КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР НА ПП ИСКА ОГРАНИЧАВАНЕ НА МАНДАТИТЕ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР НА ПП ИСКА ОГРАНИЧАВАНЕ НА МАНДАТИТЕ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ – политическото движение „Социалдемократи“ – ще предложи мандатите за кметове и общински съветници да се ограничат. Коалицията ще внесе предложението в Народното събрание до средата на март. Аргументът е, че така ще се намалят корупционните практики.

Това стана ясно от интервю на председателя на политическото движение „Социалдемократи“ Елена Нонева пред БНР.

„Това е изцяло инициатива на „Социалдемократи“ и имаме подкрепа в рамките на нашата коалиция на промяната“, заяви Нонева. Идеята е да се ограничат мандатите на общинските съветници, на общинските и районни кметове, с изключение на кметовете на населени места.

Предложенията са две групи – едната е кметовете и общинските съветници да имат два последователни мандата, последвани от прекъсване – тоест да нямат право на повече от два мандата.

„Това е по-мекият вариант, защото предполага подновяване на кандидатирането след прекъсването. По-твърдият вариант е избираемостта да се ограничава до два мандата. Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния“, обясни Нонева.

Дискусиите по предложенията, в които участват и народни представители, ще бъдат приключени днес преди окончателно им внасяне. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи избирателните права на кандидатите.

За какво се разходва 90% от субсидията на ПП, отишла при „Социалдемократи“

Като коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ малко известното политическо движение „Социалдемократи“ изненадващо получи 90% от субсидията на ПП след последните избори – над 630 000 лева.

Лидерът на „Социалдемократи“ увери, че държавната партийна субсидия се разходва изцяло за целите на коалицията и из страната се откриват офиси: „В тези клубове, които откриваме, ще има приемни, които ще бъдат предоставени на всички народни представители, така че да могат да се срещат с хора.

По думите на Елена Нонева целта е да се развива партийната дейност.

 

offnews.bg

Предишна УТРЕШНИЯТ 22.02.2022 г. Е НАЙ-СИЛНИЯТ ДЕН НА СТОЛЕТИЕТО
Следваща СКАНДАЛНО: СДС ИЗКЛЮЧВА ОТ ПАРТИЯТА ОБЛАСТНАТА СТРУКТУРА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Седи си белия мечок със синчето – бялото мече – на ръба на ледника. Синът пита: – Татеее, ние бели мечки ли сме? – Бели мечки сме, сине! От поколения…

Новини

ЧЕСТИТА ПЪРВА СНЕЖНА ПРОЛЕТ

В Сливен пролетта настъпва с много сняг, който заваля малко преди 7 часа сутринта. Като прибавим и вятъра, първата астрономическа пролет със сигурност ще бъде запомнена. Астрономическата пролет настъпва днес

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Блондинка: – Вчера бях на очен преглед. – Какво ти казаха? – Казаха да науча азбуката! По време на контролно учителката върви край чиновете: – Май чувам гласове…!? Иванчо: