КЪДРЯВАТА ТИГАНИЦА – ЗВЕЗДАТА НА КОТЕЛ
01.10.2023 2093 Прегледи

КЪДРЯВАТА ТИГАНИЦА – ЗВЕЗДАТА НА КОТЕЛ

Общинският туристически информационен център в гр. Котел посрещна днес фенове на котленската „звезда“– традиционната ‘‘Къдрява тиганица‘‘. Организаторите на събитието – клуб ‘‘Храна, традиции и култура‘‘, старателно се бяха постарали да покажат как се приготвя тестяната вкусотия не само на гостите, но и на по-любопитните котленци.
По време на събитието, впечатление направи признанието на възрастни котленки, че макар и да знаят рецептата, за първи път ще направят тиганици, но най-приятната гледка за окото беше семейство, което изяви само желание да приготви кулинарното съкровище.

„Деца, мъже и жени пожелаха да демонстрират умение и вярваме, че днес, доволни от споделения съботен ден, ще отнесат със себе си незабравим спомен. Това семейство ни трогна, защото те изпълниха нашата цел – да докоснем хората! Да възродим и продължим традицията, която ни идентифицира като народ сред всички останали култури в света“, каза Ренета Христова от МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“. Тя посочи, че туристи от Бургас, Враца, Ловеч и село Медвен са споделили, че често посещават града ни, който е в списъка им с любими дестинации за отмора през свободното време, след което благодари на Величка Съботинова и Славка Докова – майсториците на тиганици в днешния уърк шоп.

„Мечтаех да се науча да правя празничната визитка на котленката по време на Възраждането. Дори книга си купих, но като всяко нещо на теория е едно, а с учители и на практика е друго! Днес разбрах, че тайната е в специалния инструмент за тиганици и естествено майсторлъка“, написа впечатлението си в социалните мрежи Олга Люцканова от Медвен.
Всички гости на срещата с „Къдрявата тиганица“ старателно записваха рецептите за приготвянето ѝ, като споделиха, че повечето от тях вече имат специалното пособие за приготвянето им или са разбрали от къде да се снабдят с прословутия калъп.
Следващият уърк шоп, който МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“ ще организира в ОТИЦ – Котел ще се състои 15 октомври /неделя/ от 11:00 час. Тогава пред посетителите ще бъде представено творчеството на село Ябланово и по-специално демонстрация по изработване на красиви бижута от мъниста и изплитане на терлици, характерни за яблановския край. Кулминацията на творческия уърк шоп ще завърши с направа и дегустация на домашно прясно сирене.

Проект „Бъдеще с ЛИДЕР: Развитие на алтернативен туризъм на териториите на МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“ и МИГ „Долни чифлик и Бяла“, в частност на геотуризъм и велотуризъм“ във връзка с Административен договор № РД 50-19 от 22.06.2022 г. на ПРСР 2014 – 2020 г. по процедура BG06RDNP001-19.355 за подбор на проектни предложения за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г. ” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Предишна СТАНКА ЗЛАТЕВА ГОСТУВА НА СЛИВЕНСКО УЧИЛИЩЕ
Следваща ЛЕВИЦАТА И СТЕФАН ПАСКОВ ПОДКРЕПЯТ МИНЧО АФУЗОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОВЕДОВЪДИТЕ СТЕФАН И ГАЛЯ ИЗБРАХА ЧЕРВЕНАКОВО ПРЕД СЛИВЕН, ЗА ДА ГЛЕДАТ ЖИВОТНИ

Отзовахме се в едно малко селце в обл.Сливен – Червенаково. През селото минава само един път. В едната  посока се стига до язовир Жребчево, а от другата до Сливен. Разположено

Новини Сливен

ПРЕДСТАВЯНЕ В СЛИВЕН НА ТРИТОМНИКА „СЕГАШНИЯТ БЪЛГАРСКИ СВЯТ – ДЕЙСТВИТЕЛНО Е АД” НА АКАД. ПРОФ. Д-Р ИВАН ВЕЛИЧКОВ

На 27 юни, от 18:00ч., в Зала „Май”-Сливен, ще бъде представен тритомникът „Сегашният български свят – действително е Ад” на акад. проф. д-р Иван Величков – председател на Академията за

Новини Сливен

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК – СЛИВЕН ПРИЕ БЮДЖЕТА СИ ЗА 2019 ГОДИНА

На редовното си годишно заседание, провело се в Областната администрация на Сливен, общото събрание на Асоциацията по ВиК-Сливен прие Подробна инвестиционна програма за 2019 година на ВиК системите и съоръженията