КОНФЕРЕНЦИЯ  „ПОДКРЕПА ЗА УЯЗВИМИТЕ И РОМИТЕ“ ОРГАНИЗИРА УТРЕ БТА В СЛИВЕН

КОНФЕРЕНЦИЯ „ПОДКРЕПА ЗА УЯЗВИМИТЕ И РОМИТЕ“ ОРГАНИЗИРА УТРЕ БТА В СЛИВЕН

Конференция  „Подкрепа за уязвимите и ромите“ ще се състои на 17 февруари /четвъртък/ от 10 до 12 часа в Пресклуба на БТА в Сливен. Тя е организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент.

Очаква се конференцията да открият Илхан Кючюк – евродепутат, Стефан Радев – кмет на Сливен, Веселин Вълчев – областен управител на Област Сливен и Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, който ще и модератор на дискусията.

Дискусията ще бъде в хибриден формат, като може да се проследи пряко във фейсбук страницата на БТА:

https://www.facebook.com/events/994045627867595
и в YouTube: https://youtu.be/2XDpyhiLjvg

Акцент в дискусиите в Сливен е изпълними ли са целите, заложени в Новата стратегическа европейска рамка за ромите. Ще бъдат представени добри практики от Сливен по ключови точки в плана на ЕК – равенство, приобщаване, участие, образование, заетост, здраве и жилищно настаняване.

В дебата ще се включат и ръководители на местни институции, представители на неправителствени организации, учители, медиатори и др.

Според данни на Областния информационен център в Сливен през периода 2007- 2020 г., в областта са били изпълнени 87 проекта за образование и социално включване на уязвими групи и маргинализирани общности по различни европейски програми и фондове на обща стойност 37 022 260 лв.

Маргинализираните общности – и специално ромите, имат сериозни проблеми: социални, икономически, здравославни, те са и сред най-засегнатите от КОВИД пандемията.

Голямата концентрация на хора от ромския етнос в областта: по данни от националното преброяване през 2011 г. 20 478 от населението се определя като ромско, а 19 729 души посочват ромския език  като майчин. Резултати от дългогодишната работа на местните институции и неправителствени организации могат да бъдат пример за добри практики за цялата страна.

Конференцията за бъдещето на Европа

„Български гласове за Европа: подкрепа за уязвимите и ромите“ се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят чрез граждански панели, дебати в съответните страни и пряко на многоезична платформа.

С инициативата си „Български гласове за Европа“ БТА има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.

За повече информация: https://europe.bta.bg/

Предишна ДОМАТИТЕ В СЛИВЕН МИНАХА 5 ЛЕВА
Следваща ПРОЛЕТТА ИДВА В СЛИВЕН, ЩОМ МАРТЕНИЦИТЕ СА ТУК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ КАТ-СЛИВЕН

На 26 октомври /петък/ сектор „Пътна полиция”-Сливен, служба „Регистрация на пътни превозни средства”,  ще работи с граждани до 15,30 часа поради промени в работата на автоматизираната информационна система.

Новини Сливен

ЕЛЕНА ПОПОВА: НЕДЕЛЯ Е ДЕНЯТ ЗА СМЕЛОСТ

На 27 октомври, неделя, всеки ще може да прояви своята смелост и гражданска доблест. Това е нашият, български, сливенски ден за смелост. Нека не го пропускаме. Нека гласуваме масово. Бюлетина

Новини Сливен

ПЕТИМА ИЗЛЕКУВАНИ И ЕДИН НОВ СЛУЧАЙ ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ В СЛИВЕН

Петима души са излекувани от COVID -19 в Сливен. За последното денонощие е регистриран един нов случай, съобщиха от НОЩ. Сливен е една от шестте активни области в страната. 17