КОТЕЛ ПОСРЕЩНА БАБА МАРТА
02.03.2023 405 Прегледи

КОТЕЛ ПОСРЕЩНА БАБА МАРТА

Всяка година Баба Марта радва малки и големи, а празникът е чакан и много вълнуващ най-вече за децата. Днес добрата баба зарадва малчуганите от детска градина „Дъга“ в Котел, а те я посрещнаха и поздравиха с много песни и танци. След концертната си програма, дечицата от градината и техните родители, посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, където подариха ръчно изработени мартенички, правени от тях вкъщи.

По повод празника, дърветата в центъра на Котел по традиция посрещнаха утрото на 1-ви март, украсени в бяло и червено. Нови фигури на Пижо и Пенда пък посрещнаха жителите и гостите на Котел в градинката до паметника на д-р Петър Берон. Инициатор на празничната мартенска украса е кметът Коста Каранашев, който и тази година се постара да създаде настроение сред жителите на града.

Кметът, поздрави всички граждани на общината като им пожела, доброто да пребъде, а символът на червено – бялата мартеница, да ги зарежда с енергия и в домовете им да има много здраве, благополучие, обич и топлина!

Градоначалникът не пропусна да поздрави и всички самодейци и читалищни състави от община Котел по повод Деня на художествената самодейност. Той  пожела на всички да продължават да даряват публиката си с песни, танци и слово. Да пазят и обогатяват родните традиции и фолклор и да поддържат жив котленския дух!

От своя страна малчуганите от творческо обединение „Дарования“ към Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ и учениците от 6 А клас към Средно училище „Георги Ст. Раковски“,  с ръководител Пенка Дунчева, обединиха своите усилия и решиха да зарадват хората от третата възраст в общината. Те изработиха стотици мартеници като 150 от тях, децата от „Дарования“ подариха на потребителите на услугата „Домашен социален патронаж” и „Дневен център за стари хора“. С останалите мартенски творби, децата откриха изложба в залата на местната библиотека.

За изненада на всички, в котленското село Пъдарево, се появи първият щъркел в общината. Предвестникът на пролетта премина през селото преди Баба Марта и зарадва пъдаревци, макар и за кратко.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща С ВРЪЧВАНЕ НА ГРАМОТИ И ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА ТРЕТИ МАРТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни. На днешния ден всички българи си закачат мартенички за здраве и късмет. В народните представи пролетта идва

Новини Сливен

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2020 Г. ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 30 ДЕКЕМВРИ

Публично обсъждане на Проекта за бюджет на Община Сливен за 2020 г. ще се състои на 30 декември в зала „Май“. Началният час е 9 часа. Канят се гражданите на

Новини Сливен

С РЕДИЦА КУЛТУРНИ ПРОЯВИ В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Заседание на Инициативния комитет за тържествено отбелязване на 200-годишнината от рождението на един от най-видните български революционери Георги Стойков Раковски, се проведе днес във Военната академия, носеща неговото име. В