КОСТА КАРАНАШЕВ: „НИЕ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДАТИ И ДА ВЪЗПИТАВАМЕ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ В ЦЕННОСТИТЕ, КОИТО ТЕ НИ НОСЯТ“
март 3, 2018 1181 Прегледи

КОСТА КАРАНАШЕВ: „НИЕ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДАТИ И ДА ВЪЗПИТАВАМЕ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ В ЦЕННОСТИТЕ, КОИТО ТЕ НИ НОСЯТ“

С празничен молебен в църквата „Св. Троица“ и издигане на националното знаме на България започна честването на Националния празник на страната ни – 3-ти март в Котел. Пред паметника на „Георги Ст. Раковски“ се събраха граждани и гости на града, сред които кметът на Община Котел Коста Каранашев, заместник-кметът Шериф Куванджъ, секретарят Христо Карабекиров и общински съветници.

Денят на Освобождението е забележителна дата в българската история и повод да отдадем дълбоко уважение и почит към героите, отдали живота си за България.

В своето тържествено слово градоначалникът на Котел, Коста Каранашев изтъкна, че 3 март е най-истинският български празник и въпреки различните интерпретации за целите на Освобождението на България от руската армия, въпреки различните дебати, за нас – българите, тази дата, остава датата, която след петвековно турско робство, българската държава, отново се появява на европейската карта. „Ние трябва да помним историческите дати и да възпитаваме себе си и децата си в ценностите, които те ни носят“, посочи кметът.

„Трябва да се гордеем, за това, което сме дали на цялото българско възраждане, защото Котел е дал много на българското възраждане като бунтовници, като будители, като опълченци и изобщо като възрожденци“, каза още той.

Венци и цветя пред паметника на Раковски поднесоха кметът на община Котел Коста Каранашев, заместник-кметът Шериф Куванджъ, секретарят на община Котел Христо Карабекиров, представители на Исторически музей – Котел, ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“ и клуб „Млад възрожденец“ , представители на ПП ГЕРБ, граждани и гости на Котел.

Празничната програма продължи с рецитал на ученици от СУ “ Г. Ст. Раковски“ и музикални изпълнения на деца от Детска група за автентичен фолклор към ЦПЛР – Котел.

Трети март бе отбелязан по-късно с мултимедийна презентация в музейна експозиция „Котленски възрожденци“, където се откри и изложба, посветена на 140-годишнината от Освобождението. След събитието, екипът на музея в Котел поднесе цветя на паметната плоча на котленските опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) и на саркофага на Георги Ст. Раковски, патриарх на Българската-освободителна революция.

Тържествената програма на община Котел по случай Националният празник на България – 3-ти март ще завърши с постановката „Епопея на забравените“ на театър „Иван Димов“ – Хасково, която ще се състои от 18:00 часа в залата на ЦПЛР – Котел /Младежки дом/ – вход свободен.

Предишна ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
Следваща РЕКОРДЕН БРОЙ СЪСТЕЗАТЕЛИ УЧАСТВАХА В ЩАФЕТАТА "ОСВОБОДИТЕЛ" ТАЗИ ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАСОВО ИЗКАЧВАНЕ НА ХАМАМ БАИР ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЪБОТА

По инициатива на Сдружение „Активен гражданин“ и Туристическо дружество „Стоте войводи“ и с подкрепата на Община Сливен, на 10 ноември ще се проведе масово изкачване на местността Хамам баир, в

Новини Сливен

НОВИ 8 СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

Още 182 са новозаразени с коронавирус от направени 2538 PCR теста за последното дененощие. Така общият брой на потвърдените случаи става 5497, от които 2366 активни, показват данните в Единния информационен

Новини Сливен

ПРИЕМЕН ДЕН НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС

Приемен ден на кмета, заместник- кметовете и секретаря на Община Сливен се проведе днес. Граждани поставиха въпроси от обществен и личен характер. Кметът Стефан Радев беше запознат с проблем с

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

8 + 4 =