КНИГА ЗА ИСТОРИЯТА, БИТА И КУЛТУРАТА НА СЕЛО САМУИЛОВО ЩЕ БЪДЕ ИЗДАДЕНА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ГЕРБ – СЛИВЕН
август 12, 2020 642 Прегледи

КНИГА ЗА ИСТОРИЯТА, БИТА И КУЛТУРАТА НА СЕЛО САМУИЛОВО ЩЕ БЪДЕ ИЗДАДЕНА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ГЕРБ – СЛИВЕН

Книга за историята, бита и културата на село Самуилово ще бъде издадена с финансовата подкрепа на ГЕРБ Сливен.

Народният представител Мария Белова и общински съветници от ГЕРБ дариха 3000 лв. за отпечатването на книгата „Самуилово – духовна култура и фолклор“. Автор на изданието е Кети Граматикова. Описани са историята и създаването на с. Самуилово, бита, културата, обичаите и фолклора на населеното място. Включени са и приказки, и наричания от селото предавани поколения наред, разказа секретарят на НЧ „Светлина 1928“ Елена Василева.

Книгата ще излезе от печат през октомври, а копие от изданието ще получат всички читалища в община Сливен.

Кметът на Самуилово Красимир Кръстев и Елена Василева благодариха на депутата Мария Белова, която родом е от населеното място, и на ПП ГЕРБ за моралната и материална помощ, както и за подкрепата за издаването на книгата.

Красимир Кръстев разказа още, че данни за наличие на селищно образувание на мястото на днешно Самуилово, дава открита в двор на селото и датирана към I-II век плоча в чест за изграден храм, гласяща „Истилиян Йонидис – управител на Йония направи този храм в чест на великата майка по време на консула Траян 107 – 117 година“. В архивите на БАН с. Самуилово (тогавашно Турсунлии) се споменава през 1609 година и малко по-късно – през 1666 година – в книгата „Наименования на българските селища в турските документи“. Селището приема името Самуилово през 1934 година.

Предишна ШЕСТИЯТ ПЛЕНЕР НА ВИНОТО ПОД НАДСЛОВ "6 ОТ 35"
Следваща ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ЗА ОБНОВЛЕНИЕ НА ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВОЕННА БОЛНИЦА - СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАЗКРИХА КРАЖБА НА ЛЕК АВТОМОБИЛ В НОВА ЗАГОРА

Разкрита е кражба на лек автомобил, извършена на 19 януари в село Кортен. Сигналът е подаден в РУ-Нова Загора от собственика на 20 януари. Откраднат е лек автомобил „Сеат Ибиза“.

Новини Сливен

СВЕТОФАРЪТ НА ДАМАРСКИ МОСТ В СЛИВЕН НЕ РАБОТИ

Поради възникнала техническа повреда, светофарната уредба на кръстовището при Дамарски мост няма да работи. Очаква се аварията да бъде отстранена до края на седмицата. Дотогава светофарът ще работи на мигаща

Новини Сливен

НА 28 ОКТОМВРИ МУЗЕЙНИТЕ ОБЕКТИ КЪМ РИМ – СЛИВЕН ЩЕ СА С БЕЗПЛАТЕН ВХОД ЗА УЧЕНИЦИТЕ

На 28 октомври 2019 г. (понеделник) музейните обекти към Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще са с безплатен вход за всички ученици.