Д-Р МАЯ МИЛАНОВА: КОЖНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ВЛОШАВАТ СЛЕД ПРЕКАРАН COVID-19
16.01.2022 1705 Прегледи

Д-Р МАЯ МИЛАНОВА: КОЖНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ВЛОШАВАТ СЛЕД ПРЕКАРАН COVID-19

Кожните заболявания се влошават след прекаран COVID-19. Това каза в интервю за БТА д-р Мая Миланова, началник на Отделението по кожно-венерически заболявания към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Обострят се псориазисът, акнето, невродермитите, атопичният дерматит, себорейният дерматит и др. Освен намаления имунитет от инфекцията, важен фактор е стресът, много от кожните болести са психосоматични.

Влошава се състоянието на кожата, но се появяват и други заболявания, посочи специалистът. Увеличили са се пациентите с косопад и херпес зостер.

Освен ваксинирането, като превенция срещу коронавирусната инфекция и, респективно, срещу обострянето на кожните заболявания, лекарите препоръчват за по-силен имунитет подходяща храна, движение и спорт.
В сливенското кожно отделение разполагат с апаратура за Селективна ултравиолетова терапия (СУТ) с UV-B лъчи. Терапията оказва благоприятно влияние на целия организъм, повишава защитните сили, намалява нивото на холестерола, регулира нарушения баланс на минералните вещества.

Д-р Миланова призова пациентите да избягват самолечение и да потърсят специалист. Сред куриозните случаи в практиката си тя посочи пациенти, които са се „лекували“ с машинно масло, чесън, люти чушки и дори син камък.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Оказа ли ковид пандемията влияние върху кожните болести?
Отговор: Да. Това е инфекция, при която прицелен орган са белите дробове, но тя засяга и други органи и системи от организма. Натрупахме доста опит, който ни показва, че при пациентите с прекарана коронавирусна инфекция се влошава състоянието на кожата и се задълбочават кожните заболявания.
COVID-19 може да протече и с кожни прояви. Те не са основни, но се проявяват често. Могат да бъдат уртикариални обриви, макулопапулозни обриви – като петна или малки възелчета по кожата, везикуларни обриви – мехурчета, могат да засегнат малките кръвоносни съдове, най-вече в областта на крайниците, или псевдочилблейн – като от измръзване.
Появяват се някои заболявания след прекаран COVID. Много често се наблюдава косопад. Увеличиха се пациентите с херпес зостер, който също е вирусно заболяване. Всички вирусни заболявания намаляват защитните сили на организма и той става податлив на всякакви други бактериални и вирусни инфекции.
След прекарана коронавирусна инфекция сериозно се влошава псориазисът. Това е едно имуномедиирано заболяване, хронично рецидивиращо, почти винаги има наследственост и се определя като социалнозначимо заболяване – засяга около 3.5 процента от населението. В последните около две години пациентите идват при нас след ковид с много влошен псориазис – увеличават се плаките. Често псориазисът е придружен от засягане на ставите, пациентите страдат и от псориатичен артрит, който също се влошава. Затова препоръчваме на тези пациенти да се ваксинират, особено които са с биологично лечение. Същото важи и за пациенти с диабет, със затлъстяване и други хронични заболявания, които прекарват инфекцията много по-тежко.
Пандемията засилва стреса и това силно влияе върху всички кожни заболявания. Много от тези болести са психосоматични, т.е. влияят се от стресови състояния. Епидемията увеличава страховите неврози, депресиите, безсънието и психосоматичните заболявания се влошават. Сред тези болести са невродермитите, атопичният дерматит, себорейният дерматит, акнето, хроничните уртикарии.

Въпрос: Увеличиха ли се пациентите, които идват в отделението заради тези постковидни усложнения?
Отговор: Чувствително нарасна броят на тези пациенти. Амбулаториите са претоварени, кожното отделение е непрекъснато пълно, а ние заплануваме пациентите за хоспитализация след няколко дни. Заболеваемостта се увеличи и причина за това е пандемията.

Въпрос: Какви съвети бихте дали на тези пациенти за облекчаване на страданието им и за възстановяване след прекараната коронавирусна инфекция?
Отговор: Много е важно имунитетът на пациентите да се повиши. Има различни медикаменти, но голям е ефектът от Селективната ултравиолетова терапия (СУТ) с UV-B лъчи. Отделението по кожно-венерически заболявания към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен разполага с апаратура от няколко години, която е много качествена и полезна за нашите пациенти. Използваме я за лечение на различни заболявания, а с тази пандемия я използваме и за повишаване на резистентността на организма. Тя повлиява благоприятно голям брой заболявания като псориазис, невродермити, атопични дерматити, хронична уртикария, витилиго, различни видове акне, склеродермия и др. Терапията оказва благоприятно влияние на целия организъм. Ултравиолетовите B лъчи повишават защитните сили чрез различни механизми – повишават нивото на имуноглобулините, увеличават стойностите на витамините А,Б-12 и витамин Д. Намаляват нивото на холестерола и, оттам – на хипергликемичните състояния. Регулират нарушения баланс на минералните вещества.
Нашето кожно отделение се оформи като център за лечение на псориазис, като има много пациенти и от съседни области – Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен.
За повишаване на имунитета е важна храната – повече плодове, зеленчуци, белтъци, да се избягват прости захари. Необходимо е също да се повиши двигателната активност, повече да се движат, да спортуват.
Искам да препоръчам на хората, когато имат заболявания, да търсят специалист. Да не се „лекуват“ в интернет и сайтове. При нас редовно идват пациенти, стресирани и притеснени, поставили си сами диагноза и провели самолечение, което много често им вреди. Имали сме случаи, когато са се лекували с машинно масло, с чесън, лук, налагат се със зелеви листа, дори и със син камък. Пациентка лекуваше херпес зостер със син камък, като кожата й беше изгорена и затова потърси лекарска помощ. Косопадът лекуват с чесън и люти чушки, заради което изгаря кожата на главата.

 

Велина Василева, БТА

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН: СПРЯНОТО ФИНАНСИРАНЕ НА ВиК ЗА ВОДОПРОВОДА В КВ. "РЕЧИЦА" Е СТРАТЕГИЧЕСКА ГРЕШКА
Следваща УСТАНОВЕНИ СА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ВАНДАЛСКИЯ АКТ ОТ 9 ЯНУАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

На интервю за работа: – Защо напуснахте предишната си работа? – Фирмата се премести в нов офис, но не ми казаха къде е той. Между приятелки: – Аз пък вече

Новини Сливен

ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ПОЖЕЛАВА УСПЕХ НА ВСИЧКИ ТАЛАНТЛИВИ СПОРТИСТИ ОТ ОБЩИНАТА

  Община Нова Загора пожелава успех на всички талантливи спортисти от общината успешно преминали през зоналния етап на Ученически игри 2023/2024 г. До финалните кръгове на надпреварата достигнаха юношите по

Новини Сливен

ДНЕС Е ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА

Днес е втората Задушница за годината, която наричаме „Черешова”, по името на най-популярния плод в това време на годината, и отбелязваме в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази