КОСТАДИН НОВАКОВ, СЪОСНОВАТЕЛ НА „СОЛАР СЪРВИС“ ООД: „ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО Е НАЙ-БЪРЗИЯТ ИЗХОД ОТ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА
28.11.2022 7396 Прегледи

КОСТАДИН НОВАКОВ, СЪОСНОВАТЕЛ НА „СОЛАР СЪРВИС“ ООД: „ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО Е НАЙ-БЪРЗИЯТ ИЗХОД ОТ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА

Костадин Новаков е роден 1971г. в гр.Сливен. Завършва силнотокова специалност в електротехникум „Мария Кюри” Сливен, като следва висше магистър по Финанси СА Д.Ценов Свищов. Започна работа като оператор в подстанция Сливен-градска на НЕК и едновременно с това завършва следдипломна квалификация  в Технически университет София – eлектрически мрежи и централи. Преминава през няколко длъжности до смяната на собствеността на ЕРП и закупуването от австрийската EVN Bulgaria, когато е избран за Р-л Енергийно планиране и закупуване на ел.енергия в ЦУ Пловдив. Преминава през множество квалификации по мениджмънт и специализирани по либерализацията на енергийни пазари. 2007-2010г. е в менажерския екип на ЕВН групата и Прокурист на ЕВН Труйдинг получил лично лиценза на дружеството. През 2010-2011г. основава няколко фирми специализирани в консултирането, проектиране, изграждане и поддръжка на електроцентрали. Към настоящия момент е инвеститор и консултант за процеси и инвестиции във ВЕИ, експерт отлично запознат с работата на ЕЕС на България и региона.

 

-Г-н Новаков, поздравления за наградата на Община Сливен за стопанска инициатива на фирма „Солар Сървис“ ООД за 2022г. и като нейн съосновател! Какво е чувството?

-Разбира се, чувството е приятно, гордост и удовлетворение! През последните 3-4 години увеличихме персонала с над 50 души, транспортни средства, складови площи, техника и като цяло в пъти капацитета на фирмата, което е голямо предизвикателство за управленския екип. Изпълнили сме над 900 обекта и прави впечатление, че клиентите, които са ползвали нашите услуги, ни търсят отново и ни препоръчват на други, което носи удовлетвореност, че работим правилно и качествено.

-Този бум в строежите на фотоволтаични централи как ще се отрази на цените на ел.енергията за потребителите?

-Колкото по-лесно и бързо се осигури възможност за изграждане на ФЕЦ за собствени нужди с право на отдаване в мрежата за стопанските и битови потребители до тяхната присъединена мощност, за която те плащат цена за достъп до мрежата, толкова по-бързо ще намалят драстично сметките си за ел.енергия. Това е най-бързият и ефективен начин да се справим с енергийната криза и повишените сметки за ел.енергия. Явно за потребителите това е добро решение, но за операторите на разпределителните мрежи и преносната на ЕСО интересът е друг и се прави всичко възможно да се спъва и бави процеса. Тук е ролята на парламента, правителство и енергийния регулатор да защитят обществения интерес и институциите да функционират. Впрочем Европейската комисия представи нов временен извънреден регламент за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници. В плана REPowerEU вече бяха предложени мерки в отговор на дългите и сложни административни процедури, които са пречка за скоростта и мащаба на инвестициите във ВЕИ и свързаната с тях инфраструктура. Бумът на проекти и заявени инвестиции във ФЕЦ е огромен, т.к. се осъзна ефективността и независимоста чрез използването на слънчева енергия и ВЕИ. Колкото повече ВЕИ централи се изградят, толкова повече ел.енергия ще се предложи на борсата и когато предлагането надхвърли търсенето толкова по-ниска цена ще имаме. ВЕИ централите имат най-ниската себестойност на произведена ел.енергия, като те биха произвеждали икономически изгодно при цени от 150лв./мвтч., което би оказало натиск надолу върху борсовите цени които в последните летни месеци бяха над 600лв./мвтч. средномесечно.

-Срещате ли трудности и енергийната криза отразява ли се на работата?

-Първо бих искал да кажа, че строим централи с различна категория на строеж и процедури, като в повечето случаи са дълги и тежки. Стотици обекти чакат становища за присъединяване, договори или самото изпълнение с месеци и години, което буквално обезсърчава инициативи и инвестиции. Само за пример ще дам строежа на наша многофункционална сграда и зарядни станции, като процедурата за присъединяване стартира преди 2,5 години и ще изминат повече от 3 години, докато ни присъединят трафопоста, който сме доставили на обекта преди две години, съгласно предварителен договор с ЕР Юг. Вие може да си отговорите какъв бизнес може да се прави без електрозахранване, ако трябва да чака една, две или три години. Ние си монтирахме автономна фотоволтаична система, за да обслужваме базата си и това е което ни направи независими и конкурентноспособни.

