„КОТЛЕНЧЕТО“ ПОСРЕЩНА ХИЛЯДИ СВОИ ПРИЯТЕЛИ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ
юли 31, 2022 746 Прегледи

„КОТЛЕНЧЕТО“ ПОСРЕЩНА ХИЛЯДИ СВОИ ПРИЯТЕЛИ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ

Котленчето, гигантската кукла -талисман на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим разтвори обятията си за хилядите свои приятели и гости тази година. Куклата, символизираща етносите, багрите и килимите от котленско, беше една от изненадите, които Община Котел поднесе на своите гости по време на шестото издание на фестивала. Автор на „Котленчето“ е художничката Иванка Добрева – Драгостинова, преподавател в катедра „Дизайн“ на Нов Български университет, а идеята за него идва от кметския екип.

Пъстрият празник в Котел за поредна година се превърна в притегателно място за изява на занаятчии от цяла България, за провеждане на изложения и демонстрации, за кулинария, изкуство, танци, музика и цвят.

Първият фестивален ден премина под знака на една сакрална годишнина. Маестро Стефан Диомов отпразнува на котленска сцена своята 75-годишна  творческа дейност. Диомов и приятелите му от група „ТОНИКА СВ“ спазиха обещанието си, че ще се раздадат пред публиката и направиха незабравим концерт, последван от многократни бисове. След тях на сцената се качиха рокаджиите Стенли, Димитър Ковачев – Фънки, Слави Вълчев и Николай Николаев, които с изпълненията си повишиха допълнително адреналина на публиката.

Вторият фестивален ден беше открит от кмета на Общината. Той благодари на целия екип за положения труд през годините на неговото провеждане, а на гостите, пожела да се заредят с много любов и мисъл за национално обединение.

„С всяка изминала година Фестивалът ни предлага някаква новост, допълваща  атмосферата на Котел, град дал едни от най-силните мъже на Възраждането, град оформил личностите-водачи на България през последните няколко века. С всяко следващо издание се стремим да правим нашия празник по-атрактивен сред тази красива зеленина, обагрена от естествените цветове на котленските килими. Радостен съм, че това се забелязва от нашите гости, които оценят труда ни много високо“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

След официалната част програмата продължи с много настроение в импровизираните села, където представителите на етническите общности приготвиха вкусни ястия, характерни по този край. Екзотика в това издание на празника внесоха представителите на Република Корея, който с вкусна храна и представяне на културата си, предизвикаха стълпотворение пред селото им. Кметът Коста Каранашев пък изненада своите гости с  вишнов ликьор по своя рецепта, чиято презентация направи лично.

Многобройни приключения и игри отново посрещнаха най-малките гости на празника. В познатите вече – „Работилница на елфите“, „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“, малчуганите не просто играеха, но и изобретяваха свои играчки от естествени материали сред боровата гора на парка.

Вечерната програмата продължи с концерт на рок-група „Ямбол проджект“,  възстановката „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“ на Национално дружество „Традиция“ и кукерите от Народно читалище „Просвета – 1892“ гр. Стралджа, които за поредна година подгряха настроението на всички преди концертите на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Маргарита Хранова.

Финалът на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим по традиция запазва неделния ден за най-малките гости на празника, които и тази година имаха възможност да играят и рисуват своите картини по време на пленера „Тебеширен свят“ в парка.

 

Предишна ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА ЗАЕМ ОТ 28 МЛН. ЛЕВА НА ВиК - СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЛИЕНТ НА „КАУФЛАНД“ ПРИПАДНА

Клиент на магазин „Кауфланд“, който се намира до битака, припадна малко преди обяд в четвъртък. Мъжът се строполи на пода, видя репортер на Sliveninfo. На помощ се притекоха служители на

Новини Сливен

ОТМЪКНАХА 500 ЕВРО И 350 ЛЕВА ОТ ДОМА НА 71-ГОДИШНА ЖЕНА

Криминалисти разследват кражба от частен имот в град Нова Загора. На 12 ноември неизвестен извършител е проникнал в незаключено жилище на 71-годишна жена. По данни за заявителката от жилището липсва

Новини Сливен

ТИХА И СПОКОЙНА ЗИМА, НА МЕСТА СЪС ЗАЛЕДЕНИ УЧАСТЪЦИ

В планинската част на общината е тихо, със снежна покривка в района на Карандила и с. Стара река около 5-6 см. В района на селата Раково, Бяла, Новачево, Божевци, Изгрев,