КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ – ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ
май 24, 2022 381 Прегледи

КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ – ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

Празничният 24 май в Котел започна с шествие на ученици и тържествено издигане на знамената на Република България и на град Котел. С цветя в ръце, радостни усмивки и грейнали лица, учители, ученици и граждани изпълниха площад „Възраждане“. Там се състоя тържествената церемония в чест на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова и общински съветници, директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Мария Градешлиева, зам.-директорът по учебна дейност „Начален етап“ към СУ „Г. Ст. Раковски“ – Иванка Атанасова, преподаватели, настоящи и бивши учители, ученици, читалищни, библиотечни, културни и просветни дейци, граждани.

След издигане на знамето на Република България и флага на Община Котел, приветствие към присъстващите поднесоха: кметът на община Котел  – Коста Каранашев, директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Мария Градешлиева и зам.-директорът по учебна дейност „Начален етап“ към СУ „Г. Ст. Раковски“ – Иванка Атанасова.

В словото си Каранашев посочи, че днес честваме един значим акт в европейската история и култура – България дава четмо и писмо на всички славянски народи. В приветствието си, градоначалникът сподели, че чрез този акт България се превръща в една от водещите културни нации в света, а това дело дава началото на духовността, чрез която българският народ е оцелял през всички тежки години в българската история до ден днешен.

Градоначалникът се обърна към всички ученици с пожеланието да бъдат живи и здрави и да се учат съзнателно. „Ваше задължение и дълг е да се отнасяте изключително сериозно към учебния процес. Вслушвайте се в съветите на вашите  учители и на родителите си, за да може българската нация да бъде просветена, умна и духовна.“

На абитуриентите кметът пожела лек житейски път и развитие в България, за да работят след време за бъдещето както на страната ни, така и на Котел. В заключение Каранашев изказа благодарността си към директорите и учителите на двете училища в Котел и към всички бивши преподаватели, които са изградили и продължават да изграждат съвременния духовен потенциал на град Котел.

След тържественото приветствие, кметът присъства на ритуала по предаване и приемане на училищните знамена и връчи грамоти и награди на 26-ма ученици от 5 до 7 клас, които са постигнали отлични резултати през учебната 2021/2022 година.

Венци и цветя по повод празника бяха поднесени пред паметника на Г. Ст. Раковски от кмета на община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателя на общински съвет – Христина Чолакова и общински съветници, директора на НУФИ „Филип Кутев“ – Мария Градишлиева, зам.-директора по учебна дейност „Начален етап“ към СУ „Г. Ст. Раковски“ – Иванка Атанасова учители, ученици, абитуриенти, граждани и гости на Котел.

Тържествената програма в чест на празника завърши с литературно-музикална и танцова програма в изпълнение на ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“,  детски групи и състави към НЧ „Съгласи-Напредък 1870“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: ДНЕС ПОКАЗВАМЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА СЛИВЕНСКИТЕ УЧИТЕЛИ, ХОРАТА НА ДУХА, КУЛТУРНИТЕ ДЕЙЦИ - СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща МНОГОХИЛЯДНО ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ПРЕМИНА ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

На 18 февруари 2022 г. /петък/, от 17.00 ч. на пл. „Васил Левски“ ще се проведе ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Васил Иванов Кунчев – Левски по

Новини Сливен

ТРИМА ШОФЬОРИ СА ЗАЛОВЕНИ ДА КАРАТ ДРОГИРАНИ

Трима водачи, употребили наркотици, са установени от полицейски екипи за дните 2-5 март в град Сливен. 25-годишният И.И. от град Карнобат е спрян за проверка на 2 март на бул.“П.Хитов“.

Новини Сливен

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗАРАДИ ВЪЗМОЖНО ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ

Общински съвет Сливен излезе с обща декларация по повод писмо от „Топлофикация-Сливен-инж. Ангел Ангелов, че може да преустанови дейността си поради липса на гориво. В декларацията, която беше гласувана на