„КУКЕРЛАНДИЯ“ СЪБРА ОТНОВО ЯМБОЛ И „ТУНДЖА“
януари 15, 2020 386 Прегледи

„КУКЕРЛАНДИЯ“ СЪБРА ОТНОВО ЯМБОЛ И „ТУНДЖА“

 

Общините Ямбол и „Тунджа“ отново обединяват сили заедно да организират Международния маскараден фестивал “Кукерландия”, съобщиха на съвместна пресконференция кметовете и зам.-кметовете на двете общини.  По този начин се слага край на прекъсването на 19-годишната  традиция, тъй като през 2019 г. предното ръководство на община Ямбол взе решение да организира 20-то юбилейно издание на празника самостоятелно.

„Общините в област Ямбол трябва да бъдат обединени около различни каузи и събития в полза на гражданите. “Кукерландия” е емблематично събитие, което вярвам, че отново ще събере хиляди гости и участници“, заяви кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари за поканата и подчерта, че най-добрият формат на този празник е той да бъде проведен съвместно, като по този начин в най-голяма степен се разкриват автентичните традиции на община Тунджа, представени и в областния град.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия” ще се проведе в рамките на 4 дни – от 27 февруари до 1 март. И тази година програмата обединява ярки дефилета, концерти, фотоизложба, изложба с детски рисунки, базари, но ще има и нови изненади.

Специално участие ще вземе Държавният ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”. Основното събитие на фестивала е Парадът на маскираните – двудневно състезателно дефиле на участващите маскарадни групи от страната, както и на формации от чужбина.

Главната сцена ще бъде разположена на ново място, в пространството зад Спортна зала „Диана“ в Градски парк. Представянето на чуждестранните участници ще бъде на втора сцена – до Безистена, извън конкурсната програма на фестивала. На нея ще могат да се изявяват и български маскарадни групи.

Тази година разходите за транспорт и нощувки на кукерските групи няма да се поемат от организаторите, а наградният фонд ще бъде увеличен от 15 000 на 18 000 лв.

Допустимият максимален брой на групите е 50 за страната и 25 за групи от чужбина.

Финансирането на фестивала се осигурява от община Ямбол, община Тунджа и от спонсорите на „Кукерландия”.

Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, долината на кукерите”, който община „Тунджа“ организира миналата година за първи път, ще бъде част от „Кукерландия“ но ще запази духа си да съхрани автентичната кукерска традиция.

В 14 села от общината, заедно с местните маскарадни традиции, жителите  и гостите ще могат да се насладят и на кукерски обичаи от други краища на страната, както и на чуждестранни гостуващи групи. На 1  март в село Кабиле ще бъде проведен и празникът „Деца играят на кукери“ с ритуалното предаване на традицията между поколенията. В същия ден в село Генерал Инзово ще се състои „Джамал – празник на обичая Камила“ с участието на местни и гостуващи групи.

Няма друго културно събитие от такъв голям мащаб като „Кукерландия“, което да се организира от две общини, подчерта ролята на възстановеното сътрудничество  зам.-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев.

 

delnik.net

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С КОНЦЕРТ НА 23 ЯНУАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

БРОЕНИ ЧАСОВЕ ОСТАВАТ ДО КОНЦЕРТА НА „ЮРАЯ ХИЙП“ В ЯМБОЛ

По-малко от 48 часа остават до концерта на „Юрая Хийп“ в Ямбол. Култовата британска група ще забие на централния площад в града на 2 юни вечерта. Концертът е по повод

Новини Ямбол

ОТКРИХА СТОТИЦИ СТАРИННИ МОНЕТИ В ДОМА НА ИМАНЯР

Криминалисти от ОДМВР – Ямбол иззеха старинни монети и части от артефакти  от частен дом в града. Полицейската операция за пресичане на незаконно придобиване, притежаване и трафик на културно-исторически ценности

Новини Ямбол

ПЕНСИОНЕРКА ХАРИЗА 1900 ЛЕВА НА ИЗМАМНИЦИ

На 12.04.2018 г., в 13:35 ч., от тел.112 в ОДМВР-Ямбол е получен сигнал от възрастна жителка на гр. Ямбол, че по рано през деня е разговаряла в дома си с