ЛЕКАРКАТА С ДУША НА ЦИГУЛАР
януари 25, 2021 8308 Прегледи

ЛЕКАРКАТА С ДУША НА ЦИГУЛАР

Тя е млада, красива и умна. Д-р Симона Костова избра да остане в родния Сливен, игнорирайки предложенията за работа в столицата и чужбина. От няколко месеца младата лекарка е на първа линия в борбата с коронавируса. Тя е част от колектива на МБАЛ ”Хаджи Димитър“ – Сливен. Д-р Костова завършва средното си образование в ГПЗЕ ”Захарий Стоянов” в родния си град, където изучава френски и английски език.

Малцина обаче знаят, че тя е с душа на музикант.

„Свирила съм на цигулка в читалище “Зора” десет години. Въпреки любовта ми към музиката избрах пътя на медицината. Причината е, че по природа съм емпат и винаги  при вида на болен или нуждаещ се човек в мен се надига желание да помогна. Приеха ме в медицинския университет в гр.Стара Загора, където се дипломирах миналата година. Започнах да специализирам ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ ”Хаджи Димитър”. Радвам се, че избрах да остана в родния си град, защото имам възможността да се уча от един от най-добрите специалисти-  д-р Г.Фарах, който ми помага да изуча тънкостите в ендокринологията и последните новости в лечението на захарен диабет.

Пътят на един млад лекар в България не е лесен, има малко места за специализация, много извънредни часове работа и доста учене. Последните месеци работих на първа линия в борбата срещу Covid. Видях всички страшни симптоми на болестта, но се ужасявах от страха в очите на пациентите. Разбрах, че част от добрата терапия е да вдъхнеш вяра на болния, да му се усмихнеш, въпреки че си уморен и завираш в предпазното облекло. Така погледите изпълнени със страх се заменят с погледи изпълнени с надежда и благодарност“, споделя д-р Симона Костова.

Тя се надява се всеки да бъде малко по-отдаден на това, което прави. И скоро всички да се върнем към нормалния живот. Младата лекарка е сигурна в ползата от ваксинирането. В момента тя очаква своята втора ваксина. В свободното си време Симона обича да гледа филми и да общува с приятели. Едно от любимите и занимания е готвенето. На него се отдава сравнително рядко, заради голямата си заетост.

„Когато готвя обаче го правя с цялата си душа“, казва д-р Костова.

 

Георги Мангинов

Предишна СЛИВЕНСКИ ПОЛИЦАИ ЗАЛОВИХА ЧЕТИРИМА ПИЯНИ ШОФЬОРИ В ОБЩИНА КОТЕЛ
Следваща ЗАДЪРЖАХА ТРИМА ИЗВЪРШИТЕЛИ НА КРАЖБИ ОТ ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЯДО ЙОАНИКИЙ СЕ ОТТЕГЛЯ КАТО СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

Дядо Йоаникий се оттегля като Сливенски митрополит. 82-годишният владика е подал оставка пред Светия синод на БПЦ, научи Sliveninfo. Оставката на владиката ще се гледа от Светия синод на 20

Новини Сливен

БАСКЕТБОЛНАТА НАДЕЖДА НА СЛИВЕН ЗАГУБИ БИТКАТА С БОЛЕСТТА

Стилиян Колев загуби битката с болестта, която се опитваше да пребори в последните две години. Той си отиде само на 14 години. Стилиян бе диагностиран със синовиален сарком, рядко онкологично заболяване,

Новини Сливен

7 НОВОЗАРАЗЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

105 от изследваните през последното денонощие 2642 проби са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: