КОТЕЛ БЕ ДОМАКИН НА I-я МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ШАХМАТ ЗА КУПА „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“

КОТЕЛ БЕ ДОМАКИН НА I-я МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ШАХМАТ ЗА КУПА „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“

В навечерието на празника на града, Котел бе домакин на I-я Международен турнир по шахмат за купа „Георги Раковски“, който се проведе без публика и при всички мерки за безопасност, наложени от здравните власти. Официални гости на събитието бяха кметът на община Котел – Коста Каранашев и председателят на спортен клуб по шахмат „Левски“ и временно изпълняващ длъжността председател на Българската федерация по шахмат 1928 Николай Тодоров.

„Радвам се, че община Котел за първи път организира такъв мащабен форум. Амбицията ни е той да стане традиционен и от другата година да е в рамките на седем дни. През последните 40 години, основна фигура и учител на много котленци, включително и мой учител в шахмата е г-н Съби Милев. За мен е чест днес да му връча грамота за най-добър шахматист за всички времена в града и за цялостен принос в развитието на шахматната игра“, каза кметът Коста Каранашев по време на официалното откриване.

„Поздравявам организаторите на турнира и лично кметът – г-н Каранашев, за това че не само излезе с подобна инициатива, но и успя да доведе нещата до край – да организира турнир в една много трудна за страната като цяло пандемична обстановка. Самото присъствие на 70 участника от цялата страна, на един особено силен състав, в който личат имената на четирима гросмайстори и няколко международни майстори, показва че Котел би могъл да бъде привлекателен център за шахматисти не само от България, но дори и извън пределите на страната. Ако бъдат направени подобни усилия от страна на местната власт за бъдеще, то тук може да се случват турнири, както от националния, така и от международния календар на федерацията“, каза  председателят на БФШ 1928 Николай Тодоров.

След официалната церемония кметът Коста Каранашев направи символичния първи ход в състезанието и пожела успех на всички 70 участника в турнира.

Българският шахмат има изключителни традиции в международен план. Страната ни е една от трите държави, която има световни шампиони по шахмат за мъже и жени, в лицето на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Това е изключително популярен спорт, лесно достъпен и най-важното- спорт, който е много полезен за изграждането характера на подрастващите въобще. Изключително радващо бе днес, че в Котел, участие в турнира взеха много млади шахматисти, за които това бе възможност да се срещнат със силни и водещи гросмайстори и по този начин да приложат в действителност знанията си и да натрупат опит.

Турнирът за купата „Георги Раковски“ на Община Котел се провежда по швейцарската система в седем кръга с контрола 10 минути+5 секунди и ще важи за международен рейтинг по ускорен шах. Класирането се извършва според събраните точки, а в случай на равенство се използват 5 допълнителни показателя.

 

Генерално класирането:

10-то място – Симеон Трендафилов,

9-то място -Иво Владимиров,

8-мо място- Станислав Гавчев,

7-мо място- Радослав Очков,

6-то място-международен майстор Валентин Памукчиян,

5-то място- гросмайстор Васил Спасов,

4-то място- международен майстор Павел Димитров,

3-то място- гросмайстор Вячислав Тиличев,

2-ро място- гросмайстор Радослав Димитров

1-во място- международен майстор Сашо Николов

Възрастова група „Момичета до 8 години“:

3-то място – Виктория Каранашева

2-ро място – Никола Иванова

1-во място – Василена Очкова

Възрастова група „Момчета до 8 години“

3-то място – Иван Иванов

2-ро място – Георги Стефанов

1-во място – Георги Коев

Възрастова група „Момичета до 10 години“:

1-то място – Мария Очкова

Възрастова група „Момчета до 10 години“

3-ро място – Станислав Тошкин

2-ро място – Михаил Панайотов

1-во място – Александър Атанасов

Възрастова група „Момчета до 12 години“:

3-ро място – Светлин Бакалски

2-ро място – Симеон Добрев

1-во място – Мартин Вълчев

Възрастова група „Момичета до 14 години“:

1-во място и носител на купата в групата е Добринка Тодорова

Възрастова група „Момчета до 14 години“

3-ро място – Крум-Петър Кисьов

2-ро място – Николай Желев

1-во място и носител на купата в групата е Симеон Трендафилов

Най-добри представители на град Котел:

3-ро място – Адриан Христов

2-ро място – Михаил Костов

1-во място – Тодор Тодоров

Специалната награди:

„Най-добре представил се състезател от община Котел“ – Тодор Тодоров

„Най-добре представила се жена“ – Мария Лъчкова

„Ветерани над 60 години“:

3-то място- Йордан Йорданов

2-ро място- Душко Калчев

1-во място Желчо Желев

„Най-добре представил се състезател от 0 до 1600 ело“- Добринка Тодорова

„Най-добре представил се състезател от 1601 до 1800 ело“ – Стефани Чучукова „Най-добре представил се състезател от 1801 до 2000 ело“ – Николай Тодоров

Предишна ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПО ПЪТЯ НА „МЪРТВЕЦА”

„Мъртвецът” от сливенския квартал „Дружба” , който се оказа жив, не е бил в моргата на областната болница, а в хладилна камера на гробищата, научи Sliveninfo. Както единствено Sliveninfo съобщи,

Новини Сливен

АТИЛА САКАЛОВ ОТ СЛИВЕН СТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН ПО НАТУРАЛЕН КУЛТУРИЗЪМ

Сливенският атлет Атила Сакалов се сдоби с европейска титла по натурален културизъм . Нашенецът грабна златото в категория  „Мъжка Физика“ до 23г. на провелото се европейско първенство в град Букурещ/Румъния.

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Новата певица в операта няма нито глас, нито слух. – Ти да не си ходил на опера? – Не, снощи жена ми ходи и като се върна, ми изпя