КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: СЪЧУВСТВАМЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОНАСЯТ УДАРИТЕ ОТ ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ
17.03.2022 455 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: СЪЧУВСТВАМЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОНАСЯТ УДАРИТЕ ОТ ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Внесеното от кмета Стефан Радев предложение, касаещо бежанската и хуманитарна криза в Украйна бе единодушно подкрепено по време на днешната извънредна сесия на общинския съвет.

Община Сливен ще предостави две обзаведени жилища от фонд „Резервен“ на бежанци-граждани на Република Украйна или български граждани, живеещи там, пострадали от военните действия. Жилищата ще се предоставят за срок от три месеца, като всички консумативи във връзка с ползването им, ще бъдат за сметка на Общината.

„Няма човек по света, който да не иска военните действия да приключат, независимо от причините за тази ситуация. Основната тежест поемат хора и от двете страни на границата. Съчувстваме на всички, които понасят ударите“, заяви по време на сесията кметът Радев.

Втората част на предложението включва дарение на средства в размер на 20 хил. евро в помощ на цивилното население на град Тернопол, Република Украйна. Стефан Радев посочи, че в Община Сливен е постъпило писмо от кмета на побратимения град Тернопол, Република Украйна, с искане за отпускане на средства в евро, за снабдяване на цивилното население, вкл. и приходящи бежанци от централната и източната част на Украйна. Това са предимно майки с деца и възрастни хора. Искането е за снабдяване с лекарства, храна, дрехи и др. стоки от първа необходимост.

„Това е първата пряка молба за помощ, която ни е поискана от побратимен град и вярвам, че в такъв момент трябва да действаме. В тази връзка се свързахме с българското представителство на „Каритас“, които имат представителство в Тернопол. Те се ангажираха да придвижат средствата по предназначение, така че да бъдат използвани за хуманитарни нужди на жителите на Тернопол и пребиваващите там бежанци“, посочи още кметът Радев. В контекста на голямата бежанска вълна от Украйна, той припомни и за създадената от Общината интернет платформа „Сливен в помощ на Украйна“, на която могат да се регистрират доброволци, желаещи да помогнат на бежанци. Платформата включва и опция и за регистрация на украинци, търсещи връзка с българи.

Предишна НА ДНЕШНАТА ДАТА ЦСКА ЕЛИМИНИРА ЕВРОПЕЙСКИЯ ШАМПИОН ЛИВЪРПУЛ..... И АЗ БЯХ ТАМ
Следваща ОТ 21 МАРТ ОТПАДА ИЗИСКВАНЕТО ЗА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ, А ОТ 29 МАРТ – ТЕСТВАНЕТО В УЧИЛИЩЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАБРАВЕНА СКАРА ПРИЧИНИ ПОЖАР В СЛИВЕН

Забравена включена скара на тераса е причината за възникване на пожар в жилище, на ул. „Великокняжевска“ в град Сливен. Сигналът  е получен на 16 октомври в 17,17 часа. Произшествието е

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТНО АВТОКИНО С ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА НА 6 И 7 ЮНИ

Община Сливен и „Силвърнойз Фрейм“ организират за  гражданите безплатно автокино на 6 и 7 юни 2022 г., съобщиха от общинския пресцентър. Филмите са „В сърцето на машината“ на 6 юни

Новини Сливен

3 604 ГЕРГЬОВЦИ ПРАЗНУВАТ ДНЕС В СЛИВЕН

3 604 са мъжете с име Георги в община Сливен. От тях 2 721 са с постоянен адрес в град Сливен. Дамите с името Гергана са 393 в общината, от