КРАСИВАТА ЛЕКАРКА, КОЯТО ЛЕКУВА С УСМИВКА
21.10.2022 14179 Прегледи

КРАСИВАТА ЛЕКАРКА, КОЯТО ЛЕКУВА С УСМИВКА

Тя е сред най-младите началници на отделения в областната болница на Сливен. Д-р Наталия Канева е шеф на Отделението по ендокринология от година и половина. Тя обаче, вече се счита за един от най-перспективните специалисти в областта на територията на Сливенския регион.

Д-р Наталия Канева е отличничка от Медицинския университет в столицата. През 2009 година, когато тя завършва образованието си, мнозина от колегите й са учудени, че младата лекарка избира родния Сливен. Повечето предпочитат София или други големи градове.

„В Сливен ме върна любовта към моя съпруг, без когото нямаше да успея в трудния път на лекарската професия. Той ме разбира и винаги помага, когато е необходимо. Считам, че в областната болница разполагаме с изключителни специалисти и най-съвременна техника за лечение на основното заболяване в нашата специалност – диабетът. Преди Международния ден за борба с тази болест – 14 ноември, искам да призова всички пациенти и други, които имат съмнения да си правят редовно профилактично изследване на захарта в кръвта. Усилието е малко, но дава много сериозни резултати“, заявява д-р Наталия Канева. Която не крие, че лекарската професия е нейният единствен избор, оставайки вярна на традицията в семейството, където родителите й са лекари.

Красивата лекарка е благодарна на по-възрастните колеги, с които работи. „За разлика от други места, при нас колегите с по-голям опит ми даваха максимума като съвети, за което съм им изключително благодарна и никога няма да забравя. За мен е много важно в отделението да има колегиални отношения и дисциплина“, категорична е лекарката.

Най-трудното време за нея се оказва пандемията от Ковид – 19. Д-р Канева е един от първите заразени и веднага след оздравяването си влиза в ковид отделението. „Две години работих основно с ковид болни. Ежедневно виждах смъртта в очите и никога няма да забравя как се чувствах. Надявам се тези ужасни месеци да са минали“, казва началничката на Отделението по ендокринология. В пика на пандемията тя е имала само два почивни дни в рамките на три месеца. Съвестта и Хипократовата клетва не са й позволили да отдели повече време за себе си и семейството.

Днес Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ се счита за най-доброто място за лечение на болни от диабет и базедова болест. Тук има най-добрата техника и най-качествените лекарства. На първо място обаче, са лекарите и останалите медици от отделението, чийто професионализъм е доказан в годините. Д-р Канева има свой неписан подход към пациентите. Това е усмивката и оптимизма, с които тя ги дарява. Убедена е, че подобно отношение е вече половин победа над всяка болест. Останалото, разбира се, са медикаментите и апаратурата на съвременната медицина.

Д-р Канева е отдадена на своето семейство. Тя има двама сина и съпруг, с които прекарва голяма част от свободното си време. Хобито й е спининг. „Карайки колело в група на фона на музика, аз разбрах, че мога да си отдъхвам и това ми помага за релаксация“, споделя лекарката, която мечтае за един свят без нахални и необразовани хора.

Георги Мангинов

Предишна КРИСИЯН ЕГОВ ГРАБНА НАГРАДАТА "ДАНИЕЛА НЕНЧЕВА"
Следваща НАД 400 ДЕЦА УЧАСТВАХА В КОНКУРСА „АЗ И МОЯТ ГРАД“ С РИСУНКИ НА ЛЮБИМИ МЕСТА СРЕД ПРИРОДАТА И СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА НА „ВиК“ ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ В СЛИВЕН

Изнесена приемна отваря „В и К“ на 29 януари 2018 г. за жителите на Сливен, живеещи в центъра. В Клуб на пенсионера „Дамян Дамянов“ (до бившия Снекбар и срещу магазин

Новини Сливен

ПЕПА ЧИЛИКОВА: ПРЕЗ 2021 ГОДИНА ПРОДЪЛЖИХМЕ С ГРИЖА КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ВСЕКИ, ПОТЪРСИЛ ПОДКРЕПА

„През 2021 година работихме отново за адекватен отговор на потребностите на хората в ситуация на криза. Реакциите ни бяха бързи, финансово осигурени и гъвкави, насочени както към отделни заведения или

Новини Сливен

ЗАВЪРШИ ЦИКЪЛЪТ ОТ СРЕЩИ, СВЪРЗАНИ С КАНДИДАТСТВАНЕТО ПО УЧРЕДЯВАНЕ НА НОВА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – КОТЕЛ, СЛИВЕН И ВЪРБИЦА

В Котел, завърши цикълът от срещи, свързани с кандидатстването по  учредяване на нова Местна инициативна група – Котел, Сливен и Върбица. По инициатива на Община Котел, контактите с представителите на