КОЛКО ЧЕСТО ИЗСЛЕДВАМЕ НИВАТА СИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ?
март 31, 2022 1939 Прегледи

КОЛКО ЧЕСТО ИЗСЛЕДВАМЕ НИВАТА СИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ?

До края на април 2022 г. пациентите на „ЛИНА” безплатно могат да бъдат изследвани за  холестерол и триглицериди. Двата анализа са част от скрининговата кампания на лабораторията, като за тях се заплаща единствено таксата венепункция от 2 лв. Те се извършват във всички филиали на „ЛИНА” в страната.

Защо е важно да правим тези изследвания?

„Холестеролът и триглицеридите  са част от мастната обмяна, една от най-съществените за човека. Техните концентрации в кръвта ни дават информация за риска от развитие на атеросклероза, която стои в основата на исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест”, обяснява д-р Рени Младенова, специализант по клинична лаборатория.

Общият холестерол представлява сбор от три фракции в кръвта. При установяване на повишени стойности е необходимо да се разбере на кои липопротеини се дължи това. Според д-р Младенова е добре да правим липиден профил всяка година.

Значението на холестерола за организма

Липидите (мазнините) представляват органични съединения, които имат много важно значение за човешкия организъм. Те участват в изграждането на всички клетъчни мембрани и служат като източник на енергия. Холестеролът е необходим за образуването на редица хормони и още много метаболитно активни вещества, които участват в нормалната обмяна. По-голямата част от холестерола и триглицеридите се синтезират в клетките (основно черен дроб), известно количество от тях постъпват в организма  и с храната.

Двата анализа помагат за:

 • Оценка на здравословното състояние на човек
 • Идентифициране на дислипидемии – нарушения в обмяната на мазнините
 • Проследяване на ефекта от лечението за коригиране на стойностите на триглицериди и холестерол
 • Оценка на ефекта от промените в начина на живот, свързани с контролиране на липидните нарушения — диета и рехабилитация
 • Оценка на риска от възникване на сърдечно-съдово заболяване, включително инфаркт или инсулт.

Рисковите фактори, свързани с повишени нива на двата показателя, са:

 • Тютюнопушене
 • Наднормено тегло/затлъстяване
 • Небалансирано хранене
 • Обездвижване и залежаване
 • Ниски стойности на HDL холестерола
 • Възраст (при мъже над 45 години или при жени над 50 години)
 • Артериална хипертония
 • Прекаран инфаркт на миокарда или друго сърдечно заболяване
 • Придружаващи заболявания – преддиабет или диабет; бъбречни нарушения; синдром на поликистоза на яйчниците или хипотиреоидизъм.

 

Допълнителни изследвания

Понижението на наднормената концентрация на общия холестерол е свързано с понижаване на смъртността вследствие атеросклеротични изменения, а честотата на миокардния инфаркт намалява с 20%. Ако пациентът има повишени нива на холестерол, е добре да направи допълнително изследвания за различните му фракции, които са:

 • LDL – холестерол или т.нар. „лош холестерол” – отразява нивата на липопротеини с ниска плътност. Неговата функция е да пренася холестерола от черния дроб до всички тъкани и органи. При повишени концентрации се натрупва излишък от холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове – състояние, наречено атеросклероза.
 • HDL – холестерол, познат като „добър холестерол” – отразява нивата на липопротеини с висока плътност. Неговата функция е да премахне излишъка от холестерол, като го пренася обратно към черния дроб и чрез жлъчката се отстранява.
 • VLDL – холестерол – отразява нивата на липопротеини с много ниска плътност. Основната им роля е транспорт на ендогенни триглицериди (синтезирани в черния дроб).

Общият холестерол, неговите фракции и триглицеридите представляват липидния профил. Той може да бъде направен сутрин на гладно във всяка от лабораториите и манипулационните на „ЛИНА”.

 

Предишна СПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО ПОДХВАНА БФС ЗАРАДИ КЛУБА ОТ ШИВАЧЕВО
Следваща ПИЯН ПАДНА В РЕКА НОВОСЕЛСКА, СЧУПИ СИ И ДВАТА КРАКА, ОГНЕБОРЦИ ГО СПАСИХА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТИР УДАРИ ДВА АВТОМОБИЛА, ЧАКАЩИ НА ЧЕРВЕН СВЕТОФАР

На 2 ноември е възникнало пътно произшествие без пострадали в района на ремонтни дейности в пътния участък между селата Старо село и Злати войвода, на път ІІ-66. Товарен автомобил „Скания“,

Новини Сливен

ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА НА КЛЮЧОВО КРЪСТОВИЩЕ В СЛИВЕН

Жестока катастрофа на ключово кръстовище в Сливен стан а малко преди 11 часа на Антоновден, видя репортер на Sliveninfo. Сблъсъкът между „Опел Зафира“ и „Ситроен“ се случи на кръстовището между

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА В СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОЛИЦАИ И СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ

На 10 юни 2019 г. в гр. Сливен се проведе специализирано обучение за полицаи от сектори Охранителна и Криминална полиция на ОД МВР – Сливен, социални работници и членове на