КОМИСИЯТА ПО СИМВОЛИКА ПРЕДЛАГА ЧЕТИРИМА НОСИТЕЛИ НА ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН И ОБЩИНАТА“
07.10.2022 1061 Прегледи

КОМИСИЯТА ПО СИМВОЛИКА ПРЕДЛАГА ЧЕТИРИМА НОСИТЕЛИ НА ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН И ОБЩИНАТА“

Комисията по символика на Община Сливен излъчи четирима носители на званието „Почетен гражданин на Сливен“.
Дългогодишният уредник – фолклорист и етнолог в Историческия музей в Сливен доц. д-р Владимир Демирев е посветил повече от 100 научни студии и е автор на книги, свързани с културното наследство на Сливен и Сливенския край и на хайдушкото движение.  Той е номиниран от фондация „Памет“ за заслугите му в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство.
Павел Шуманов и Евгений Балев са номинирани от председателя на Българската федерация по колоездене Димитър Кузов за заслугите им към Сливен и общината в областта на колоезденето.

Павел Шуманов е трикратен победител в Обиколката на България, победител в Обиколката на Румъния през 2006 г., носител на жълтата фланелка в най-престижното състезание в света за аматьори – Пробега на мира през 1988 г., класирал се е на трето и шесто място в Обиколката на Словения  през 1998 г. и в Световното първенство в Япония през 1990 г., в 100 км отборно бягане.
Рекордьорът по участия в Обиколката на България Евгений Балев отбеляза 20-тото си участие на последното й издание. Той е победител в Обиколката на България през 2007 г., в Обиколката Шекерланд, Румъния през 2010 г. , трети в Гран при – Геменц, Унгария през 2007 г. и Обиколката на Турция през 2005 г., първи в Гран при – Слънчев бряг през 2005 г.
Съгласно Наредбата за символиката на Община Сливен, носителят на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ Александър Дойчинов е предложен за удостояване със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Художникът е преподавател и директор на НХГ „Д. Добрович“, дългогодишен председател на представителството на СБХ в Сливен. Има редица самостоятелни изложби в страната и зад граница, лауреат е на различни награди от национални конкурси и форуми. Участва в архитектурни и дизайнерски проекти, работи за естетизацията на градската среда. Званието му се присъжда за особени заслуги към Сливен и общината в областта на културата.

Предложенията на Комисията по символика са внесени за одобрение от Общинския съвет. Заседанието ще се проведе на 13 октомври.

Предишна ТРУП НА МЪЖ Е ОТКРИТ КРАЙ СЛИВЕН
Следваща СПОРТЕН ПРАЗНИК, ИЗЛОЖБА, ПРЕДСТАВЛЕНИЕ И ОБЩОГРАДСКА ЦЕРЕМОНИЯ Е ПОДГОТВИЛА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА ПЕТКОВДЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЪВЕЖДА СЕ ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО НА ЖП ПРЕЛЕЗА В УЧАСТЪКА ТВЪРДИЦА-ШИВАЧЕВО

Предстои временно преустановяване на движението на жп прелеза в участъка Твърдица Шивачево. Мярката се налага поради планирани ремонтни дейности. Те ще стартират от 7 часа на 17 юни до 18

Новини Сливен

ПРОТЕСТ СРЕЩУ СТРАТЕГИЯТА НА ДЕТЕТО СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН

Протест срещу Националната стратегия за детето се проведе снощи в Сливен, като част от четвъртия национален протест. Около 20-ина млади родители дойдоха в центъра на града да изкажат недоволството си

Новини Сливен

НАГРАДИХА ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ВИПУСК 2018 С ГРАМОТИ И НАГРАДИ

В празничния 15 юни на тържествена церемония бяха удостоени с грамоти и награди отличниците на випуск 2018. Тази година бяха отличени 27 зрелостници от област Сливен, които са показали отличен