ЛЕКАРКАТА С ДУША НА ЦИГУЛАР
януари 25, 2021 6876 Прегледи

ЛЕКАРКАТА С ДУША НА ЦИГУЛАР

Тя е млада, красива и умна. Д-р Симона Костова избра да остане в родния Сливен, игнорирайки предложенията за работа в столицата и чужбина. От няколко месеца младата лекарка е на първа линия в борбата с коронавируса. Тя е част от колектива на МБАЛ ”Хаджи Димитър“ – Сливен. Д-р Костова завършва средното си образование в ГПЗЕ ”Захарий Стоянов” в родния си град, където изучава френски и английски език.

Малцина обаче знаят, че тя е с душа на музикант.

„Свирила съм на цигулка в читалище “Зора” десет години. Въпреки любовта ми към музиката избрах пътя на медицината. Причината е, че по природа съм емпат и винаги  при вида на болен или нуждаещ се човек в мен се надига желание да помогна. Приеха ме в медицинския университет в гр.Стара Загора, където се дипломирах миналата година. Започнах да специализирам ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ ”Хаджи Димитър”. Радвам се, че избрах да остана в родния си град, защото имам възможността да се уча от един от най-добрите специалисти-  д-р Г.Фарах, който ми помага да изуча тънкостите в ендокринологията и последните новости в лечението на захарен диабет.

Пътят на един млад лекар в България не е лесен, има малко места за специализация, много извънредни часове работа и доста учене. Последните месеци работих на първа линия в борбата срещу Covid. Видях всички страшни симптоми на болестта, но се ужасявах от страха в очите на пациентите. Разбрах, че част от добрата терапия е да вдъхнеш вяра на болния, да му се усмихнеш, въпреки че си уморен и завираш в предпазното облекло. Така погледите изпълнени със страх се заменят с погледи изпълнени с надежда и благодарност“, споделя д-р Симона Костова.

Тя се надява се всеки да бъде малко по-отдаден на това, което прави. И скоро всички да се върнем към нормалния живот. Младата лекарка е сигурна в ползата от ваксинирането. В момента тя очаква своята втора ваксина. В свободното си време Симона обича да гледа филми и да общува с приятели. Едно от любимите и занимания е готвенето. На него се отдава сравнително рядко, заради голямата си заетост.

„Когато готвя обаче го правя с цялата си душа“, казва д-р Костова.

 

Георги Мангинов

Предишна СЛИВЕНСКИ ПОЛИЦАИ ЗАЛОВИХА ЧЕТИРИМА ПИЯНИ ШОФЬОРИ В ОБЩИНА КОТЕЛ
Следваща ЗАДЪРЖАХА ТРИМА ИЗВЪРШИТЕЛИ НА КРАЖБИ ОТ ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЦЯЛО СЪЗВЕЗДИЕ ОТ ГОЛЕМИ АКТЬОРИ ПРИСТИГА В СЛИВЕН

Александра Сърчаджиева, Калин Сърменов, Явор Борисов, София Бобчева, Боян Арсов и Мартин Каров ще превземат Сливенска сцена с “ Терапевти”, една изключително приятна романтична комедия на Сатиричен театър “Алеко Константинов”

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Момиче пита баща си: – Тате, приятелят ми каза, че имам готино шаси, два хубави амортисьора и яка предница. Какво значи това? – Нищо, тате, това са технически термини,

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 02.07.2020г.(четвъртък) до 15.00 ч. е прекъснато водоподаването на част от кв.“Ново село“- на юг от бул.“Панайот