Д-Р МАЯ МИЛАНОВА: КОЖНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ВЛОШАВАТ СЛЕД ПРЕКАРАН COVID-19
януари 16, 2022 1447 Прегледи

Д-Р МАЯ МИЛАНОВА: КОЖНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ВЛОШАВАТ СЛЕД ПРЕКАРАН COVID-19

Кожните заболявания се влошават след прекаран COVID-19. Това каза в интервю за БТА д-р Мая Миланова, началник на Отделението по кожно-венерически заболявания към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Обострят се псориазисът, акнето, невродермитите, атопичният дерматит, себорейният дерматит и др. Освен намаления имунитет от инфекцията, важен фактор е стресът, много от кожните болести са психосоматични.

Влошава се състоянието на кожата, но се появяват и други заболявания, посочи специалистът. Увеличили са се пациентите с косопад и херпес зостер.

Освен ваксинирането, като превенция срещу коронавирусната инфекция и, респективно, срещу обострянето на кожните заболявания, лекарите препоръчват за по-силен имунитет подходяща храна, движение и спорт.
В сливенското кожно отделение разполагат с апаратура за Селективна ултравиолетова терапия (СУТ) с UV-B лъчи. Терапията оказва благоприятно влияние на целия организъм, повишава защитните сили, намалява нивото на холестерола, регулира нарушения баланс на минералните вещества.

Д-р Миланова призова пациентите да избягват самолечение и да потърсят специалист. Сред куриозните случаи в практиката си тя посочи пациенти, които са се „лекували“ с машинно масло, чесън, люти чушки и дори син камък.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Оказа ли ковид пандемията влияние върху кожните болести?
Отговор: Да. Това е инфекция, при която прицелен орган са белите дробове, но тя засяга и други органи и системи от организма. Натрупахме доста опит, който ни показва, че при пациентите с прекарана коронавирусна инфекция се влошава състоянието на кожата и се задълбочават кожните заболявания.
COVID-19 може да протече и с кожни прояви. Те не са основни, но се проявяват често. Могат да бъдат уртикариални обриви, макулопапулозни обриви – като петна или малки възелчета по кожата, везикуларни обриви – мехурчета, могат да засегнат малките кръвоносни съдове, най-вече в областта на крайниците, или псевдочилблейн – като от измръзване.
Появяват се някои заболявания след прекаран COVID. Много често се наблюдава косопад. Увеличиха се пациентите с херпес зостер, който също е вирусно заболяване. Всички вирусни заболявания намаляват защитните сили на организма и той става податлив на всякакви други бактериални и вирусни инфекции.
След прекарана коронавирусна инфекция сериозно се влошава псориазисът. Това е едно имуномедиирано заболяване, хронично рецидивиращо, почти винаги има наследственост и се определя като социалнозначимо заболяване – засяга около 3.5 процента от населението. В последните около две години пациентите идват при нас след ковид с много влошен псориазис – увеличават се плаките. Често псориазисът е придружен от засягане на ставите, пациентите страдат и от псориатичен артрит, който също се влошава. Затова препоръчваме на тези пациенти да се ваксинират, особено които са с биологично лечение. Същото важи и за пациенти с диабет, със затлъстяване и други хронични заболявания, които прекарват инфекцията много по-тежко.
Пандемията засилва стреса и това силно влияе върху всички кожни заболявания. Много от тези болести са психосоматични, т.е. влияят се от стресови състояния. Епидемията увеличава страховите неврози, депресиите, безсънието и психосоматичните заболявания се влошават. Сред тези болести са невродермитите, атопичният дерматит, себорейният дерматит, акнето, хроничните уртикарии.

Въпрос: Увеличиха ли се пациентите, които идват в отделението заради тези постковидни усложнения?
Отговор: Чувствително нарасна броят на тези пациенти. Амбулаториите са претоварени, кожното отделение е непрекъснато пълно, а ние заплануваме пациентите за хоспитализация след няколко дни. Заболеваемостта се увеличи и причина за това е пандемията.

