ЛЕКАР И ПАЦИЕНТ ОТ ЯМБОЛ СТАНАХА ГЕРОИ ВЪВ ФИЛМ ЗА СЪРДЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

ЛЕКАР И ПАЦИЕНТ ОТ ЯМБОЛ СТАНАХА ГЕРОИ ВЪВ ФИЛМ ЗА СЪРДЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Кардиологът от Ямбол д-р Мариан Ингелиев и неговият пациент Йордан Йорданов станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В ямболската история пациентът е Йордан Йорданов, когото мнозина познават от участията с кукерската група. Сърдечната недостатъчност му отнема всичко, което обича да прави – заниманията с групата, екскурзиите с приятели, работата на лозето. Той е млад, но не може да измине и 20 метра, без да седне и да си почине. „Като тръгна някъде, си подбирам маршрутите – да има пейка. Да седна, да си почина, защото не мога да вървя. Не можех да дишам, не мога да изляза никъде. Не мога да отида на екскурзия с приятели – хората вървят, а аз трябва да седна някъде да чакам. Бях се отчаял“, разказва той.

Но една съдбовна среща го връща към живота – в спортната зала, в която работи, се среща с д-р Мариан Ингелиев, специалист-кардиолог. „Като ме видя как се задъхвам, каза – момче, искам да ти помогна. Довери ми се. И аз се доверих“, спомня си Йордан. „Включихме ново лечение, състоянието му сега е чудесно. Той сякаш се подмлади, и видът му се промени, и желанието му за живот е по-голямо. И най-важното е, че вече две години не е влизал в болница“, казва д-р Ингелиев. Той има много пациенти със сърдечна недостатъчност, при които съвременното лечение е дало резултат. „Съжалявам, че не всички колеги го използват, защото ефектът е направо вълшебен“, споделя лекарят.  „При сърдечната недостатъчност много е важно да се постави своевременна диагноза, да се потърси причината, най-често това е исхемичната болест на сърцето, при вирусни инфекции, много често при грип сме получавали такива усложнения, които благодарение на съвременните лечения могат да се компенсират и човек да живее пълноценно и да се върне към нормалния си живот“, добавя той.

„Изпих ги и сякаш ми се върна силата. Започнах да вървя, да не се уморявам, вече засичам три километра мога да мина, без да седна“, щастлив е Йордан, който е безкрайно благодарен на своя лекар.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/wRD27U7_3Ng

Както и във фейсбук страницата: https://fb.watch/9SMO9G2Dce/

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Ямбол болните са близо 2 000 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 1100  хоспитализации по повод на СН.

Предишна 123 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 ЗА ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН С ПРОГРАМА ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ВОЕННИ УНИЩОЖИХА НЕВЗРИВЕН БОЕПРИПАС В ЯМБОЛ

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон-Ямбол унищожи невзривен боеприпас. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е силно корозирала ръчна граната. При спазване на

Новини Ямбол

ЯМБОЛ ПОСРЕЩНА ДИМИТЪР БЕРБАТОВ, КОЙТО ПОДМИНА СЛИВЕН

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов посети Ямбол за пръв път, за да се срещне с представители на футболните клубове от областите Ямбол и Сливен. Преди това

Новини Ямбол

РОКЕРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБИРАТ КРАЙ ЯМБОЛ ЗА ПЪРВИЯ ЗА ГОДИНАТА НАЦИОНАЛЕН МОТО СЪБОР

Рокери от цялата страна се събират в местността „Бакаджик“ край за Ямбол за първия за годината Национален мото събор, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Събитието е организирано от Мото