КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ОБЕЩА ОЩЕ ИНВЕСТИЦИИ ЗА СЛИВЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА И УЧИТЕЛИ
март 29, 2021 475 Прегледи

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ОБЕЩА ОЩЕ ИНВЕСТИЦИИ ЗА СЛИВЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА И УЧИТЕЛИ

За да има ускорено социално – икономическо развитие и модерно общество, утвърдените политики в образованието трябва да продължат. Това заяви по време на онлайн среща с учители и директори на учебни заведения от Сливен и други населени места министърът на образованието и водач на листата на ГЕРБ и СДС в Стара Загора Красимир Вълчев. В дискусията се включиха педагозите – кандидати за народни представители, директори на 21 училища и детски градини, учители, представители на трите учителски синдиката, както и работодателската организация на директорите.

По време на срещата образователният министър заяви, че поетите от правителството ангажименти са изпълнени и припомни, че това са двойното увеличение на учителските възнаграждения, механизмът за обхващане и интеграция на децата и учениците в образователната система, модернизиране на образователната и материалната инфраструктура. Изградени са модерни STEM центрове в над 260 училища, за което са осигурени през последните две години 40 млн. лв. „Ще бъде утвърдена политиката за инвестиции в образованието. Учителските заплати ще се поддържат на равнище от над 125% спрямо средното за страната възнаграждение, защото само така може да бъдат мотивирани и бъдещите млади специалисти в образователната сфера. В програмата на ГЕРБ и СДС по отношение на образованието ще се наблегне на надграждане на постигнатите цели и успешни практики от отминалия мандат. Продължаваме да инвестираме в образованието и да надграждаме постигнатото“, каза още Красимир Вълчев.

Той обяви, че в следващите години средствата за системата на образованието ще са повече, ще се завършат промените в системата, насочени към развитие на ключовите компетентности и уменията на 21-ви век, насърчаване на образователните иновации и повишаване мотивацията за учене.

“Адекватно на настоящата икономическа ситуация увеличихме приема в IT профили и професии, стартирахме “Компютърно моделиране” от трети клас и програмата “Обучение за IT кариера. Инвестирането в нови технологии и модерна образователна среда ще продължи с изграждането на STEM центрове във всяко училище. В новите реалности разработената от Министерството на образованието и науката облачна структура е основа на персонализираното обучение, а следваща крачка към електронизацията е всички кабинети да имат възможност за фронтално електронно обучение”, каза Красимир Вълчев.

„Ако хората ни гласуват доверие на 4 април ще продължим с усилията за стимулиране и модернизиране на професионалното образование, да инвестираме приоритетно в създаването на условия за приобщаване на всяко едно дете в образователната система, както и да инвестираме приоритетно в електронизация на обучението, спортни игрища, кабинети и достъпна архитектурна среда в образователните институции, саниране, ученически общежития“, обяви Красимир Вълчев.

В област Сливен ще продължат инвестициите в училищата и детските градини с цел модернизация и качество. Ще бъдат изградени три нови детски градини, ще се ремонтират други три детски заведения, ще се изградят физкултурни салони и площадки. Ще се подобри материално-техническата база на държавните професионални гимназии в областта. Продължава изграждането на STEM центрове в сливенските училища.

По време на срещата бяха обсъдени Механизмът за задържане на децата в училище, облекчаването на административната тежест за ръководителите на учебните заведения, атестирането на учителите. Участниците в дискусията изразиха увереност, че ще продължи надграждането на добрите политики в сферата на образованието.

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН С ОНЛАЙН ПРЕМИЕРИ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА
Следваща ГЕРБ СЛИВЕН: БУРГАСКИЯТ СОЦИАЛИСТ ДА ПОПИТА КАНДИДАТА ИМ В ТЪРГОВИЩЕ ЗАЩО НЕ ЗАВЪРШИ БУЛ. “ХАДЖИ ДИМИТЪР”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАРИЯ КЪЧЕВА ОТ ППМГ СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ ПРЕСТИЖНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА

Златен, сребърен и бронзов медал е активът на възпитаниците на ППМГ „Добри Чинтулов“ от финалния кръг на турнира „Математика без граници“. Състезанието се проведе в периода 29 юни – 2

Новини Сливен

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА Е В РЕАНИМАЦИЯ СЛЕД КАТАСТРОФА

  76-годишна жена е приета в Отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен със съчетана травма, получена при катастрофа. Състоянието на пациентката е задоволително. През изтеклите три дни спешна

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА НА ДЕТСКА ГРАДИНА „МАК“

Ремонтът на Детска градина „Мак“ стартира официално днес. Тя ще бъде ремонтирана по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в град Сливен“. Символичното начало бе дадено от кмета Стефан Радев с