ЛЕКАРКА ОТ СЛИВЕН СТАНА ТРЕТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „МИСИС БАБА 2018“
януари 28, 2018 9831 Прегледи

ЛЕКАРКА ОТ СЛИВЕН СТАНА ТРЕТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „МИСИС БАБА 2018“

В година, изпълнена с кръгли годишнини, много празници и напрегнати делници, д-р Мариана Марчева получи ново признание – стана автор на книга за деца и се подготви да се окичи с корона. Но в началото на 2018-та д-р Марчева спечели не една, а две корони – стана трета в международния конкурс „Мисис баба 2018“ и получи признанието „Мисис баба чар”.

Победителка в конкурса, който се проведе навръх Бабинден, стана 71-годишната Анета Паскалева –  инженер, има син и помага в отглеждането на две внучета. По традиция събитието има и благотворителен характер, като средствата се предоставят на К.Г.Б. – Клуб на готините баби.  Целта на  конкурса е да даде пример за съвременна баба –  красива жена, поддържана, работеща, щастлива и радваща се на живота, любяща майка и баба, но и със самочувствие и лично пространство. Която въпреки трудностите и напрегнатите дни успява и съхранява духа си силен. Домакин беше първата „Мисис Баба“ 2010 – Капка Амзина.

По думите на победителката от тази година Анета Паскалева, широката душа помага на красивото лице.

Д-р Марчева е тройно доказателство за това. Тя се  конкурира с дами от 15 държави, сред които Сингапур, Испания, Филипини, Канада, ЮАР, Австралия, Малайзия, Русия, Индия, Швейцария, Обединено Кралство, Канарски острови, Латвия, Лас Палмас и България. Да си добър човек, отворен, отговорен, справедлив и добродетелен, е важното, тези ценности се стремя да спазвам и да предам на внуците си, призна в интервю за Радио Сливен Нет д-р Марчева.

Тя разказа, че идеята за участие в конкурса „Мисис баба” й хрумнала спонтанно,  понеже в 2017 – та година имала много кръгли годишнини – личен юбилей, къща, която става на  100 години, отбелязват и 10 години съвместен живот с настоящия й съпруг, а голямата от трите й дъщери също имала юбилей. Достатъчно поводи годината да се увенчае …с корона. Даже две!

„По телевизията видях, че колежка е печелила в този конкурс и се вдъхнових. Условията за участие също ме впечатлиха – кариерно развитие, талант, обществено признание, житейски опит – и реших, почти на шега, да кандидатствам. У дома ме подкрепиха и дори съдействаха да оправя бързо документите, като спазих последния възможен срок за подаването им.  Разполагах с три дни. Точно на 15-ти декември ги изпратих и чаках уведомление. За голяма моя изненада, в неделята след рождения ми ден ми позвъниха, че съм на финал на конкурса.

„Надпреварата е в три кръга, разказа още Мариана Марчева. Първият е  кратко представяне, вторият е за демонстрация на талант, а третият – дефиле във вечерни рокли. Аз се представих с две авторски стихотворения – за юбилеите в живота и за Милениум –а. Представих и три картини, които моите близки показаха на журито като момичета на късмета”, разказа с настроение д-р Марчева.

Два тоалета – в бордо и тъмно синьо, допълнили представянето й пред жури с участието на бивши Мисис баби, спонсори на конкурса, журналисти и други изпитващи и оценяващи специалисти.

Всички участнички в конкурса  – от 42 до 71 години, са работещи, успели жени, майки и баби, вълнуващо бе да се запозная с нови и интересни хора, сред които и чужденки от много екзотични страни, но всички жени с млад дух, призна още д-р Марчева. Конкурентки са й били шефка на охранителна фирма, кметица, журналистка, счетоводителка, републикански шампионка по плуване и още представителни дами – талантливи и елегантни.

„Доволна съм, че преодолях вълнението и спечелих третото място. Винаги съм била активен човек, но този успех по особен начин ми носи удовлетворение, оценена съм като човек! Смисълът на победата е, че осъзнавам лично красотата на всяка възраст, това ме стимулира да се върна в годините, когато не си позволявах да изляза от дома без грим и аксесоари. Имах нужда от този стимул,  това подсещане, за да се върна в моето си русло, без да правя компромиси”, призна с усмивка д-р Марчева,            известна с елегантния си стил и привързаността си към шапките.

