КОТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 201-АТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН
април 14, 2022 299 Прегледи

КОТЕЛ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 201-АТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН

Денят, посветен на Георги Раковски, събра десетки котленци и гости на града пред бюст-паметника на възрожденеца на пл. „Възраждане“ по време на  ритуал, организиран от Община Котел.

Приветствено слово към гражданите и гостите на града отправи кметът на Община Котел – Коста Каранашев. Той посочи, че на този ден всяка година Котел отдава почитта си към най-великият син на България, към личността, която може да бъде наречена – духа, кръвта и сърцето на нашата нация!

„Житейският път на Раковски е част от житейския път на България! Той е човекът, който е оформил българския национален дух! Човекът, който е дал основните критерии, ценности и напътствия за създаването на съвременната българска държава, за нейната визия, за нейния дух, нейния облик и за нейния културен, социален и политически живот. Раковски е най-комплексната, най-енциклопедичната, най-сложната личност на българското Възраждане до нашето съвремие. Всеки един от нас трябва да бъде горд, че този човек е роден в Котел и че е българин! Днес, ние се прекланяме пред този несломим дух, пред тази воля, изправила един поробен народ, за да върви той по пътя на неговото освобождение и самосъзнание“, каза още в приветственото си слово градоначалникът.

Официални слова произнесоха още зам.-областният управител на област Сливен – Пепа Генчева и съставителят на сборник от есета, посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски – Димитринка Петкова.

Участие в празничната програма взеха още децата от съставите при НЧ „Съгласие-Напредък“ – Котел, ЦПЛР – Котел и ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“.

Представен бе и откъс от авторското есе на единадесетокласничката от НУФИ „Филип Кутев“ – Анелия Великова, която спечелили ІI – во място в Националния ученически конкурс за есе „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“, посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. По-късно Анелия Великова, беше отличена с награда от кметът на Община Котел за доброто ѝ представяне.

Венци и цветя пред бюст-паметника на Раковски бяха поднесени от кметът на община Котел Коста Каранашев, председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова и общински съветници, зам.-областният управител на област Сливен Пепа Генчева и председателят на областния съвет на БФС – Райчо Райчев. Цвета бяха поднесени още от СУ „Георги Ст. Раковски“, потребителска кооперация „Георги Стойков Раковски“, кметове на населени места, политически партии, граждани и гости на Котел.

Честването на годишнината от рождението на Раковски  продължи с преклонение пред саркофага му в Пантеона, откриване на Детски футболен турнир за Купа „Раковски“, представяне на оръжия от ХIX век от гостуващата лична колекция на г-н Христо Станев и викторина, посветена на живота и делото на Раковски, с участие на ученици от: СУ „Георги Ст. Раковски“ – гр. Котел, ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Ябланово и ОУ „Капитан Петър Пармаков“ – с. Градец.

Празничната програма, посветена на Деня на Раковски, включваше още: футболни срещи между детските отбори от Котел и различни населени места в общините Сливен и Нова Загора, а от 14 часа на паркинга пред РПУ – Котел беше даден старта на III-ата Възрожденска колоездачна обиколка „Гран-При Раковски“, чийто организатори са Община Котел и колоездачен клуб „Блу Рок – Сливен“.

През днешния ден по инициатива на Община Котел и Местната инициативна група „Котел-Сунгурларе-Върбица“ ще бъдат поставени в града и населените места от общината и 110 къщички за птици.

Честванията по повод 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски ще завършат с празнични илюминации, които ще огреят небето над Котел в 21 часа.

Предишна 110 КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ БЯХА ПОСТАВЕНИ В ОБЩИНА КОТЕЛ
Следваща ОБЩИНА КОТЕЛ ОРГАНИЗИРА ЗАЛЕСИТЕЛНА АКЦИЯ ПОД НАДСЛОВ „ДЪРВЕТА ЗА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ. НЕКА ГИ ЗАСАДИМ ЗАЕДНО“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ШОФЬОР, ПОДХВЪРЛИЛ 50 ЛЕВА НА КАТАДЖИИ

57-годишен мъж е направил опит да подкупи полицейски служители. На 6 декември, около 13,30 часа, на ул.“Васил Левски“ в град Нова Загора, полицейски екип спира за проверка  лек автомобил „Мазда“,

Новини Сливен

ХОР “ДОБРИ ЧИНТУЛОВ” ЩЕ КОНЦЕРТИРА В СВИЩОВ

По покана на първото българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови – 1856” хор „Добри Чинтулов” под диригентството на акад. Методий Григоров ще концертира в Свищов. На 2 юни вечерта съставът

Новини Сливен

БИЛЛА ПУСНА БАРИЕРИТЕ И ВЪВЕДЕ ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ

Магазин БИЛЛА пусна бариерите и въведе платено паркиране за всяка кола, която остане повече от 90 минути на паркинга, видя репортер на Sliveninfo. След 90-та минута се плаща по 3