КОТЕЛ – ТРИ ДНИ ПОД ЗНАКА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР И ТРАДИЦИИ
юни 13, 2018 1724 Прегледи

КОТЕЛ – ТРИ ДНИ ПОД ЗНАКА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР И ТРАДИЦИИ

Дни преди началото на едно от най-големите събития от културния календар на община Котел, града се подготвя за празник. По този повод кметът на общината -Коста Каранашев призовава всички граждани, които има шарени черги или други тъкани изделия, да ги поставят на видни места по фасадите на домовете си, за да станат и те част от украсата на града за празника.

Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килим ще се проведе от 22 до 24 юни в Парк „Изворите“. Началото на празника започва на голяма сцена „Естрада“ на 22 юни /петък/ от 19.00 часа. В този час „отворят“ врати и ”Селата на етносите”, места където всеки ще има възможност да се докосне до бита и традициите на етносите в котленско. В първия ден на събитието по програма са и концертите на НУФИ „Филип Кутев“, Нелина и рок група „Крос“.

Котленската публика и гостите на града ще имат възможност да се насладят на изпълненията на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“, на много самодейни състави и на легендарната група „Диана Експрес“.

Община Котел е помислила и за най-малките гости на празника. Боровата гора на парка ще се сдобие със съоръжение за забавления – „Къщата на баба Яга“. Тя ще се намира в близост до Братската могила като чрез нея малчуганите могат да попаднат във вълшебния свят на приказките и да си правят снимки.

Първите събития, ознаменуващи началото на фестивала на 23 юни /събота/, започват още от сутринта с откриване на занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна.

От 10.00 часа ще се състои традиционния за Еньовден ритуал, а от 11.00 часа на малката сцена /кръга пред едноименния хотел „Изворите“/ е официалното откриване на празника. Представянето на обичаите, носиите и храните на отделните етноси по програма започва веднага след официалното откриване в познатите вече –  „Села на етносите“ – българско, турско, каракачанско и ромско, разположени из красивия котленски парк.

Точно в 12.00 часа на сцена „Естрада“ започва представянето на самодейните състави от гостуващи читалища в България и тези от общината, а от 12.30 ч. на кръга пред хотел „Изворите“, с демонстрация на готварски техники към празника ще се включи и популярния на всички – шеф Андре Токев от кулинарното шоу „Мастършеф“.

По време на фестивала от цяла България в Котел ще дойдат майстори-лютиери. Те ще вземат участие в ІV-та Национална среща на лютиерите в България, която ще се проведе под надслов „Родолюбие“. През целия ден на поляната до сцена „Естрада“ професионалистите, изработващи музикални инструменти ще се състезават в майсторската надпревара за инструмент на 2018-та година в категории: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

Програмата продължава с две мероприятия от 17.00 часа – художествен пленер,  посветен на фестивала, в който участие ще вземат възпитаниците на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“– Сливен и писателят Нидал Алгафари, който ще представи 4 от книгите си – художествени романи, създадени основно върху българските обичаи и традиции.

Съботната вечерна програма приключва с концерти. От 19.00 ч. ще бъде вторият концерт на рок група „Крос“ /малка сцена до хотела/, а от 20.00 ч. са концертните програми на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“ и „Диана Експрес“ /сцена „Естрада“/.

Образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца бележат програмата в последния фестивален ден. Мероприятието започва от 10.00 часа. От този час започва работа и занаятчийския базар.

Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килими ще бъде официално закрит в 14.00 часа на 24 юни /неделя/.

Тази година каузата, зад която застават организаторите на фестивала е подкрепа на Болградската гимназия „Георги Раковски“ в Украйна. По време на трите  фестивални дни, общината и пенсионерски клуб – Котел ще поставят  благотворителни кутии за набиране на средства, които ще бъдат предоставени на гимназията.

Общинска администрация Котел, приканва жителите на града, в дните на фестивала, да не използват личните си автомобили за придвижване до Парк „Изворите“, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието.

Предварително благодарим за проявеното разбиране.

Пожелаваме на всички добро настроение и весел празник!

Предишна МНОГО НАСТРОЕНИЕ И ОВАЦИИ НА КОНЦЕРТА В ПОДКРЕПА НА БОЛГРАДСКАТА ГИМНАЗИЯ
Следваща МЮЗИКЪЛЪТ "БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ" НА КРЕПОСТТА "ТУИДА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗЛАТОМИРА МОСТРОВА: „ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНИК НА ОБРАЗОВАНИЕТО“

Държавата е длъжник на образованието, каза в свое изявление по повод 15 септември водачката на листата на „Има такъв народ“ в 21 МИР Сливен Златомира Мострова. Първият учебен ден! Време

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАПОЧНА ИНИЦИАТИВА ПО ОСВЕТЯВАНЕ НА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ

Община Сливен започна инициатива за изграждане на осветление на пешеходните пътеки като част от мерките, които ръководството предприема за повишаване на безопасността по пътищата и намаляване на рисковете от пътнотранспортни

Новини Сливен

ПЕТ КЪЩИЧКИ ЗА КНИГИ ОЧАКВАТ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ В РАЗЛИЧНИ ЧАСТИ НА СЛИВЕН

Пет къщички за книги очакват своите читатели в различни части на Сливен от тази седмица. Те са поставени по инициатива на Предприемачи ГЕРБ и се намират на най – често

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × 4 =