Попитахме дали двете корони и лентите на „Мисис баба” ще станат повод за втора книга. Защото през декември 2017 година излезе от печат първата книга на д-р Марчева – „Софи и нейните пиленца”. Изданието е двуезична приказка на български и и английски език с цветни детски илюстрации и страници за оцветяване.

„Първата ми книга бе вдъхновена от моите внуци и една истинска история с малки пиленца в селска къща близо до Сливен”, разказа д-р Марчева. „Бяхме с внучката София Момчилова на вилата и  аз й предложих да разкажем  историята с малките пиленца, които отглеждаме там като домашни любимци. Другият ми внук, пристигнал от Америка – откъде да е виждал  там живи пиленца?! – настъпи две от животинките и те отидоха на небето. После разбра какво е сторил – това стана повод за написването на приказката.  За един следобед написах текста и предложих на Софи  да направи илюстрациите. 5-годишна тогава, тя подходи с отговорността на зрял човек. С напътствията на учителката си, при която ходи на уроци по рисуване,  направи над 10 илюстрации,  сами по себе си  интересни. Дори и  взискателната й майка Виолета – моята голяма дъщеря, завършила Художествената гимназия и по образование изкуствовед, се зарадва на постиженията й.  И оформи дизайна на книжката. Има и страници с илюстрации за оцветяване. Съпругът ми Христо Тотев и Добромир Батинков се включиха при превода на английски език – да четат и  американските внучета. Редактор е Валентина Радеинска!”, разказа Мариана Марчева.

„Старая се да възпитам у  моите внуци – както аз съм възпитавана от любимите си баби и дядовци –  усет и уважение към природата и домашните любимци, да не  живеят с компютъра и телефона. И когато са при мен, това са категорично забранени предмети. Винаги сме заедно сред природата и им разказвам за планината. Моят дядо беше планинар, а сега с моите внуци почти сме  обходили  Сливенския балкан. Искам да са  по-далече от компютъра – прекаленото взиране в него е  пагубно за децата,  не развива нито фантазията, нито асоциативното мислене. Искам да четат книги! И да се зареждат от природата с любов и енергия, дните им да са изпълнени с игри навън! ” , разказа още авторката.

„Определено ще пиша още!”, обеща д-р Марчева.  „За мен словото е и щит, и оръжие – в книгите винаги съм намирала утеха и мъдрост,  чета от 5-годишна и досега съм четящ човек”, с гордост сподели тя.

Д-р Мариана Марчева, една от избраните за „Мисис баба”,  е помогнала за първата глътка въздух на мнооого бебета и ощастливила много родители. Майка  на три деца, баба на четирима внуци…”И петото на път!”, очаква го тя с трепет.

Да й пожелаем успех и вдъхновение за нови книги! И нови титли!

 

radio.slivenbg.net

Предишна В СЛИВЕН МОЖЕ ДА СЕ ОБУЧАВАТ ПЪРВИТЕ ДОБРОВОЛЦИ НА АРМИЯТА НИ
Следваща СТРАХОТЕН ЖЕСТ НА БИЗНЕСМЕН ОТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЕЛИЧКА СЪБОТИНОВА Е НОСИТЕЛЯТ НА „ПАМЕТЕН ЗНАК ЗА ЗНАЧИТЕЛЕН ПРИНОС ЗА ОПАЗВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА ТРАДИЦИИТЕ И ЗАНАЯТИТЕ НА ОБЩИНА КОТЕЛ“

Кметът Коста Каранашев връчи „Паметен знак за значителен принос за опазването и популяризирането на традициите и занаятите на Община Котел“ на Величка Съботинова – учителка, килимотъкачка и бивш директор на

Новини Сливен

МАГАЗИН „БИЛЛА“ В СЛИВЕН Е ОЩЕ ЗАТВОРЕН СЛЕД ПОЖАРА В ЧЕТВЪРТЪК

Магазин „Билла“, който се намира до „Рикас център“ в Сливен е още затворен, след пожара в четвъртък привечер. На входа има табела, че магазинът ще отвори в 16 часа. Снощи

Новини Сливен

ВОЛЕЙБОЛЕН КЛУБ – СЛИВЕН С БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ДО КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

Волейболен клуб – Сливен изпрати благодарствено писмо до кмета Стефан Радев. Повод е настоящият ремонт на спортна зала „Асеновец“, който стартира в края на април тази година. „Нашият дом, в

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

four + eight =