КОЙ, КАКВО И КАК ПРОМЕНИ СКЪПЕРНИКА –РАЗКАЗВА„СКРУДЖ, ПРИВИДЕНИЯ В МРАКА“
януари 11, 2021 489 Прегледи

КОЙ, КАКВО И КАК ПРОМЕНИ СКЪПЕРНИКА –РАЗКАЗВА„СКРУДЖ, ПРИВИДЕНИЯ В МРАКА“

12 януари е денят, в който Сливенският драматичен театър за пръв път през 2021 година ще отвори вратите си за своята публика. „Скрудж, привидения в мрака“ е Коледната приказка на Чарлз Дикенс за силата на доброто, щедростта и любовта.Легендата, която превръща станалия нарицателен образ на скъперника ЕбенизърСкрудж в добър и състрадателен човек. Спектакълът може да се нарече „семеен“ или за „всички пораснали деца“, защото,с голяможелание за нравствено и духовно просветление, припомня за малко позабравените морални ценности, които възпитават човечност и почтеност.В него любовта побеждава егоизма и паритев един приказен двубой. В моралната битка я подкрепят добрите коледни духове, които идват от миналото, за да се заселят в настоящето и да останат в сърцата на хората завинаги. Затова рождественската приказка на Сливенския театър е замислена да се играе през цялата година, със своите послания за повече човечност и светлина между хората.Прототип на емблематичния скъперник Скрудж е бащата на писателя, който навремето лежал в затвора за дългове и обрекъл семейството си на мизерия.Коледната песен на един от най-великите писатели на Викторианската епохаЧарлз Дикенс се поставя за пръв път в 100-годишната история на театъра.

С въображението и талант, към магията на приказката посяга един млад театрален екип, оглавяван от режисьора Августин Демерджиев. За разлика от многобройните актьорски превъплъщения, това е първата му режисьорска постановка на професионална сцена. Той се надява спектакълът „да води хоратакъм по-светъл, по-ведър и по-усмихнат живот, изпълнен с повече любов“, защото „никога не е късно човек да се промени към щедрост, доброта и човечност“.И надеждата, че това може да се случи, се появява бляскаво на финала. Нали театърът е трибуна на истината, която ни е необходима?…В интерпретацията на старата приказка, отпечатана преди 178 години, режисьорът използва най-съвременен театрален език и техника, музикални и визуални ефекти със сняг- и дим-машини, игра на сенките. Ивайло Гандев, актьорът, който се превъплъщава в образа на ЕбенизърСкрудж, смята че е „по-добре да вярваме в приказките, защото те са възможни“. Димитър Марков, който пресъздава множеството реални и нереални образи на коледни духове и живели някога хора, които завръщат Скъперника към щедростта и добротата, се надява промяната към повечечовечност да не го напуска през цялата година. Изпълнението на Николина Велчева, в ролите й на коледен дух и любимата на Скрудж от младостта, се прибавя непринудено към коледната приказка за силата на любовта.Към това разбиранеенасочена идраматизацията на Августин Демерджиев и Мария Павлова, която остава вярна на Дикенсовия текст. Студентките оттеатралната и художествената академия Мария Павлова и Александра Цветкова са сценографката и художничката на представлението.

Английският писател Чарлз Дикенс създава едни от най-емблематичните в литературния свят образи на Оливър Туист, Дейвид Копърфийлд и на станалите нарицателни персонажи Самюел Пикуик за идеализъми ЕбенизърСкрудж за егоизъм. В повечето от тях, както и в личната история на скъперника Скрудж, той влага идеите си за социална справедливост, за любов и разбирателство между хората.

Публиката ще се забавлява във водовъртежа на една приказна магия, но ще има и какво стойностно да си припомни на 12 януари /вторник/ от 18 часа, в големия салон на Драматичния театър. – Според изискванията на сложното пандемично време,  с регламентираната пълняемост на  салона от 30 процента и при спазването на  всички противоепидемичните мерки срещу Covid 19!

 

 

Предишна АНГЛИЧАНИНЪТ ДЕЙВИД Х. ОТИВА НА СЪД В СЛИВЕН ЗА БЛУДСТВО И НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН СТАРТИРА НОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ НАСТЪПВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ

Скъпи съграждани, С огромна радост и вълнение Ви поздравявам с настъпващите светли християнски празници – Рождество Христово и предстоящата Нова година! В навечерието на тези благословени и щастливи празнични дни

Новини Сливен

РУМЕН ХРИСТОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС

Румен Христов е новият председател на СДС, научи Sliveninfo. Бившият министър на земеделието надделя в борбата за лидер на организацията. Това се случи по време на извънредната конференция на СДС

Новини Сливен

СЕЛО ГАВРАИЛОВО ЧЕСТВА СВОЯ ПРАЗНИК

Празничният Архангеловден в Гавраилово започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните жители на селото. Днес храмовия си празник отбелязва и църквата в селото „Св.