КОЛЕДНИТЕ ОБИЧАИ В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ ЧРЕЗ ПРЕЗЕНТАЦИИ НА ДЕЦА В КОТЕЛ
09.12.2022 564 Прегледи

КОЛЕДНИТЕ ОБИЧАИ В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ ЧРЕЗ ПРЕЗЕНТАЦИИ НА ДЕЦА В КОТЕЛ

Коледа ни дарява с време, обградено с топлината на дома и любовта на нашите близки. Време, в което да бъдем по-добри и смирени. Всичко навън и у дома е украсено, свети и ни приканва към тържествено отпразнуване. По този повод в залата на котленската библиотека децата от творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” гр. Котел бяха запознати от секретаря на читалището Мария Райчева с две презентации, посветени на Коледа.

Първата презентация включваше информация за това откъде идва традицията за Бъдни вечер и обичая, които българите спазват в този ден. Също така беше разказано за коледуването, коледната трапеза и гаданията, които се правят по време на тези светли християнски празници.

Мария Райчева разказа на децата още за това как нашите предци са предавали знания от поколение на поколение за привличане на късмет, здраве и берекет. За традициите и символиката на коледната елха, украсата ѝ /коледна звезда и венец, коледно чорапче, звънчета, свещи, панделки, гирлянди, захарни бастунчета, червени топки и ангелчета/, коледните песни и картички, както и за историята на Дядо Коледа и това, какво той символизира.

Втората презентация, която Райчева представи пред децата беше за това как се празнува Коледа и Нова година по света и как връстниците им посрещат Дядо Коледа, в страни като: Австралия, Африка, Гватемала, Америка, Канада, Испания, Италия, Сирия, Египет, Япония, Китай, Иран, Дания, Чехия, Англия и др.

От НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” гр. Котел съобщиха, че от 12 до 15 декември 2022 г., в залата на библиотека, ще може да се види изложбата на коледни картички, изработени от децата в кръжок Творческо обединение „Дарования”. Изложбата включва 145 картички и е под надслов „Елхице – сестрице”. По традиция, след свалянето на изложбата, картичките в нея, ще бъдат подарени на хората от Центъра за стари хора и на тези хора, които ползват услугата „Домашен социален патронаж”.

В залата на библиотеката до края на годината, всеки посетител ще може да види и сувенирната изложба, изработена от децата в творческото обединение, посветена на Коледа.

Творческо обединение „Дарования”, НЧ „Съгласие–Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” гр. Котел пожелават весели празници на всички жители и гости на община Котел.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща АКЦИЯ НА ПОЛИЦАИ И ГОРСКИ РАЗКРИ НЕЗАКОННИ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В ОБЩИНА КОТЕЛ НА БОГОЯВЛЕНИЕ ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ 25 ИМЕНА. СРЕД ТЯХ НАЙ-СРЕЩАНИ СА ЙОРДАН И ЙОРДАНКА

В община Котел на Богоявление, имен ден празнуват 25 имена, сред които Йордан / Йорданка са най-срещани. Тях ги носят 198 жители на общината. Най-възрастният именик, носещ името Йордан е

Новини Сливен

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТЕХНИКА ОБРАБОТВА ОТСЕЧКАТА МЕЖДУ СЕЛАТА ЧИНТУЛОВО И ГАВРАИЛОВО

Приключи обработката по проходимостта в района на м. Рамануша и улиците в селата Горно Александрово, Блатец, Калояново, Тополчане, Мечкарево, Чинтулово, Гавраилово, Селиминово, Стара река, Средорек. Това е станало с допълнително

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: НА 2 АПРИЛ С НОМЕР 2 ЩЕ НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ СТАБИЛНА ОТНОВО

Всички усилия на ГЕРБ-СДС в следващия парламент ще бъдат насочени в посоката да се състави работещ кабинет и да спре спиралата от безсмислени предсрочни избори. Това заяви кандидатът за народен