КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОСРЕЩНА КМЕТА НА ПЕЧ И ДРУГИ ГОСТИ ОТ ПОБРАТИМЕНИ НА СЛИВЕН ГРАДОВЕ

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОСРЕЩНА КМЕТА НА ПЕЧ И ДРУГИ ГОСТИ ОТ ПОБРАТИМЕНИ НА СЛИВЕН ГРАДОВЕ

Кметът Стефан Радев посрещна делегации от градове-партньори на Сливен. Те са от Печ, Унгария, Алба Юлия – Румъния и Ниш– Сърбия и са в Града под Сините камъни по покана на сливенския градоначалник. В срещата се включиха и представители от сръбските общини Ниш и Лесковац, които в момента са на четиридневно обучение в Сливен. То се провежда под домакинството на Община Сливен и е по линията на Инструмента за техническа подкрепа и обмен на информация към Европейската комисия (TAIEX).

„Добре дошли в Сливен! Радвам се, че се отзовахте на поканата ни за празника на Сливен – Димитровден. Надявам се да се чувствате добре в нашия град и да отнесете най-добри спомени от него. А те ще са такива, ако пожелаете отново да се върнете тук“, заяви в приветствието си към всички кметът Радев. Той обърна внимание на партньорските отношения между градовете, на обмена опит и изрази надежда, че те ще се затвърждават във времето, освен с неформални разговори, но и с работни срещи.
От своя страна гостите изразиха най-добри впечатления от посещението си до момента. Те се обединиха около всеобщото мнение, че Сливен е гостоприемен и оживен град. Особено впечатление изрази кметът на унгарския град Печ Атила Петерфи, че е усетил Сливен като роден град. „Намирам нещо общо между двата града и наистина се почувствах като у дома си“, каза той.
Гостите бяха приветствани и от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, който им пожела много приятни моменти с празничната програма и от местата, които им предстои да посетят.

На срещата присъстваха един от зам.-председателите на местния парламент Веселина Тонева и зам.-кметовете инж. Стоян Марков и Камен Костов. Сред чуждестранните гости бяха още заместник-кметът на Печ Габор Заг, Мария Буда – съветник на кмета на Алба Юлия, Александра Нику – експерт по европейски проекти в Общината на Алба Юлия, От Ниш присъстваха общинският съветник Жарко Милошевич и Марина Йович – експерт по туризъм.
Връзките между Сливен и Печ датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год.

Партньорството между Сливен и Алба Юлия е резултат от съвместната работа по проект по програма на Европейския съюз. Договорът за сътрудничество между двата града е подписан през юни 2002 г.
Началото на съвместното партньорство между Сливен и Ниш бе дадено през септември 2019 г. Това се случи на международен икономически форум, чийто организатор и домакин бе Община Сливен.

Предишна ДИМИТРОВДЕН Е!
Следваща ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ГРАД СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОТЕСТИРАЩИ МОТОРИСТИ ТРЪГНАХА КЪМ МАГИСТРАЛАТА ПО ЧЕРНИ ПЪТИЩА

Мотористи, които участват в протеста срещу високите цени на горивата в Сливен и бяха спрени при село Крушаре, тръгнаха към магистралата, използвайки черни пътища. Към тях се присъединиха и няколко

Новини Сливен

ИНТЕНЗИВНИ ВАЛЕЖИ В ОБЩИНА СЛИВЕН, ПРИ ПАДАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ СЕ ОЧАКВАТ ЗАЛЕДЯВАНИЯ

На територията на цялата сливенска община има интензивни валежи от дъжд, на места примесени със сняг. Обявен е жълт код. По пътищата в планинската част е образувана киша и при

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЗИ -СЛИВЕН

Регионална здравна инспекция-Сливен уведомява, че във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на коронавирус COVID-19, както и регистрираните случаи на