-Има ли нужда от промяна на нормативната уредба, за да се улесни процеса?

-Определено нормативната уредба в енергетиката изостава с развитието на технологиите и вече е неадекватна и спешно има нужда от адаптация. Бизнесът трябва да стане все по-независим от енергоносители, особено с лесния монтаж на фотоволтаични системи за покриване на собствени нужди и за да са ефективни в периодите на по-ниско потребление да връщат и продават ел.енергия в мрежата, която ще се консумира от съседните потребители. Има процедури в ЕРП и ЕСО, които отнемат повече от една година само за получаване на становище за присъединяване. Безсмислени изисквания като табло Митници за плащане на акциз, който е с нулева ставка в момента затова, че си продаваш ток на себе си. Следва неадекватното изискване на телеуправление за над 200kW мощности, което е скъпо струващо съоръжение, като практиката за повече от 10 години показва, че не се поддържат и използват целево. Разбира се, за централи от 5MW и повече има смисъл и нужда от това. ЕСО изискват плащане на реконструкции на подстанции, които са част от преносната мрежа като цена за присъединяване на ВЕИ, което е в нарушение на чл.116 от Закона за енергетиката и ред други спънки.

Като съосновател във фирма „Солар Сървис“ ООД, изградила най-много обекти ФЕЦ на територията на страната, основно на територията на ЕР Юг (ЕВН България), ежедневно се сблъскваме с казуси, свързани с нормативните изисквания и интерпретации на мрежовите оператори (вкл. ЕСО) в учърб на клиента и производителя, които изискват становища и решения на КЕВР. За съжаление, поради малкия капацитет и служители в КЕВР не могат да отговорят на жалбите и защитят обществения интерес, спазване на срокове и лицензионните задължения на мрежовите оператори.

Многогодишния ми опит на експерт вкл. в мениджмънта на ЕВН, отговарящ за няколко дейности като енергийно планиране, технологични загуби в мрежата на ЕР Юг, закупуване на ел.енергия в ЕВН ЕС и прокурист в ЕВН Трейдинг, получил лично лиценза за търговия от Председателя на КЕВР, съм отлично запознат с мрежовата инфраструктура на ЕР Юг и като цяло ЕЕС на България.  Важно е да се отчете, че колкото по-малки и много на брой централи, изградени близо до потребителите, толкова по-малко загуби по пренос и разпределение и лесно управление ще имаме. Наблюдавам обаче, друго спъване на проектите до 5MW чрез нерегламентирано бавене (размяна на въпроси и съгласувания между ЕРП и ЕСО), а процедиране на огромни проекти за над 100MW и много повече на бизнес компании с лоби. Те обаче, ще предизвикат тесни участъци в преносната мрежа и нужда от реконструкции, загуби на енергия, трудно управление и балансиране на ЕЕС.

Надявам се, политиците и енергийните специалисти, облечени с власт да имат практическа и далновидна мисъл в полза на обществото и България, за да останем стабилен център на Балканите. Отбелязвам че, Румъния, Гърция и Турция работят изключително бързо и интензивно в тази посока!

 

Георги Мангинов

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СЛИВЕНСКИ ПОЛИЦАИ ЗАДЪРЖАХА МЪЖ С 2 КГ МАРИХУАНА В КВ. "ДРУЖБА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СКАНДАЛ ПРИ РЕДЕНЕТО НА ЧЕРВЕНАТА ЛИСТА В НОВА ЗАГОРА

Кандидат за кмет на община Нова Загора ще бъде независимият Георги Йорданов, който е издигнат от Инициативен комитет и ще бъде подкрепен от БСП. Йорданов е юрист по образование и с над 30

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА РАЗШИРЯВАНЕТО НА СИСТЕМАТА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

Продължава разширяването на обхвата на системата за видеонаблюдение в община Сливен, заяви днес пред журналисти кметът Стефан Радев. Такава система ще бъде изградена в селата Селиминово, Гавраилово и Николаево за

Новини Сливен

БЪРЗИ И НАГЛИ

Четирима младежи на три тротинетки – електрически. Двама бяха качени на една тротинетка. Малко преди 11 часа днес търсачите на висок адреналин на практика обиколиха Сливен. Без каски, но с