КОВАЧКИ: ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОБЕДИНЕНИЕ ОКОЛО СВОИТЕ ОБЩИ НАЦИОНАЛНИ ЦЕЛИ
09.05.2024 2739 Прегледи

КОВАЧКИ: ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОБЕДИНЕНИЕ ОКОЛО СВОИТЕ ОБЩИ НАЦИОНАЛНИ ЦЕЛИ

„Днес повече от всякога България се нуждае от обединение около своите общи национални цели и защита на своя евроатлантически път на развитие“. С тези думи бизнесменът Христо Ковачки отправи поздрав във своя фейсбук профил по повод Деня на Европа.

Честит Ден на Европа! На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман произнася забележителна декларация, с която предлага създаването на Европейската общност за стомана и въглища и поставя основите на бъдещия Европейски съюз.

Обединявайки гръбнака на своите индустрии – въгледобива и стоманодобива, шест европейски страни – Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург, изграждат фундамента на това в Европа никога повече да няма война.

Нещо, в което всички вярвахме до 24 февруари 2022 година, когато Руската федерация нахлу в Украйна. Агресивните действия на управлението на Владимир Путин върнаха историята с 80 години назад.

Днес отново водещите новини са за ракети и снаряди, а не за просперитет и благополучие, а украинските поля са разкъсвани от веригите на танкове. Поредната инаугурация на „новия стар” руски президент на 7 май още веднъж показа, че в Русия са се възродили имперски въжделения, автокрация и самодържавие, което ни изправя пред огромни заплахи и предизвикателства.

В този смисъл решенията за изграждане на нови мощности на АЕЦ Козлодуй и зареждането на 5-ти реактор със свежо ядрено гориво от „Уестингхаус” са стъпка далеч надхвърляща традиционните енергийни параметри. Днес повече от всякога България се нуждае от обединение около своите общи национални цели и защита на своя евроатлантически път на развитие.

Момент от произнасянето на историческата реч на Робер Шуман на 9 май 1950 г.

Предишна ДЕЯН ДЕЧЕВ И СТЕФАН ЩИЛИЯНОВ ПОЧЕТОХА 9 МАЙ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ХАМАМ БАИР
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА СЕ ПРИЗНА ЗА ВИНОВНА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДРОГА В СЛИВЕН

Състав на Окръжен съд – Сливен одобри споразумение за решаване на делото, постигнато между представител на Окръжна прокуратура – Сливен, обвиняемите и техните защитници. Обвиняемата М. Н. К.  се призна

Новини Сливен

57-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА ШКОДА Е ХВАНАТ ДА КАРА ПИЯН

Водач с алкохол 2,45 промила е установен от полицейски служители в сливенското село Камен.57-годишният В.М. е хванат да управлява лек автомобил „Шкода“ на 2 септември в центъра на селото. Той

Новини Сливен

МЪЛЧАЛИВИЯТ ОБВИНЯЕМ В УБИЙСТВО

Sliveninfo ви предлага фоторепортаж от явяването на Мартин Трифонов пред Окръжен съд – Сливен. Обвиняемият не пророни дума пред журналистите. Снимките са на фотографа Георги Ангелов. Правени са за Sliveninfo.