КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: РАБОТИМ ОБЕДИНЕНИ В ПОДКРЕПА НА ГРАЖДАНИТЕ И ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
02.04.2020 1304 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: РАБОТИМ ОБЕДИНЕНИ В ПОДКРЕПА НА ГРАЖДАНИТЕ И ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

По повод обявеното извънредно положение в страната на 13 март, свързано с ограничаване разпространението на коронавирус, Община Сливен предприе редица мерки като превенция срещу заразата.
По инициатива на кмета Стефан Радев и облекчаване финансовото положение на гражданите, „Синята зона“ беше освободена за автомобили.

Заради по-силната концентрация на хора през почивните дни на Общинския пазар в Сливен, тържището беше затворено за съботите и неделите, както и магазините за промишлени стоки на пазара. „Трудно взехме това решение, но обстановката го налага“, заяви кметът Радев. В тази връзка той поясни, че е внесъл предложение в местния парламент, за освобождаване от плащане на наеми на ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“ за заведенията за хранене и развлечение за целия период на извънредното положение. „Надявам се то да бъде одобрено на следващата сесия на Общинския съвет“, допълни още кметът.

Община Сливен закупи 200 бързи теста за коронавирус за нуждите на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ заедно с апарат за проверка на резултатите, които се очаква да бъдат доставени. „Успяхме да снабдим областната болница с предпазни шлемове и маски, които ще бъдат разпределени приоритетно“, заяви още Стефан Радев.
Той обърна внимание и на това, че на всички входове на административните структури, са били осигурени дезинфектанти, а дейностите, които е било възможно, са били организирани дистанционно. До големите търговски вериги и банките в града, бяха разпратени предписания за допълнителна хигиена и дезинфекция, в това число на банкоматите.
Кметът информира, че сред предприетите от ръководството мерки е и отмяната на всички събития от културния календар на Общината до края на месец май. За следващата година се отменят традиционни прояви като Националният фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” /в партньроство с Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс-Сливен/ и Деветият парад на ретро автомобили /в партньроство с Клуб за ретро автомобили „Туида Класик“-Сливен/.
Преустановени са всички посещения в училищата, детските градини и яслите. Бяха затворени всички паркове, детски и спортни съоръжения.

Друга мярка е разкриването на денонощен телефон 044/66 30 66, на който гражданите могат да подават сигнали за нарушения, за завърнали се от чужбина граждани, за струпване на хора и работещи заведения.
С оглед на ситуацията, се разшири периметърът на обходи и наблюдения, извършвани от екипите на Общинска охрана и СОТ, съвместно с органите на МВР. Беше засилено и полицейското присъствие в кв. „Надежда“. Там Община Сливен оборудва самостоятелно помещение, което да се използва при необходимост за изолация на лица със съмнения за коронавирус инфекция. „Предприехме тази мярка, за да улесним достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и ограничаване на евентуалното разпространение на вируса“, поясни Стефан Радев. Той допълни, че са преустановени дейностите на социалните услуги, с изключение на тези от резидентен тип и Социалния патронаж.
Общината успя да разшири дейността на патронажната грижа. На телефон 044/62 33 87 възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора могат да подават заявки за закупуване на лекарства и продукти от първа необходимост. Беше обявен телефонен номер за доброволци – 0879 59 90 54. За оказване на психологическа подкрепа на нуждаещи се, бяха разкрити 3 горещи телефона – 0879 83 83 11, 0878 64 09 29 и 0888 180 444. За медицински консултации и въпроси за коронавирус Ковид – 19, бяха разкрити и 5 линии – 0888145887 , 0889015705 , 0895552621 , 0884691748 , 0898411431.

„Тук е моментът да благодаря за помощта и подкрепата, за готовността на тези хора, да бъдат съпричастни и да работят за общото благо на цялата ни общност“, заяви още кметът.

Поради желанието на много фирми и граждани, които поискаха да се включат в борбата с вируса, беше обявена и банкова сметка:

Общинска банка АД – BG 03 SOMB 9130 84 28713744
Община Сливен Булстат -000590654
Код за вид плащане:
44 51 00 – от страната
44 52 00 – от чужбина
Основание за плащане – дарение за борба с коронавирус. Към момента в нея са постъпили над 21 хил. лв.

„Използвам случая да благодаря отново на всички за усилията и подкрепата, като се включиха с готовност и доброволно в борбата с ограничаването на разпространение на вируса. Днес получихме и дарение от предпазни маски от жител на града, които ще бъдат разпределени по предназначение“, заяви Стефан Радев.

Той допълни, че продължава дезинфекцията и обработката с препарати в града и селата. По тази причина кметствата на малките населени места получиха дезинфектанти, предпазно облекло и маски. Обработват се също контейнерите за битови отпадъци.
Сред предприетите от общинското ръководство превантивни мерки беше и затварянето на лифта.

„Смятам, че това е добро решение за социалната изолация на всички, която в този момент е необходима“, бе категоричен кметът.
„Вярвам, че с общи усилия и ако бъдем стриктни и проявим воля, ще се справим и с това предизвикателство. Бъдете здрави и се пазете!“, заяви в заключение Стефан Радев.

Предишна НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ ЩЕ ДАРЯВАТ 1/3 ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА И ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СОЦИАЛНО - ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЩЕТИ
Следваща ДОБРОВОЛЦИ ДЕЗИНФЕКЦИРАТ ВХОДНИТЕ ВРАТИ И ДОМОФОНИТЕ В ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧВА САНИРАНЕТО НА ОЩЕ ЕДИН БЛОК В СЛИВЕН

Още един жилищен блок в Сливен предстои да бъде саниран. По време на откриването на строителната площадка днес кметът Стефан Радев призова жителите на блока да си съдействат с изпълнителите

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ СЪБИРАТ ПОДПИСИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ

Ученици от Хуманитарната гимназия събират подписи за запазване на училището си. Гимназистите правят подписката до Стария бряст в Сливен. Част от учениците позираха за снимка с подписи пред входа на

Новини Сливен

АСЕН ГАГАУЗОВ ВЛЕЗЕ В ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БСП

Асен Гагаузов отново е член на Изпълнителното бюро на БСП. Решението за това взе Националния съвет на партията, по предложение на председателката Нинова. Бившият министър и кмет на Сливен за