ЛЕКАРКА С ДВЕ СПЕЦИАЛНОСТИ РЪКОВОДИ ЦЕНТЪРА ЗА БОРБА С ПАНДЕМИЯТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

ЛЕКАРКА С ДВЕ СПЕЦИАЛНОСТИ РЪКОВОДИ ЦЕНТЪРА ЗА БОРБА С ПАНДЕМИЯТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

 

Тя е главен координатор между всички институции в област Сливен за борба с коронавируса. От осем месеца няма почивен ден и свободно време. На телефона е постоянно, дори и през нощта. Д-р Даниела Калева е директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Сливен и главен диспечер за стиковката между институциите и настаняване на заразените под карантина вкъщи или в лечебни заведения. Тя взема решение кой в коя болница да бъде настанен. Говорила е с огромната част от заразените с коронавирус в областта, чиито брой е над 500.

„Първият заразен в област Сливен бе установен на 25 март. До началото на април успяхме да създадем организация и стиковка между различните институции – РЗИ, лечебни заведения, лични лекари, МВР и др., като центърът е тук, в РЗИ. Първата ни сериозна трудност дойде, когато имаше заболели медици. Това поставя на изпитание лечебните заведения и лишава пациентите от специалисти. Второто голямо предизвикателство пред нас беше през месец юни. Тогава имаше лавинообразно увеличение на заразените, което успяхме да преодолеем. Вече със сигурност можем да кажем, че този вирус не подбира своите адресати – заразяват се хора от всички етноси, религии и с различно материално положение. Има заразени от всички квартали от Сливен и областта”, заявява д-р Даниела Калева. За която медицината е призвание и огромна възможност за реализация.

Д-р Калева следва пътя на своята по – голяма сестра, която преди нея е започнала да учи медицина и днес е лекар. Завършва ВМИ – Стара Загора, където се запознава с настоящия си съпруг – д-р Трифон Калев, специалист по образна диагностика. Двамата имат син, който следва медицина. „Когато вечер седнем на масата тримата, слагаме деня пред нас и всеки споделя преживяното. Това е най – хубавото време за семейството. Аз обичам да готвя и всяка гозба е вкусна и любима, щом и тримата сме на масата”, споделя лекарката.

Д-р Калева постъпва в РЗИ – Сливен в далечната 1995 г. Минава по професионалната стълбица, изкачвайки се до директор на дирекция. Тя има две медицински специалности – епидемиология и инфекциозни болести. Доволна е от всеки изминал ден, ако види благодарност в нечии очи. Ядосва се от несправедливи обвинения. През последните осем месеца те идват основно от хора, поставени под карантина или заразени. „Хората трябва да разберат, че спазването на мерките е основният начин, чрез който можем да предпазим и себе си, и своите близки и приятели. За това са необходими усилия, малки, но все пак усилия от всички”, категорична е д-р Даниела Калева. Която е благодарна на своите подчинени от РЗИ и всички институции в областта за денонощните им усилия от началото на епидемията. „Само всички заедно, с много дисциплина и кураж можем да преодолеем това предизвикателство, наречено коронавирус”, счита епидемиолог №1 в сливенска област.

 

 

Георги Мангинов

Предишна НЕДКО НЕДЕВ: РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ ИМАТ ВЕЧЕ НАД 200 ЧЛЕНА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВИЯТ ПАРК ПО ПОРЕЧИЕТО НА РЕКА АСЕНОВСКА ЩЕ БЪДЕ ОГРАДЕН

Предстои ограждането на новия парк по поречието на река Асеновска. „Имаме оферта за тази ограда. В момента прецизираме вариантите. Ще бъдат поставени оградни пана, с които Общината разполага“, заяви заместник

Новини Сливен

ПРОКУРОРСКИ АРЕСТ ЗА УБИЕЦА НА ЖЕНАТА В КЕРМЕН

Разследването започнало на 4 февруари, след получен сигнал за починала 56-годишна жена в дома си в град Кермен. От проведените процесуално-следствени действия се установява , че смъртта е причинена насилствено.

Новини Сливен

СЪДЪРЖАНИЕТО НА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ В АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ НАД СЛИВЕН Е В НОРМИТЕ

Община Сливен информира, че по данни от автоматичната измервателна станция към  Националната система за мониторинг на околната среда, от началото на отоплителния сезон – месец октомври 2019 г. до днес