ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ВЪВЕЖДА НОВ РАЗШИРЕН ПРОФИЛ ЗА АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
08.07.2024 416 Прегледи

ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ВЪВЕЖДА НОВ РАЗШИРЕН ПРОФИЛ ЗА АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Новият панел ANA профил разширен (44 антинуклеарни антитела) е предназначен за диагностициране на пациенти, за които има съмнение, че техните оплаквания и симптоми се дължат на автоимунно заболяване, както и за пациенти, които вече имат поставена диагноза.

„Откриването на автоантителата е изключително важно за диагностицирането, проследяването и провеждането на най-подходящото и ефективно лечение. Тестът се извършва с кръвна проба и предоставя не само детайлна информация за концентрацията на всяко едно антитяло, но и групира антителата в три групи, в зависимост от това при кои автоимунни заболявания се позитивират най- често. Тези групи са: миозит; склеродермия; системен лупус еритематозус и др. съединителнотъканни заболявания “, обяснява д-р Марта Райкова, специалист „Клинична имунология“ и „Клинична лаборатория“ в „ЛИНА“.

Анализът е готов до шест работни дни и се получава или на място в лабораторията, или по електронна поща, ако пациентът желае. За по-голяма яснота и прегледност положителните резултати са оцветени в червено, граничните в жълто, а отрицателните в бяло. (Как изглежда един примерен резултат вижте в този линк: https://www.lina-bg.com/anapc.pdf)

Подготовка преди изследването

Необходимо е непосредствено преди и по време на изследването да не е провеждана цитостатична терапия.

Тълкуването и анализирането на резултатите от ANA профил разширен (44 антинуклеарни антитела) се извършва само и единствено от лекар.

Каква е функцията на имунната система?

Имунната система е съвкупност от клетки, тъкани и органи, които защитават организма от чужди агенти, като бактерии, вируси, гъбички, протозои. Имунната система разпознава и унищожава туморните клетки, осъществява възстановяването и регенерацията на тъканите след травми, изгаряния, оперативни интервенции.

Какво води до автоимунни заболявания?

Автоимунните заболявания възникват тогава, когато имунната система разпознава собствените тъкани и органи като чужди агенти и ги атакува. Те засягат между 3% и 10% от населението. Някои от тях са доста тежки и могат да доведат до инвалидизация. Рядко срещани са в детска възраст, с изключение на захарен диабет I тип. По-често е засегнат женският пол, което е хормонално обусловено. Единствено анкилозиращия спондилит (болест на Бехтерев) се среща предимно при мъжете.

Причините за възникване на автоимунните заболявания са различни. На първо място е генетичната предразположеност. Доказани са редица гени и генни полиморфизми, които могат да доведат до автоимунитет, като HLA гените са с най-голяма тежест. Така например HLA B27 се асоциира с анкилозиращ спондилит и други спондилоартопатии, очни заболявания – увеит, иридоциклит, възпалителни заболявания на червата – болест на Крон и хроничен улцерозен колит, и др.

Интересни факти

Естрогенът може да стимулира някои автореактивни клонове Т лимфоцити и това е причината при жените автоимунните заболявания да се срещат по-често.

Вирусните инфекции също могат да бъдат отключващ фактор за автоимунни заболявания у генетично предразположени индивиди – вирусът на Еpstein-Barr (EBV), цитомегаловирус (CMV), коксаки B4 вирус, хепатит С, COVID -19 и др.

Някои лекарства като пенициламин, метилдопа, хидралазин и др. отдавна е доказано, че могат да доведат до автоимунитет.

Ултравиолетовата радиация може да предизвика образуването на свободни радикали, които променяйки собствените клетки, да предизвикат автореактивност.

 

 

 

Предишна 50 ДЕКАРА ПШЕНИЦА ИЗГОРЯХА КРАЙ НОВА ЗАГОРА
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ЩЕ УЧАСТВА В ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА РАО „ТРАКИЯ“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НИКОЙ НЕ БИВА ДА СЕ РАДВА НА ВОЙНА

Гледайки новините с кадри от войната , бежанците по границите  , малките деца с майките си , възрастните  хора ,  ракетният обстрел на Киев  ,   не мога да  се съглася

Новини Сливен

КОСТА КАРАНАШЕВ: „Г-ЖО НЕНОВА, ВИЕ ПРЕВЪРНАХТЕ ОУ „КАП. ПЕТЪР ПАРМАКОВ В ЕДНО ОТ НАЙ-ЕЛИТНИТЕ УЧИЛИЩА В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ“

Тези думи каза кметът на Община Котел Коста Каранашев на директора Основно училище „Кап. Петър Пармаков“, с. Градец – Силвия Ненова. Това се случи ден, преди началото на учебната 2023/2024

Новини Сливен

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ОНЕЗИ, С ПЛАНТАЦИЯТА ОТ КАНАБИС ДО СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

Окръжна прокуратура – Сливен поиска постоянен арест за Веселин К. и Антон Х., които бяха арестувани за откритата плантация с канабис в центъра на Сливен, научи Sliveninfo. Припомняме, че преди