КЪСЧЕТА СПОМЕНИ ЗА ЕДИН МЪЖКИ ОСМИ МАРТ
март 8, 2022 1033 Прегледи

КЪСЧЕТА СПОМЕНИ ЗА ЕДИН МЪЖКИ ОСМИ МАРТ

Някога наричахме запасняци мъжете, които армията привикваше за определен срок от време в своите редици. Моят спомен за тогавашните запасняци е много ясен – без значение кой слагаше пагон, дали архитект, учител, инженер, лекар или чиновник, обличайки униформата всички ставаха еднакви: започваха да псуват и да пият. Апропо, по онова време мъжете идваха запас с туби и дамаджани. Които не бяха пълни с вода, а с вино и ракия.

На днешния  женски празник  реших да ви разкажа за един изцяло мъжки 8-ми март, чиито спомени никога няма да изчезнат от паметта ми. Късчета спомени, които ви предлагам, уважаеми читатели.

В град Х на Северна България по онова врем имаше кадриран мото-стрелкови полк. Това ще рече, че в тази военна част има малко офицери и малко старшини. И нито един войник. Веднъж годишно обаче полкът викаше под знамето си запасняци и ставаше истински, какъвто трябва да бъде по врем на война. Именно този полк, със запасняците в него, бе изпратен на учение на турската граница, в района на село Звездец.

По това време аз ръководих група парашутисти, чиято задача беше да разузнава полка. На 8-ми март обаче по радиостанцията дойде нова заповед – да се доберем до щабни карти, които да предоставим на нашето командване. Заповедта бе изключително трудно изпълнима, защото един полк в гората има сериозна охрана – видима и невидима. А щабните карти се намират в щаба на бойната част, където охраната трябва да е многократно по-сериозна.

Заповедта си е заповед и тя трябваше да бъде изпълнена. На 8-март вечерта моята група от 7 души навлезе в района на полка. Движихме се много внимателно, очаквайки постовете на противника. За наша изненада предвижването ни ставаше като на парад – без никой да ни пречи. Щом стигнахме до палатките и фургоните за офицери, разбрахме защо е така. Всички пиеха. Над 1000 мъже с униформи вдигаха наздравици за женския празник, а по това време в армията нямаше дами. Вино, ракия и водка се лееха във всяка палатка и на огньовите, запалени в гората. Реших да изчакаме. И наистина, към полунощ „героите“ се измориха. Всички заспаха, включително и постовете им. Бяхме на ръба да ни разкрият, когато един униформен реши да се облекчи в храст, където бяха двама от моите парашутисти. Те обаче запазиха нерви.

А ние имахме чувството, че сме на концерт – хъркането от палатки и фургони бе толкова силно, че сигурно се е чувало и в Турция, чиято граница бе на по-малко от 10 км.

Безпрепятствено влязохме в един от щабните фургони, вземахме две командирски чанти с карти. На тръгване момчетата ми прибраха и 5 автомата „Калашников“.

Задачата бе изпълнена, дори преизпълнена. Когато на другия ден получих грама за място на среща и заповед да върна картите и автоматите, се уверих, че запасняците от миналата нощ бяха изтрезнели. Офицерът на когото ги предадох, бе получил нервна криза. Извиних му се, а той ми каза, че никога няма да забрави този 8-ми март.

И аз не го забравих. Оттогава знам, че мъжете обичат повече да празнуват най-женския празник. Дори, когато са без дами до себе си. В името на любовта, разбира се.

 

 

Георги Мангинов

Предишна ОСМОМАРТЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК СТЕФАН ПАСКОВ
Следваща МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ДАВАНЕ НА ПОДКУП НА ПОЛИЦАИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ПАТРУЛИ В СЛИВЕН, НОВА ЗАГОРА И ТВЪРДИЦА С НОВИ АВТОМОБИЛИ

Старши комисар Димитър Величков връчи днес ключовете на новите служебни автомобила на екипите от районите управление в Сливен, Нова Загора и Твърдица. Автомобилите са предоставени на ОДМВР-Сливен от ръководството на

Новини Сливен

ВАЛЯ РАДЕВА: ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ СПРАВИ УСПЕШНО С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ И ПРЕБРОЯВАНЕТО ПРЕЗ 2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ

Община Сливен създаде много добра организация и се справи успешно с провеждането на изборите и преброяването през 2021 година. Това заяви секретарят Валя Радева по време на пресконференция, на която

Новини Сливен

250 ДУШИ В СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ПОДПОМОГНАТИ ПО ПРОГРАМАТА „ТОПЪЛ ОБЯД ДО ДОМА В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ 2020”

Агенцията за социално подпомагане одобри проект на Община Сливен по целева програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020”. Целта на проекта е приготвяне и доставка на