КРАСИВАТА ЛЕКАРКА, КОЯТО ЛЕКУВА С УСМИВКА

КРАСИВАТА ЛЕКАРКА, КОЯТО ЛЕКУВА С УСМИВКА

Тя е сред най-младите началници на отделения в областната болница на Сливен. Д-р Наталия Канева е шеф на Отделението по ендокринология от година и половина. Тя обаче, вече се счита за един от най-перспективните специалисти в областта на територията на Сливенския регион.

Д-р Наталия Канева е отличничка от Медицинския университет в столицата. През 2009 година, когато тя завършва образованието си, мнозина от колегите й са учудени, че младата лекарка избира родния Сливен. Повечето предпочитат София или други големи градове.

„В Сливен ме върна любовта към моя съпруг, без когото нямаше да успея в трудния път на лекарската професия. Той ме разбира и винаги помага, когато е необходимо. Считам, че в областната болница разполагаме с изключителни специалисти и най-съвременна техника за лечение на основното заболяване в нашата специалност – диабетът. Преди Международния ден за борба с тази болест – 14 ноември, искам да призова всички пациенти и други, които имат съмнения да си правят редовно профилактично изследване на захарта в кръвта. Усилието е малко, но дава много сериозни резултати“, заявява д-р Наталия Канева. Която не крие, че лекарската професия е нейният единствен избор, оставайки вярна на традицията в семейството, където родителите й са лекари.

Красивата лекарка е благодарна на по-възрастните колеги, с които работи. „За разлика от други места, при нас колегите с по-голям опит ми даваха максимума като съвети, за което съм им изключително благодарна и никога няма да забравя. За мен е много важно в отделението да има колегиални отношения и дисциплина“, категорична е лекарката.

Най-трудното време за нея се оказва пандемията от Ковид – 19. Д-р Канева е един от първите заразени и веднага след оздравяването си влиза в ковид отделението. „Две години работих основно с ковид болни. Ежедневно виждах смъртта в очите и никога няма да забравя как се чувствах. Надявам се тези ужасни месеци да са минали“, казва началничката на Отделението по ендокринология. В пика на пандемията тя е имала само два почивни дни в рамките на три месеца. Съвестта и Хипократовата клетва не са й позволили да отдели повече време за себе си и семейството.

Днес Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ се счита за най-доброто място за лечение на болни от диабет и базедова болест. Тук има най-добрата техника и най-качествените лекарства. На първо място обаче, са лекарите и останалите медици от отделението, чийто професионализъм е доказан в годините. Д-р Канева има свой неписан подход към пациентите. Това е усмивката и оптимизма, с които тя ги дарява. Убедена е, че подобно отношение е вече половин победа над всяка болест. Останалото, разбира се, са медикаментите и апаратурата на съвременната медицина.

Д-р Канева е отдадена на своето семейство. Тя има двама сина и съпруг, с които прекарва голяма част от свободното си време. Хобито й е спининг. „Карайки колело в група на фона на музика, аз разбрах, че мога да си отдъхвам и това ми помага за релаксация“, споделя лекарката, която мечтае за един свят без нахални и необразовани хора.

Георги Мангинов

Предишна КРИСИЯН ЕГОВ ГРАБНА НАГРАДАТА "ДАНИЕЛА НЕНЧЕВА"
Следваща НАД 400 ДЕЦА УЧАСТВАХА В КОНКУРСА „АЗ И МОЯТ ГРАД“ С РИСУНКИ НА ЛЮБИМИ МЕСТА СРЕД ПРИРОДАТА И СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ С ДРОГА В ЗАЛА ЗА ХАЗАРТ

Полицейски служители на РУ-Сливен са задържали трима за притежание на наркотични вещества. Те са хванати в санитарното помещение на игрална зала в град Сливен. В хода на засилените проверки по

Новини Сливен

АТАНАС ЗАФИРОВ: БСП ПОДКРЕПЯ ИСКАНЕТО НА КНИГОИЗДАТЕЛИТЕ ЗА 9% ДДС ЗА КНИГИ

Заместник-председателят на БСП и водач на листата с кандидати за народни представители в Сливен Атанас Зафиров проведе среща с представители на Асоциация „Българска книга“. Позицията на книгоиздателите представиха Десислава Алексиева,

Новини Сливен

УВЕЛИЧАВАТ СЕ БОЛНИТЕ ОТ ГРИП, НО ВСЕ ОЩЕ СА ПОД ЕПИДЕМИЧНИТЕ СТОЙНОСТИ

Наблюдава се увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни в Сливенска област, но не са достигнати епидемични стойности – съобщиха от Регионалната здравна инспекция. На