КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ НА СЛИВЕН УНГАРСКИ ГРАД ПЕЧ
май 12, 2022 338 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ НА СЛИВЕН УНГАРСКИ ГРАД ПЕЧ

Кметът Стефан Радев посрещна днес ТамашХорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен унгарски град Печ. Причина за визитата на чуждестранния общински съветник е 24-ият Национален фестивал на детската книга, който се провежда в момента в Сливен. Хорват е специален гост на фестивала. Той бе придружен от директора на местната библиотека в Печ – ТамашМислер.

Пред кмета Радев, който е председател на организационния комитет на фестивала, гостите споделиха, че са впечатлени от организацията и мащабите на проявата, което е ценен опит за инициирането на такива събития.

На свой ред Стефан Радев заяви, че Сливен се гордее с инициативата, която през годините става все по-популярна и превръща града в столица на детските книги и най-малките читатели.

В хода на разговора беше повдигната темата за усложнената обстановка в Украйна и предизвикателствата за цяла Европа, свързани с интеграцията на бежанската вълна. Дискусията повдигна въпроса за задълбочаване на контактите на двата побратимени града в различни сфери.

„Предизвикателствата на днешното време ни дават повод да търсим задълбочаване и по-интензивни контакти, както и общи инициативи между отделните европейски народи. Да бъдем по-единни и да гледаме в една посока“, сподели пред гостите сливенският градоначалник. Той изрази пълна готовност за съдействие за възстановяване на стопанските отношения между Сливен и Печ.

В рамките на срещата бе обсъдено и бъдещо съвместно участие на различни  европейски конкурси, в което да се включат и трети страни.

Гостите отправиха покана към кмета Радев Община Сливен да се включи в честванията за празника на град Печ на 1 септември. Те получиха от домакина новото издание на цветния албум с действащите църкви на територията на общината и каталог от изображения на най-емблематичните места в града под Сините камъни. ТамашХорват подари на кмета Радев новата си книга, сувенири и продукти от местно производство.

На срещата присъстваха зам.-кметът Пепа Чиликова и Павлина Бонева от дружеството на българското малцинство в Печ.

Връзките между Печ и Сливен датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през месец май 2001 год., а в края на 2002 год., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год. Сътрудничеството се осъществява в широк спектър от дейности и разработка на съвместни проекти.

 

Предишна ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК РУМЕН БОЗУКОВ ОГЛАВИ ДРУЖЕСТВОТО „ПАЗАР ЗА ПЛОДОВЕ И ЦВЕТЯ” АД – СЛИВЕН
Следваща ОТКРИХА ДВА НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА В СЛИВЕН С МНОГО ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА 24-ЧАСОВА ГРИЖА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

САНИТАРНАТА СЕЧ ПРОДЪЛЖАВА

Санитарната сеч продължава и днес, като от 9 до 11 часа, пътният участък от зала „Сирак Скитник“ по посока Съдебна палата – Сливен отново ще бъде затворен, съобщават от ОП

Новини Сливен

ВАХИ КЕНДЕРЯН: СЛИВНАЛИИ, КОЙТО ИСКА ДА НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ПФК „ЛЕВСКИ“, ДА МИ СЕ ОБАДИ

Директорът на ЦКБ клон – Сливен Вахи Кендерян, който е страстен привърженик на ПФК „Левски“, излезе с обръщение към всички сливналии – фенове на клуба, които искат да направят дарение

Новини Сливен

СЕДЕМ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ДРОГА В КОТЕЛ

Полицията в Котел е задържала седем мъже при операция по линия „Наркотици“. На 27 декември са извършени процесуално-следствени действия в частен дом в квартал „Изток“ в град Котел. На място