КОСТА КАРАНАШЕВ: ОТ ЯПОНСКОТО ПОСОЛСТВО ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ ФЕСТИВАЛА НА КИЛИМИТЕ В КОТЕЛ
юни 19, 2019 1114 Прегледи

КОСТА КАРАНАШЕВ: ОТ ЯПОНСКОТО ПОСОЛСТВО ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ ФЕСТИВАЛА НА КИЛИМИТЕ В КОТЕЛ

Очакваме много посетители и въпреки, че паркът е огромен, ще бъде трудно да се съберат всички желаещи да бъдат преки участници на тазгодишния фестивал „Етносите, багрите и котленския килим“. Това заяви в интервю за Радио Сливен Нет дни преди събитието кметът на Община Котел Коста Каранашев. По думите му, за участие са записани над 30 читалища от цялата страна, занаятчии, майстори на стари български занаяти, тъкачи на килими. Ще бъде представена и стара кухня от 12 – 13 век. Импровизирано родопско село, старо село за производство на храни, четири етнически села, представящи региона, и още новости тази година ни очакват в Котел, казаха организаторите от Общината.

Както вече информирахме, Oбщина Котел пусна рекламeн клип, промотиращ тазгодишния „Фестивал на етносите, багрите и котленския килим“.

https://www.youtube.com/watch?v=lRVWfPaAaVY&fbclid=IwAR2tlpJrL5OrRznQWZIOOJJ7VmVlYXtqG8sD6htBRiXdStth5yM_sbSIkRo

Какво още тази година на Фестивала – чуйте кметът Коста Каранашев:

Още в прикачения файл.

Възрожденска порта, изработена от котленския майстор дърводелец Ангел Таптев, ще посреща идващите в града на Раковски. Овехтелият градски символ, претърпял няколко метаморфози в годините на миналия и настоящ век, по идея на кмета Коста Каранашев вече е под формата на класическа порта, каквато е имала всяка котленска къща от времето на Възраждането.

Фестивалът ще се проведе в градския парк “Изворите” от 28 до 30 юнии ще съчетае занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

Официалното откриването на Фестивала ще бъде на 28 юни от 19 ч. с концерт на НУФИ “Филип Кутев”, Цветелина Христова и Деси Добрева. Вторият ден ще започне със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11 часа ще отворят врати импровизираните “Села на етносите”, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група “Крос”, ансамбъл “Българе”, рок група “Сигнал” и др.

В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България “Родолюбие”.

Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Гст ще бъде и шеф Андре Токев.

 

Предишна СЛИВЕНСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ "АРХ. ГЕОРГИ КОЗАРОВ" - ВИПУСК 2019
Следваща 37-ГОДИШНИЯТ М.И. ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА АМФЕТАМИН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

10-ГОДИШНО МОМЧЕ СЕ ОКАЗА ИЗВЪРШИТЕЛ НА ПОЖАР

Служители на участък „Запад”  разкриха случай на палеж. Престъплението е извършено на 23 декември. В РУ-Сливен е получен сигнал за възникнал пожар в заведение в село Гавраилово, при който са

Новини Сливен

В СЪБОТА ЗАПОЧВА АСФАЛТИРАНЕТО В СЛИВЕН

Тази събота започва асфалтирането на всички големи дупки по основните пътни артерии в Сливен. Това съобщи пред Sliveninfo Румен Иванов, зам.-кмет на общината. „Целта е да запълним големите дупки, появили

Новини Сливен

СТАРШИ КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ ПРЕДСТАВИ ДНЕС НОВИЯ ЗАМЕСТНИК – ДИРЕКТОР НА ОДМВР – СЛИВЕН

МВР – Сливен потвърди новината на Sliveninfo. Новият зам.-директор на полицията под Сините камъни се казва Веселин Василев. Ето и официалното съобщение на полицията в Сливен. Със заповед на министъра

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seven + 12 =