КОТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 201-АТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН
април 14, 2022 222 Прегледи

КОТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 201-АТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН

Денят, посветен на Георги Раковски, събра десетки котленци и гости на града пред бюст-паметника на възрожденеца на пл. „Възраждане“ по време на  ритуал, организиран от Община Котел.

Приветствено слово към гражданите и гостите на града отправи кметът на Община Котел – Коста Каранашев. Той посочи, че на този ден всяка година Котел отдава почитта си към най-великият син на България, към личността, която може да бъде наречена – духа, кръвта и сърцето на нашата нация!

„Житейският път на Раковски е част от житейския път на България! Той е човекът, който е оформил българския национален дух! Човекът, който е дал основните критерии, ценности и напътствия за създаването на съвременната българска държава, за нейната визия, за нейния дух, нейния облик и за нейния културен, социален и политически живот. Раковски е най-комплексната, най-енциклопедичната, най-сложната личност на българското Възраждане до нашето съвремие. Всеки един от нас трябва да бъде горд, че този човек е роден в Котел и че е българин! Днес, ние се прекланяме пред този несломим дух, пред тази воля, изправила един поробен народ, за да върви той по пътя на неговото освобождение и самосъзнание“, каза още в приветственото си слово градоначалникът.

Официални слова произнесоха още зам.-областният управител на област Сливен – Пепа Генчева и съставителят на сборник от есета, посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски – Димитринка Петкова.

Участие в празничната програма взеха още децата от съставите при НЧ „Съгласие-Напредък“ – Котел, ЦПЛР – Котел и ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“.

Представен бе и откъс от авторското есе на единадесетокласничката от НУФИ „Филип Кутев“ – Анелия Великова, която спечелили ІI – во място в Националния ученически конкурс за есе „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“, посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. По-късно Анелия Великова, беше отличена с награда от кметът на Община Котел за доброто ѝ представяне.

Венци и цветя пред бюст-паметника на Раковски бяха поднесени от кметът на община Котел Коста Каранашев, председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова и общински съветници, зам.-областният управител на област Сливен Пепа Генчева и председателят на областния съвет на БФС – Райчо Райчев. Цвета бяха поднесени още от СУ „Георги Ст. Раковски“, потребителска кооперация „Георги Стойков Раковски“, кметове на населени места, политически партии, граждани и гости на Котел.

Честването на годишнината от рождението на Раковски  продължи с преклонение пред саркофага му в Пантеона, откриване на Детски футболен турнир за Купа „Раковски“, представяне на оръжия от ХIX век от гостуващата лична колекция на г-н Христо Станев и викторина, посветена на живота и делото на Раковски, с участие на ученици от: СУ „Георги Ст. Раковски“ – гр. Котел, ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Ябланово и ОУ „Капитан Петър Пармаков“ – с. Градец.

Празничната програма, посветена на Деня на Раковски, включваше още: футболни срещи между детските отбори от Котел и различни населени места в общините Сливен и Нова Загора, а от 14 часа на паркинга пред РПУ – Котел беше даден старта на III-ата Възрожденска колоездачна обиколка „Гран-При Раковски“, чийто организатори са Община Котел и колоездачен клуб „Блу Рок – Сливен“.

През днешния ден по инициатива на Община Котел и Местната инициативна група „Котел-Сунгурларе-Върбица“ ще бъдат поставени в града и населените места от общината и 110 къщички за птици.

Честванията по повод 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски ще завършат с празнични илюминации, които ще огреят небето над Котел в 21 часа.

Предишна 110 КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ БЯХА ПОСТАВЕНИ В ОБЩИНА КОТЕЛ
Следваща ОБЩИНА КОТЕЛ ОРГАНИЗИРА ЗАЛЕСИТЕЛНА АКЦИЯ ПОД НАДСЛОВ „ДЪРВЕТА ЗА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ. НЕКА ГИ ЗАСАДИМ ЗАЕДНО“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНИСТЪР ТАНЕВА: ОКОЛО 5,4 МЛН. ТОНА Е ОЧАКВАНИЯТ ДОБИВ НА ПШЕНИЦА В СТРАНАТА

„Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО СИ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ ЗА 2021 Г.

На 27 януари 2021 г. в зала „Май” на Община Сливен, при спазване на всички епидемиологични мерки, се проведе първото за годината редовно заседание на Местната комисия за борба с

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 02.01.2018г. (вторник) до 16.30 ч. ще бъде прекъснато водоподаването в кв. „Българка“. При възможност водоподаването ще