Въпрос: Какви съвети бихте дали на тези пациенти за облекчаване на страданието им и за възстановяване след прекараната коронавирусна инфекция?
Отговор: Много е важно имунитетът на пациентите да се повиши. Има различни медикаменти, но голям е ефектът от Селективната ултравиолетова терапия (СУТ) с UV-B лъчи. Отделението по кожно-венерически заболявания към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен разполага с апаратура от няколко години, която е много качествена и полезна за нашите пациенти. Използваме я за лечение на различни заболявания, а с тази пандемия я използваме и за повишаване на резистентността на организма. Тя повлиява благоприятно голям брой заболявания като псориазис, невродермити, атопични дерматити, хронична уртикария, витилиго, различни видове акне, склеродермия и др. Терапията оказва благоприятно влияние на целия организъм. Ултравиолетовите B лъчи повишават защитните сили чрез различни механизми – повишават нивото на имуноглобулините, увеличават стойностите на витамините А,Б-12 и витамин Д. Намаляват нивото на холестерола и, оттам – на хипергликемичните състояния. Регулират нарушения баланс на минералните вещества.
Нашето кожно отделение се оформи като център за лечение на псориазис, като има много пациенти и от съседни области – Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен.
За повишаване на имунитета е важна храната – повече плодове, зеленчуци, белтъци, да се избягват прости захари. Необходимо е също да се повиши двигателната активност, повече да се движат, да спортуват.
Искам да препоръчам на хората, когато имат заболявания, да търсят специалист. Да не се „лекуват“ в интернет и сайтове. При нас редовно идват пациенти, стресирани и притеснени, поставили си сами диагноза и провели самолечение, което много често им вреди. Имали сме случаи, когато са се лекували с машинно масло, с чесън, лук, налагат се със зелеви листа, дори и със син камък. Пациентка лекуваше херпес зостер със син камък, като кожата й беше изгорена и затова потърси лекарска помощ. Косопадът лекуват с чесън и люти чушки, заради което изгаря кожата на главата.

 

Велина Василева, БТА

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН: СПРЯНОТО ФИНАНСИРАНЕ НА ВиК ЗА ВОДОПРОВОДА В КВ. "РЕЧИЦА" Е СТРАТЕГИЧЕСКА ГРЕШКА
Следваща УСТАНОВЕНИ СА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ВАНДАЛСКИЯ АКТ ОТ 9 ЯНУАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИНТЕНЗИВНИТЕ ВАЛЕЖИ СЪЗДАДОХА ПРОБЛЕМИ В РАВНИННАТА ЧАСТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Над 60 литра на квадратен метър са падналите дъждове в община Сливен през почивните дни. Количеството дъжд е отчетено за по-малко от 15 часа- от събота вечерта до неделя преди

Новини Сливен

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА ПОЗДРАВЯВА СВОЯ БАЩА Д-Р ВАСИЛ ПЕТКАНСКИ ПО СЛУЧАЙ НЕГОВИЯ РОЖДЕН ДЕН

ДНЕС ,04.02.2022г.,РОЖДЕН ДЕН ИМА НАЙ-СКЪПИЯТ И НАЙ-ВАЖЕН ЗА МЕН ЧОВЕК ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ,ТАТКО! БЪДИ ЗДРАВ ! ОБИЧАМ ТЕ ТОЛКОВА СИЛНО,ЧЕ НИТО ЕДНА ДУМА НЕ МОЖЕ ДА ОПИШЕ МОЯТА ЛЮБОВ

Новини Сливен

МЪЖ Е СЪС СЧУПЕН ЧЕРЕП СЛЕД ПОБОЙ, ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ

Криминалисти на участък „Запад“ са задържали двама мъже за причиняване на телесна повреда. Сигналът е подаден на 19 април за пострадал мъж на 49 години при сбиване в село Младово.