КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ – ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ
24.05.2022 582 Прегледи

КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ – ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

Празничният 24 май в Котел започна с шествие на ученици и тържествено издигане на знамената на Република България и на град Котел. С цветя в ръце, радостни усмивки и грейнали лица, учители, ученици и граждани изпълниха площад „Възраждане“. Там се състоя тържествената церемония в чест на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова и общински съветници, директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Мария Градешлиева, зам.-директорът по учебна дейност „Начален етап“ към СУ „Г. Ст. Раковски“ – Иванка Атанасова, преподаватели, настоящи и бивши учители, ученици, читалищни, библиотечни, културни и просветни дейци, граждани.

След издигане на знамето на Република България и флага на Община Котел, приветствие към присъстващите поднесоха: кметът на община Котел  – Коста Каранашев, директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Мария Градешлиева и зам.-директорът по учебна дейност „Начален етап“ към СУ „Г. Ст. Раковски“ – Иванка Атанасова.

В словото си Каранашев посочи, че днес честваме един значим акт в европейската история и култура – България дава четмо и писмо на всички славянски народи. В приветствието си, градоначалникът сподели, че чрез този акт България се превръща в една от водещите културни нации в света, а това дело дава началото на духовността, чрез която българският народ е оцелял през всички тежки години в българската история до ден днешен.

Градоначалникът се обърна към всички ученици с пожеланието да бъдат живи и здрави и да се учат съзнателно. „Ваше задължение и дълг е да се отнасяте изключително сериозно към учебния процес. Вслушвайте се в съветите на вашите  учители и на родителите си, за да може българската нация да бъде просветена, умна и духовна.“

На абитуриентите кметът пожела лек житейски път и развитие в България, за да работят след време за бъдещето както на страната ни, така и на Котел. В заключение Каранашев изказа благодарността си към директорите и учителите на двете училища в Котел и към всички бивши преподаватели, които са изградили и продължават да изграждат съвременния духовен потенциал на град Котел.

След тържественото приветствие, кметът присъства на ритуала по предаване и приемане на училищните знамена и връчи грамоти и награди на 26-ма ученици от 5 до 7 клас, които са постигнали отлични резултати през учебната 2021/2022 година.

Венци и цветя по повод празника бяха поднесени пред паметника на Г. Ст. Раковски от кмета на община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателя на общински съвет – Христина Чолакова и общински съветници, директора на НУФИ „Филип Кутев“ – Мария Градишлиева, зам.-директора по учебна дейност „Начален етап“ към СУ „Г. Ст. Раковски“ – Иванка Атанасова учители, ученици, абитуриенти, граждани и гости на Котел.

Тържествената програма в чест на празника завърши с литературно-музикална и танцова програма в изпълнение на ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“,  детски групи и състави към НЧ „Съгласи-Напредък 1870“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: ДНЕС ПОКАЗВАМЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА СЛИВЕНСКИТЕ УЧИТЕЛИ, ХОРАТА НА ДУХА, КУЛТУРНИТЕ ДЕЙЦИ - СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща МНОГОХИЛЯДНО ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ ПРЕМИНА ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОКУРОРСКИ АРЕСТ ЗА УБИЕЦА НА ЖЕНАТА В КЕРМЕН

Разследването започнало на 4 февруари, след получен сигнал за починала 56-годишна жена в дома си в град Кермен. От проведените процесуално-следствени действия се установява , че смъртта е причинена насилствено.

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И РАБОТНА СРЕЩА НА КМЕТОВЕТЕ ОТ РАО „ТРАКИЯ“

Разширено заседание на Управителния съвет и работна среща на кметовете от Регионална асоциация на общини „Тракия“ /РАО „Тракия“/ се провежда днес в Стара Загора. В него участва кметът Стефан Радев.

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Mъж ce oбaждa във фитнec цeнтъp и питa: – Koлĸo тpябвa дa e виcoĸ eдин мъж, ĸoйтo тeжи 110 ĸг? – Kъм 2 м. Mъжът ĸъм жeнa cи: – Bидя