КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗВА 201-ата ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ
април 12, 2022 189 Прегледи

КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗВА 201-ата ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

С двудневна културна програма Котел тържествено ще отбележи 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски.

Първите събития заложени в програмата започват на 13 април /сряда/. От 10 часа училището, чийто патрон е Георги Раковски организира състезание по „Историческо ориентиране“, а от 17 часа в залата на НЧ „Съгласие-Напредък“ ще се проведе художествено-музикалният спектакъл „Раковски, моя вдъхновител“.

Официалната програмата на 14 април /четвъртък/ започва от 11 часа на пл. „Възраждане“ с тържествено издигане на знамената на Република България и гр. Котел и приветствено слово на кмета Коста Каранашев. Ще бъдат връчени награди за авторско есе от Националния конкурс „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“. Официални гости и граждани ще поднесат венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Раковски и пред саркофага на възрожденеца. От 11:30 часа музикално-танцова програма ще представят състави при НЧ „Съгласие-Напредък“, ЦПЛР – Котел и ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“.

В музейна експозиция „Котленски възрожденци“ от 12:00 часа ще се състои представяне на оръжия от IX век от гостуващата лична колекция на г-н Христо Станев, а от 12:30 часа в залата на НЧ „Съгласие-Напредък“ ще се проведе викторина, посветена на живота и делото на Раковски с участие на ученици от: СУ „Георги Ст. Раковски“ – гр. Котел, ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Ябланово и ОУ „Капитан Петър Пармаков“ – с. Градец.

От 13 часа на градския стадион,  гражданите и гостите на Котел ще могат да присъстват на футболните срещи в Детски футболен турнир за Купа „Раковски“, а от 14 часа, на живо ще могат да видят старта на III-та Възрожденска колоездачна обиколка „Гран-При Раковски“. Маршрутът на обиколката е: Котел-Катунище-Жеравна-Котел, а старт-финала ще бъде на ул. „Проф. Павлов“ пред паркинга на РПУ – Котел.

Честванията по повод 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски ще завърши с празнични илюминации, които ще огреят небето над Котел в 21 часа.

Организатори на мероприятията са Община Котел, СУ „Г. Ст. Раковски и Исторически музей-Котел.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща УТОЧНЕНИЕ ПО ПОВОД ВиК АВАРИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗНЕНАДАТА НА ДНЕШНАТА СЕСИЯ СЕ НАРИЧА ВЕСЕЛИНА ТОНЕВА

Изненадата на втората сесия на общинския съвет на Сливен се нарича Веселина Тонева. Една от най-добрите преподавателки по български език и литература в Сливен полага клетва като съветник малко след

Новини Сливен

МУ – ВАРНА ОБЯВЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА СПЕЦИАЛНОСТТА „АКУШЕРКА“ ВЪВ ФИЛИАЛА В ГРАД СЛИВЕН

Медицински университет–Варна дава допълнителна възможност за кандидатстване в специалността „Акушерка“ във филиала в град Сливен. Всички желаещи могат да кандидатстват, като подадат документи за посочената  специалност на място във филиала

Новини Сливен

ПРАЗНИЧНАТА ЛУНА ОТНОВО Е ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Коледната луна отново е пред сградата на общината в Сливен, видя репортер на Sliveninfo. Украсата бе снета по принуда заради силния вятър в нощта срещу неделя. Факт, който разтревожи най-вече