КОСТА КАРАНАШЕВ: „КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ОСЪЗНАЕМ НАЦИОНАЛНАТА СИ ИДЕНТИЧНОСТ И ПРИОРИТЕТИ, ЗА ДА МОЖЕ ДЪРЖАВАТА НИ ДА ВЪРВИ НАПРЕД“
04.03.2023 500 Прегледи

КОСТА КАРАНАШЕВ: „КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ОСЪЗНАЕМ НАЦИОНАЛНАТА СИ ИДЕНТИЧНОСТ И ПРИОРИТЕТИ, ЗА ДА МОЖЕ ДЪРЖАВАТА НИ ДА ВЪРВИ НАПРЕД“

Церемонията по случай 145 години от Освобождението на България от турско робство в Котел на 3 март започна с издигането на националния флаг пред общината и празнично приветствие от кмета Коста Каранашев. В словото си той посочи, че Котел е градът, носил отговорността за бъдещето на България и днес всеки котленец трябва да се гордее, че се родил и израснал  в него.

„Котел е дал най-много български възрожденци, които са оформили начина, стратегията и тактиката на национално-освободителното движение в България. Котел е градът, който е допринесъл най-много за възхода и за интелектуалното израстване по време на възраждането на българската нация. Днес трябва да завещаем на децата си това, което са ни завещали апостолите на свободата и да следваме техните идеали, защото само чрез тях България и нашия Котел ще прогресират!“, каза градоначалникът.

От сцената в Котел Каранашев напомни не само на котленци, а и на всички българи, че е крайно време да осъзнаем националната си идентичност и приоритети, за да може държавата ни да върви напред.

След официалното приветствие на кмета пред паметника на Георги Раковски и в Пантеона му бяха положени венци и цветя, в памет на загиналите за свободата на България.

Програмата продължи с детски празничен концерт. Участие в него взеха деца от Детска градина „ДЪГА“ – гр. Котел и танцовия състав „Буенек“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък 1870“.

Котленци бяха поздравени и от възпитаници на „Център за подкрепа и личностно развитие – Котел“. Марта Стойкова представи – „Ода за Шипка“, Николай Митев – песента „Апостоле“, театрална група „Арлекино“ – сценката „Еничари“ и фолклорната група „Котленче“ – песента „Мъри, Марийко“. За финал състав от тамбури изпълниха „Четворно хоро“, а танцов състав „Изворче“ – „Пайдушко хоро“.

След тържествената програма на площад „Възраждане“ в Експозиция „Котленски възрожденци“ беше открита постерна изложба „145 години от Руско-турската война и Освобождението на България“, придружена и от  мултимедийна презентация.

Същевременно в Жеравна, националния празник на България започна с шествие до паметната плоча определяща движението на опълченците в жеравненския регион, където бяха положени венци и цветя. По-късно в  Художествена галерия „Христо Тодоров“ единственият, не само у нас, а и на целия Балкански полуостров, колекционер на фуражки –  доц. д-р Людмил Георгиев, откри 27-та си поредна експозиция. Експозицията е под надслов „Символи на държавността“ и съдържа фуражки и униформи от българската и от много други чуждестранни полицейски структури. Изложените артефакти са част от личната колекция на Людмил Георгиев, а тематичната изложба, която беше открита днес, бе посветена на Националния празник 3 март, както и на 144-тата годишнина от създаването на МВР.

Празничния 3 март в Жеравна беше ознаменуван и с един дарителски жест. Той беше направен от художника Лъчезар Георгиев, а дарението, което той направи е от 6 движими културни вещи –  старинна дамска блуза, библия на френски език, служебник с 546 страници и твърди корици, требник на старобългарски език, с 568 страници, молитвеник на старобългарски език и метален потир с високо дъно. Волята на дарителя е, дарението да се добави към фонда на експозиция „Бит и култура на Жеравна по време на Възраждането“, който се намира в къща-музей „Руси Чорбаджи“, с. Жеравна.

В навечерието на Националния празник на България, залата на Общинската библиотека „Петър Матеев“ даде сцена на деца от Творческо обединение „Дарования“ и ученици от 6а клас при СУ „Г. Ст. Раковски“, които представиха литературно-музикалният спектакъл „Освобождение“. В него бяха включени откъси на стихотворения и песни, посветени на България. Сред тях бяха стихове от стихотворенията „България“ на Ценка Илиева, „Родина“ на Kръстьо Кръстев и „Ода за България“ на Младен Исаев. Сред песните, които бяха представени пък звучаха познатите на всички българи „Къде си вярна ти любов народна?“ и „Вятър ечи, балкан стене“, по текст на Добри Чинтулов.

 

 

Предишна СТЕФАН ПАСКОВ УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА КАМПАНИЯТА НА ЛЕВИЦАТА
Следваща ИЛЮМИНАЦИИ В ЦВЕТОВЕТЕ НА ТРИБАГРЕНИКА ОСВЕТИХА НЕБЕТО НА ТЪРЖЕСТВЕНА ПРОВЕРКА - ЗАРЯ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН РАБОТИ ПО СИГНАЛ ЗА СТРЕЛБА ПО КОТКИ В КВАРТАЛ „РЕЧИЦА“

На 13 февруари е получен сигнал за пострадали три домашни животни /котки/ простреляни с въздушна пушка в сливенския квартал „Речица“. Сигналът е подаден от собствениците на животните. В РУ-Сливен са

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ЧЕСТИТИ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев честити Възкресение Христово на всички жители на община Сливен. Той отправя пожелания за здраве, мир и благодат. „Великден носи посланието на непреходните християнски добродетели, на духовното пречистване

Новини Сливен

СЛИВЕН ЧЕСТВА НЕЗАВИСИМОСТТА С ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ И ПОКАЗ НА ВОЕННА ТЕХНИКА

  С тържествен ритуал с издигане на националния трибагреник и военни почести Сливен отбеляза 110-тата годишнина от провъзгласяването на независима България.  Церемонията се състоя на централния площад”Хаджи Димитър”. Кметът на общината