ЛЕТИЩЕ „БЪРШЕН“ ЩЕ СТАВА БАЗА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ

ЛЕТИЩЕ „БЪРШЕН“ ЩЕ СТАВА БАЗА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ

Летище „Бършен“ ще става база за медицински хеликоптери. Това каза днес в отговор на въпрос на Sliveninfo за бъдещето на летището Георги Гвоздейков, народен представител от партия „Продължаваме промяната“ от област Сливен, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения в НС. Летището има голям потенциал, защото отговаря на всички изисквания на ИКАО, полосата е с дължина, като на летищата в Пловдив и Варна, посочи той.

По Плана за възстановяване и устойчивост България ще получи финансиране за изграждане на системата за спешно медицинско осигуряване по въздух с хеликоптери HEMS – /Helicopter Emergency Medical Service/. За България са планирани шест зони, където да бъдат дислоцирани и изградени тези бази. Една от основните идеи на проекта е Сливен да стане оперативна база, за което ще настоявам лично. В Сливен да бъде подготвителния и тренировъчен център за персонала, който ще работи в HEMS.

България е единствената държава в ЕС, която не притежава такава система, каза Гвоздейков и допълни, че въпреки, че в света хора правят екскурзии в космоса, в страната не може да се направи осигуряване по въздух и да се спасяват човешки животи.

Според него реализирането на този проект в Сливен ще даде сериозно икономическо отражение, като ще разкрие работни места, които ще бъдат високо квалифицирани.

Проектът предвижда изграждането на нови съоръжения, има огромен интерес от производители на безпилотни летателни апарати да се дислоцират тук. Депутатът допълни, че на оперативно заседание на Министерски съвет, миналата сряда има одобрен доклад от министъра на транспорта, който мотивира изграждането на структурата, защото, за да започне реализация на проекта, трябва да има обособена структура.  Ще има изменение на Закона за гражданското въздухоплаване, в което ще бъде узаконена тази структура и самият авиационен оператор, който трябва да отговаря на регламент на Европейската комисия.

Георги  Гвоздейков припомни, че летището е предоставено за управление на Община Сливен по Закона за публичната държавна собственост, след мотивирано предложение от екипа на тогавашния кмет Йордан Лечков. Намеренията са били летището да бъде развивано карго хъб, но те не са били изпълнени през годините. На това съоръжение в миналото са извършвани полети, както за Българската армия, така и за гражданската авиация – имало е редовна пътническа линия Сливен – София, както и за карго авиация – използвана за транспортиране на плодове и зеленчуци за европейски пазари, за СИВ, арабски пазари и др.

 

 

Предишна ВЕСЕЛИН ВЪЛЧЕВ:ПОЕМАМ ПОСТА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ, СЪЗНАВАЙКИ, ЧЕ ВЪЛШЕБСТВА ИМА САМО В ПРИКАЗКИТЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕНЕРАЛ КОЛЬО МИЛЕВ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ

Генерал Кольо Милев, който е бивш кмет на Сливен, отново ще бъде кандидат за депутат и много вероятно пак да води червена листа. Това съобщиха пред Sliveninfo източници от „Позитано“

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН ДИМИТЪР МИТЕВ ПО СЛУЧАЙ НИКУЛДЕН

Уважаеми съграждани, Днес почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Днешният ден и наближаващите празници ни дават поводи за радост и веселие, но и

Коментари и интервюта

ЗАВРЪЩАНЕТО НА МУСТАФА

„Аллах те изпраща“. С тези думи ме посрещаше Мустафа в Истанбул  през далечната 1990 г. По това време в най-големия турски град избухваха бомби, като следствие от течащата война в