КОТЕЛ ПОЧЕТЕ 203 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ
14.04.2024 300 Прегледи

КОТЕЛ ПОЧЕТЕ 203 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

Жители и гости на най-възрожденския град на България – Котел, днес почетоха 203-годишнината от рождението на един от най-значимите дейци на българското Възраждане – Георги Стойков Раковски.

Празникът започна с ученическо шествие по пешеходната улица на града и продължи с издигане на националното знаме на България и това на Община Котел на пл. „Възраждане“. Сред събралите се в центъра на града бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, зам.-кметът Шериф Куванджъ, секретарят Христо Карабекиров, директорът на СУ „Георги Ст. Раковски“ Стефан Дондев, служители на Исторически музей- Котел, на потребителска кооперация „Георги Раковски“ и др.

Приветствено слово към гражданите и гостите на града отправи кметът на общината Коста Каранашев. Той посочи, че винаги си е задавал въпроса как в една поробена държава, в една тъмна епоха, от един малък град като Котел, едно момче е придобило такова самосъзнание, че да определя пътят на развитие на нашата страна – България.

„Отговорът, скъпи ученици, граждани и гости на Котел е само един – и той е образованието! Доброто образование, е това, което може да накара една личност да променя света около себе си, затова днес бъдете горди, че сте потомци на Раковски и че нашето-ваше училище, носи неговото име!“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

Официално слово към своите възпитаници и колеги по повод патронния празник на училището отправи и Стефан Дондев директор на СУ „Георги Ст. Раковски“. След неговото изказване, официалните лица поднесоха венци и цветя пред бюст-паметникът на Раковски на централния площад и отдадоха почит пред костницата му в Пантеона.

Честването на годишнината завърши с литературно-музикална програма, презентация „203 години от рождението на Георги Раковски“ и прожекция на филмите: „200 години безсмъртие“ и „Философът на една свобода“.

Събитието се организира от Община Котел, в партньорство с Исторически музей – Котел, СУ „Георги Ст. Раковски“- Котел, Център за подкрепа за личностно развитие – Котел и детска градина „Дъга“-Котел.

Предишна ПАРТИИТЕ В СЛИВЕН НЕ ПОСТИГНАХА ЕДИНОДУШИЕ КОЙ ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА РИК
Следваща КАТАСТРОФА С ТИР ЗАТРУДНЯВА ДВИЖЕНИЕТО НА МАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ КРАЙ НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СПОРТНО-ТУРИСТИЧЕСКИ КОМПЛЕКС „СИНИТЕ КАМЪНИ“ ОТВОРИ ВРАТИ НА КАРАНДИЛА

Спортно-туристически комплекс „Сините камъни“ на Карандила беше открит днес. Той включва почивна база, атракциона „Въжеландия“ с две игрища – мултифункционално за тенис, волейбол и баскетбол и футболен стадион, които са

Новини Сливен

КОРНЕЛИЙ ЖЕЛЯЗКОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ В СЛИВЕН

Икономистът Корнелий Желязков е новият директор на държавен фонд „Земеделие“ в Сливен, научи Sliveninfo. Той е спечелил конкурса за мястото, обявено от земеделското министерство. Корнелий Желязков е бивш областен управител

Новини Сливен

ПРЕДСТОИ ВРЕМЕННО ЗАТВАРЯНЕ НА КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛЕВАРДИТЕ „ГЕОРГИ ДАНЧЕВ“ И „СТЕФАН СТАМБОЛОВ“

Кръстовището на булевардите „Георги Данчев“ и „Стефан Стамболов“ временно ще бъде затворено на 14 февруари-понеделник. Причината е демонтаж на елементи от коледната украса. Мярката ще важи от 9 до 12