„КОД: ИСПАНИЯ“ – ОТ ЛЕКЦИЯ ДО КОНЦЕРТ
14.06.2024 422 Прегледи

„КОД: ИСПАНИЯ“ – ОТ ЛЕКЦИЯ ДО КОНЦЕРТ

Котел е град, който съчетава в себе си традиция, история и богата култура, наследена от различни народи и етноси. През вековете жителите на този мултикултурен и мултиезиков малък балкански град са успели да съхранят както религиите, така и бита на многото народи, обитавали пределите му. Днес това богатство те най-добре представят на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим, който Община Котел организира всяка година в края на месец юли, както и на всяка сцена, която им дава възможност за изява.

Месец преди началото на най-големия градски културен форум, младежи от Котел проявиха желание да разширят кръгозора на познанието си за други народи, близки до тяхната душевност. С ентусиазъм те взеха дейно участие в лекцията: „Код: Испания“. Отправната точка на това самообучение беше събитие от миналия месец на ТИЦ – Котел, посветено на испанския език. По информация на туристическия център, интереса към Иберийската страна сред младите, от тогава досега, се е засилил и това е била основната предпоставка Центърът, съвместно със СУ „Георги Ст. Раковски“ и Исторически музей – Котел да организира нова среща, посветена на Кралство Испания.

На нея участие взеха ученици и младежи, родени, живели и учили в Испания, но решили да продължат живота си в България. Те разказваха на връстниците си за приликите в душевността и културата на двете нации – българската и испанската. После посветиха втората част от лекцията си на испанската култура, език и забележителности. Специално място беше отредено и за гастрономията, музиката, фестивалите и традициите на югозападната европейска страна.

„Код: Испания“ завърши с импровизиран концерт на харизматичната Екатерина Дончева, която представи на по чаша студена Сангрия (испанска разхладителна напитка), емблематични за топлата страна песни.

Следващото събитие от календара на ТИЦ-Котел ще бъде на 20 юни /четвъртък/ от 10 часа, а темата  му е: „На гости при каракачанския етнос“.

 

 

 

Предишна СЛИВЕН Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ТУРНЕ „КОНЦЕРТИ С КАУЗА“ 2024 „С ПЕСЕН И СТИХ В СЪРЦАТА“
Следваща НАГРАДИ ЗА ДОБРОВОЛНИ КРЪВОДАРИТЕЛИ ОТ СЛИВЕН ПО ПОВОД 14 ЮНИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА БЕЗВЪЗМЕЗДНИЯ КРЪВОДАРИТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СИЛА Е НОВО РАЗПИСАНИЕ НА ВЛАКОВЕТЕ ПРЕЗ ГАРА КЕРМЕН

В сила е нов график за движение на влаковете през гара Кермен, Сливенска област, съобщиха от ръководството на БДЖ.  /виж в прикачения файл/. razpisanie – kermen  

Новини Сливен

ПРАЗНИЧЕН ПОЗДРАВ ОТ АСЕН ГАГАУЗОВ, ОБЛАСТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП В СЛИВЕН

Скъпи сливналии, Позволете ми да Ви поздравява с настъпващите Коледни и Новогодишни празници и да ви благодаря за солидарността, която всички проявяваме към хората, чиито нужди днес са по –

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Днес 05.12 /сряда/ до отстраняване на възникнала авария е възможно нарушено водоподаването в източната част на кв. Дружба ВиК-Сливен се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.