КУПУВАШ 1 БИЛЕТ – ПОЛУЧАВАШ 2
13.02.2023 901 Прегледи

КУПУВАШ 1 БИЛЕТ – ПОЛУЧАВАШ 2

Камерният концерт „Разкази за любовта“ ще потопи сливенската публика в приказна и интимна обстановка в Деня на влюбените. Имаме и приятна изненада за публиката – всеки, който купи един билет, ще получи два. Вторият е за половинката му в този специален ден. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг.

В романтично-музикалната вечер ще участват младите цигулари Диего Арагон от Колумбия, Катерина Ласточкина от Украйна и Леонид Чернявский от Русия, които са студенти на Кремена Оксенкруг в Кралската консерватория в Монс (Белгия). Те ще си партнират с утвърдената българска пианистка Мартина Табакова.

Музикалното събитие ще се състои на 14 февруари от 18:30 часа и ще представи на сцената на зала “Сливен” завладяващи истории и познати мелодии от оперите “Кармен”, “Порги и Бес”, “Севилският бръснар” и легендарната соната “Дяволски трилери”. Между музикалните изпълнения Кремена Оксенкруг ще разкаже за драматичната съдба на героите и самите произведения.

„Решихме да обединим тези четири произведения – освен че са изключително сложни за изпълнение, те са много емблематични и добре познати“, посочи тя. „Това са оперни фантазии със сюжет за драматична любов. Първата – „Фигаро“ от Игор Фролов, е построена върху теми от операта „Севилския бръснар“ от Джоакино Росини, втората е известната Фантазия „Кармен“ от Пабло де Сарасате, който прави обработка на темите на Жорж Бизе от популярната опера. Третата е Фантазията “Порги и Бес”, построена върху най-яркото произведение на Джордж Гершуин, с арията „Summertime“. Четвъртото е едно от най- виртуозните и впечатляващи произведения „Дяволски трилери” на Джузепе Тартини, като зад него стои една тайнствена история, която ще разкажем.“

Камерният концерт, който е трети поред, е част от цикъла “Млада Европа” на Симфоничен оркестър – Сливен. В него възможност да се представят на сцена получават млади дарования от целия свят от престижни европейски учебни заведения, които вече градят международна кариера. „У младите хора има креативност, която е неочаквана за нас, далеч от заложените у нас идейни рамки“, коментира Кремена Оксенкруг. „При тях всичко отива по-далеч. Тази младежка енергия и креативност е нещо много ценно, което трябва да пазим и това е целта на нашия проект „Млада Европа“.

„За мен възможността да свиря в този град и тази зала е добър опит“, сподели младата украинска цигуларка Катерина Ласточкина. Тя допълни, че се надява този опит да продължи, за да има възможност да се среща с хора от различни страни и култури и да споделят своето музикално изкуство.

Леонид Чернявский от Русия посочи, че е решил да се задълбочи в творчеството на Джузепе Тартини и на 14 февруари ще изпълни „перлата в короната“ на композитора – сонатата „Дяволски трилери”.

Диего Арагон сподели, че е развълнуван от възможността да свири в страна, на хиляди мили от неговата, както и че се радва да изпълни романтичната, и в същото време хаотична пиеса „Кармен“.

„Удоволствие е да се връщам в Сливен, още повече, че с Кремена имаме прекрасно партньорство от деца“, каза пианистката Мартина Табакова и допълни, че се радва, че може да си партнира и с нейните студенти.

Само за този концерт ще бъде предоставена възможност за подарък за Деня на влюбените – при всеки закупен билет от 10 лева от касата на зала „Сливен“, ще бъде получен още един билет. „Това ще позволи една близост, каквато в днешно време хората нямат време да посветят на себе си и на човека до себе си, на техния общ духовен живот“, каза Кремена Оксенкруг.

 

БТА

 

 

Предишна МЛАДА ЮРИСТКА СТАНА ГОВОРИТЕЛ НА РИК - СЛИВЕН
Следваща ТЕЦ – СЛИВЕН ОТЧИТА ПО-ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ И ПО-НИСКИ СМЕТКИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Катаджия спира шофьор: – Знаете ли защо ви спрях? – Ъъъ… харесвате дебели мъже? – Хаха, много смешно! Айде, излизай да духаш! – Ето, знаех си. Пътуват българин и немец

Новини

НАЗНАЧИХА НОВИ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ

Правителството прие решение, с което се назначават нови областни управители на областите Враца, Кюстендил, Плевен, Разград, Русе и София. Със същото решение се освобождават заемащите досега съответните длъжности, съобщиха от

Новини

ЧАЛГОТЕКИТЕ ПОБЕДИХА

Считано от днес, 13 юли, се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощени барове и клубове при заетост на местата не повече от един човек на