КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКА НА ИРАН В БЪЛГАРИЯ
март 9, 2022 440 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКА НА ИРАН В БЪЛГАРИЯ

Кметът Стефан Радев днес посрещна в Общината извънредния и пълномощен посланик на Иран в България Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули. Иранският дипломат провежда поредица от областни посещения на български градове.

„Надявам се да се чувствате добре в нашия град и да усетите гостоприемството му. Народите ни са се радвали на добри взаимоотношения още от времето на траките и Персийската империя и е наша обща отговорност, че сме съхранили тези топли връзки“, приветства гостите кметът Радев. Тази година се навършват 125 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Иран, които ще бъдат чествани и в двете страни.

В рамките на опознавателната среща иранският посланик изрази добрите си впечатления от пребиваването си в България като дипломат, като подчерта, че хората тук са мили, сърдечни и гостоприемни. Той изрази надежда, че културното сътрудничество между двата народа ще се развива и задълбочи и би могло да създаде предпоставка за установяване на отношения и в други аспекти. В тази връзка бе повдигната и темата за бъдещо побратимяване на Сливен с ирански град или област. От своя страна Стефан Радев отправи покана към гостите танцова група от Иран да вземе участие в традиционния Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“, който се организира от Община Сливен.

„Убеден съм, че за почитателите на фестивала ще представлява интерес участието на фолклорна група от Иран, която да представи персийските дух и култура. Децата са най-добрите посланици, най-бързо скъсяват границите и създават контакти“, посочи сливенският градоначалник.

В хода на разговора бе обсъдена и възможността в Сливен да се проведат дни на иранското кино, представяйки на сливенските зрители разнообразни и хитови заглавия от Близкия изток.

В края на разговора кметът подари на Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули реплика на златна маска от Сливенско, от периода IV в. пр. Хр. Дипломатът от своя страна връчи на Стефан Радев ръчно изрисуван сувенир и отправи покана към домакините да посетят изложбената зала на Посолството на Иран в София, където да се запознаят отблизо с персийската култура и кулинария.

Предишна НАРКОЗАВИСИМ ОТ НОВА ЗАГОРА Е ЗАПЛАШИЛ С БОМБА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Следваща ЕВАКУИРАХА 250 ДЕЦА ОТ НУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" В СЛИВЕН ЗАРАДИ ПОЖАР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАКВО Е ЙЕРСИНИОЗА И КАК ДА ПРЕДПАЗИМ НАЙ-УЯЗВИМИТЕ – ДЕЦАТА?

Известно е, че причините за висока температура, коремна болка и диария понякога остават неразпознати. След отзвучаване на такива състояния е възможно да настъпят усложнения, засягащи ставите и кожата. Сред източниците

Новини Сливен

ЧЕТИРИ АКТРИСИ ОТ КУКЛЕН ТЕАТЪР- СЛИВЕН С ПРЕМИЕРА ТАЗИ ВЕЧЕР В БУДАПЕЩА

Тази вечер от 19 часа в Културно средище Eötvös 10, Budapest, Унгария ще се състои премиерата на спектакъла „Цъфнали очи” по романа на Радостина Ангелова „Виенски апартамент”. На сцената ще

Новини Сливен

ГОРЯ ЗАВЕДЕНИЕ В НОВА ЗАГОРА

На 23 февруари, около 16,00 часа,  е възникнал пожар в неработещо заведение в град  Нова Загора. Съобщението е получено в РСПБЗН-Нова Загора в 16,14часа, произшествието е ликвидирано в 16,50 часа.