КОТЕЛ- СТОЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА И КИЛИМИ
30.07.2023 1569 Прегледи

КОТЕЛ- СТОЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА И КИЛИМИ

Усетите ли, че атмосферата в Котел започва да става по-пъстра, означава че е дошло време да посрещнем разнообразието от етноси, багри и килими от котленско. Те бяха представени пред десетки хиляди души на едно място, а именно на 7-то издание на най-автентичния фестивал, прославящ местният бит и култура, правен в България. За цели три дни, в които трае този празник, сякаш градът пее, танцува и се забавлява на открито, заедно с участниците.

За кратко време Фестивалът, организиран от Община Котел се превърна в значимо събитие като всяка година заявяващите желание да участват в него са  все повече.

„Преди 7 години сложихме началото на този Фестивал, чиято философия беше да покаже как четирите основни етноса, които населяват община Котел, живеят в мир, хармония и любов. Всичко това, съчетахме на фона на тази паркова зеленина и я допълнихме с естествените багри на котленските килими. Когато се кандидатирах за кмет, обещах на котленци и на жителите на общината да върна тяхното самочувствие. Тази година Котел вече е различен. Той се превърна в първия български град, реализирал една нова инициатива, с която всеки трябва да се чувства специален. Тя е свързана с изрисуването на фасади на сгради с български шевици и котленски килими, чрез които градът има вече особена атмосфера. Пожелавам на всички гости и участници на празника весело настроение не само на фестивала, но и сред градската среда на Котел!“, каза по време на официалното откриване на празника кметът на Община Котел – Коста Каранашев.

Минути преди началото на вечерните концерти от сцена „Естрада“, ръководителят на ансамбъл „Българе“ – Христо Димитров призова нацията да промени мисленето и манталитета си. Да популяризира градовете си и да създава деца.

„Посветих живота си на една кауза, която нарекох „Мисия Родина“. Тя ме изпълва с надеждата, че ще живея в най-прекрасната страна. Бих искал, тук пред цялата общественост, да се обърна към вас г-н Каранашев и да ви поканя да се присъедините и вие към нея. Изказвам този призив именно тук, защото, в Котел, не изпитвате негативно отношение към хората. Украсявате града си и го превръщате в изложбена  площ. Сигурен съм, че той ще стане най-популярния град в Европа, ако продължавате по този начин, а аз ще бъда щастлив Община Котел да стане първата община, която официално ще подкрепи „Мисия Родина“, посочи Димитров.

Програмата на трите фестивални дни беше богата и наситена с много емоции и пъстрота. Началото ѝ беше дадено с много настроение в импровизираните села, където представителите на етническите общности по традиция приготвиха вкусни ястия, характерни по този край. Голям интерес в това издание на празника внесоха кътовете на здравето и баварската кухня. В тях известната диетоложка д-р Людмила Емилова представи книгата на Милена Попова „Гладната революция на г-р Емилова“ и лекция за здравословното хранене и начин на живот, а шеф Андре Токев зарадва почитателите си с вкусна баварска храна. По-късно програмата продължи с 8-та среща на лютиерите в България и концерт на читалищни състави, в който участие взеха над 210 изпълнители от цялата страна.

Многобройни приключения и игри отново посрещнаха най-малките гости на празника. Новото в детския кът беше представлението посветено на писмеността и печатното дело, където Диян Павлов- Джими от Творителница О’Писменехъ! пренесе малки и големи по пътя на развитието на писмеността от древността до наши дни и им даде възможност да се докоснат на живо до известната преса на Гутенберг.

Вечерната програмата продължи с изпълненията на полския ансамбъл „Иглика“, концерт на рок-група „Ямбол проджект“ и пъстро шествие. Из алеите на парка се носеха музика, песни и танци, които мигновено заразиха присъстващите със своята красота. Шествието беше водено от най-популярното килимено дете в България- Котленчето, което поведе след себе си гайдарите от състав „Христанов“ и кукерите от Народно читалище „Просвета – 1892“ гр. Стралджа. Те подгряха настроението на всички гости преди грандиозните концерти на Ансамбъл „Българе“, Петя Панева и супергрупата „Фондацията“, които не оставиха публиката безразлична към българската музика.

И тази година организаторите на фестивала не пропуснаха да отбележат по време на празника си личността на Георги Раковски. По повод 90-годишнината от откриването на паметниците на Раковски и Софроний Врачански и барелефите на възрожденците в Котел (30.07.1933 г.), на сцена „Естрада“ беше представен „Монолог на Руска Мамарчева“. В ролята на Мамарчева, майка на Раковски, влезе Дьоне Баджак, която плени с изпълнението си публиката.

Финалът на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим по традиция запазва неделния ден за най-малките гости на празника, които и тази година имаха възможност да играят и рисуват своите картини по време на пленера „Тебеширен свят“ в парка.

Предишна ИЗДЕВАТЕЛСТВОТО НАД МОМИЧЕТО ОТ СТ.ЗАГОРА – ПОРЕДНОТО ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗА ПРОВАЛА НИ КАТО ОБЩЕСТВО!
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОРЯ КЪЩА НА УЧИТЕЛКА

Къща на пенсионирана учителка горя рано тази сутрин в балканското село Ичера. Огънят е обхванал част от покрива. Има изгорели мебели. „Аз се обадих на пожарната в 3,15 часа. Момчетата

Новини Сливен

УЧАСТЪК ОТ БУЛЕВАРД „БУРГАСКО ШОСЕ“ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕН ЗА ДВИЖЕНИЕ НА 21 НОЕМВРИ

На 21 ноември, неделя, ще бъде затворен за движение булевард „Бургаско шосе“ от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума. Причината е монтирането на светлинна коледна украса. Пътят ще

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Докторе, оглушавам! По цял ден кашлям, а не мога даже и собствената си кашлица да чуя! – Ето ти едни хапчета тогава. – Ще ми оправят ли слуха? –