КРУМ ДОНЧЕВ В СЛИВЕН: „ПЪТЯТ ЗА ПОСТИГАНЕ НА „ВИЗИЯ 0” ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ДОБРОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ПРОФИЛИРАНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ОРГАНИТЕ НА ВЛАСТТА”
18.11.2022 1399 Прегледи

КРУМ ДОНЧЕВ В СЛИВЕН: „ПЪТЯТ ЗА ПОСТИГАНЕ НА „ВИЗИЯ 0” ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ДОБРОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ПРОФИЛИРАНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ОРГАНИТЕ НА ВЛАСТТА”

Вчера в Сливен се проведе експертна среща с автомобилния състезател Крум Дончев, инициирана от Движение за активна регионална политика. Дискутираните теми, обхванали сферите на безопасността на движението по пътищата, транспорта и автомобилния спорт, се оказаха предмет на интерес на видни сливенски състезатели, инструктори за обучение на водачи на МПС, представители на местния транспортен бранш, както и на почитатели на рали спорта, които присъстваха на събитието и взеха активно участие в него.

Председателят на ДАРП Даниела Василева, откривайки форума, благодари на присъстващите за проявената гражданска активност и отделеното време за участие в срещата, която се превърна и в своеобразен старт на дейността на движението. Василева представи неговите приоритетите и даде думата на Владимир Русев за кратко приветствие:

„Благодаря на всички присъстващи за проявения интерес. Идеята е всички заедно да изградим една деполитизирана платформа за комуникация, чрез която да се запознаваме с мнението на експерти в различни области, по стратегически теми от първостепенна важност за нашата общност. Избрахме пътната безопасност за основен предмет на първия дебат, понеже нейните проблеми са дотолкова задълбочени, че водят няколко кризи след себе си – социална, демографска, икономическа, нравствена, и изискват спешно решаване”, заяви Русев.

След встъпителните думи започна и разговорът по същество, в който Крум Дончев представи състоянието на пътната безопасност в България, изложи основните проблеми и обобщи мерките, които са предприемани през последните десетилетия. Едновременно с това, експертът изрази и своето безпокойство, че те не са довели до желаните резултати:

„Тенденциите за покачване на броя на жертвите и пострадалите по пътищата ни са изключително притеснителни. Продължаваме да водим негативните класации в ЕС по тези показатели. Проблемите от този характер са широкообхватни и изискват комплексен подход за тяхното разрешаване. При 97 процента от случаите, ПТП-та са настъпили след грешка на водача. Смятам, че част от усилията ни трябва да бъдат насочени предимно към подобряване на уменията на водачите.”

Дончев съобщи на сливенската общественост, че към момента компетентните институции разглеждат концепция, която представя практики и решения, имплементирани в редица европейски държави, на териториите на които са довели до значително подобряване на пътнотранспортната обстановка и до прогресивно намаляване на инцидентите.”.

Той отбеляза още, че пътят за постигане на „Визия 0” преминава именно през доброто взаимодействие между профилираните неправителствени организации и органите на властта.

И трите теми предизвикаха интересни дебати, като една част от присъстващите изразиха експертното си виждане по тях и отправиха предложения, а други  споделиха гражданската си позиция и зададоха редица въпроси.

„Винаги ми е било приятно да идвам в Сливен. Тук ми беше първото рали състезание. Помня подкрепата на фенове и силната мотивация за победа, която ми даваха. Свързан съм емоционално с града и хората и ще се връщам отново и отново тук.”, завърши Дончев.

Срещата продължи със свободни разговори между присъстващите и експерта и завърши с уверението на Даниела Василева, че тя и нейните колеги ще останат отворени за комуникация с гражданите и призова за гражданска активност.

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА В РИСК И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Следваща ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РИСУНКА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

И В НОВА ЗАГОРА НАРКОТИЦИТЕ СТАНАХА ЕЖЕДНЕВИЕ

Два случая на притежаване на наркотици са установени от полицейски служители на Участък „Кв.Шести“ към РУ-Нова Загора. На 22 март, около 11,00 часа, полицейски екип е извършил проверка на 35-годишния

Новини Сливен

В ОБЩИНА КОТЕЛ СЕ СЪБРАХА 20 ТОНА ОТПАДЪЦИ

Общо 20 тона битови и строителни отпадъци, храстовидна и дървесна растителност бяха събрани в община Котел в рамките на инициативата „Да изчистим България заедно”, която се проведе вчера. Най-замърсени места

Новини Сливен

ПОРИВИСТ ВЯТЪР СЪС СКОРОСТ ДО 100 КМ/Ч ДУХА ВЧЕРА И ПРЕЗ НОЩТА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Силен северен, поривист вятър вчера и през нощта предизвика частични изключвания на електрозахранването във вилна зона и някои населени места в община Сливен. Това съобщи инж. Снежана Кънева от отдел