН
Следваща СИГНАЛНИ РАКЕТИ НАД "НОВО СЕЛО" СТРЕСНАХА ЖИТЕЛИТЕ В СЛИВЕНСКИ СЕЛА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТ. КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ ПОЗДРАВЯВА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ С ТЕХНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК

Уважаеми съграждани, Българската полиция отбелязва днес своя професионален празник. Денят на Св.Архангел Михаил олицетворява битката на силите на доброто за постигане на ред, истина и правда. Подобна битка водят ежедневно

Новини Сливен

Д-Р КОМИТОВ: ДНЕС ИЗПИСВАМЕ ОЗДРАВЯЛА ПАЦИЕНТКА

Днес изписваме оздравяла пациентка, която бе лекувана за коронавирус. Това съобщи пред Sliveninfo д-р Илиян Комитов, началник на Военна болница – Сливен. Той подчерта, че се очакват пробите на още

Новини Сливен

АВТОКИНО СЕ ЗАВРЪЩА В СЛИВЕН НА 3 АВГУСТ

Община Сливен кани жителите и гости на Сливен на безплатно автокино на 3 август. Прожекцията ще е на българския филм „Чалга“ по сценарий и режисура на Мариан Вълев. Кинопродукцията ще