КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В ПРАГА, КОЕТО ЧЕСТВА 75-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
март 29, 2023 607 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В ПРАГА, КОЕТО ЧЕСТВА 75-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

С юбилеен празничен концерт и различни инициативи на 31 март Българско средно училище „Д-р П. Берон“ в чешката столица Прага ще отбележи 75 години от създаването си. В честването ще се включи сливенският Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър -1937“.

По повод юбилея поздравителен адрес и подаръци до училището изпрати кметът Стефан Радев. В него той посочва, че такива годишнини са още един повод за гордост и признателност към родолюбивото дело на група българи тогава, посветено на организацията и  обучението на български деца извън пределите на страната ни.

„Тези инициативи ни вдъхват вяра и надежда, че българските корени, дух и идентичност, ще пребъдат във времето и по света. Бъдете здрави, радвайте се на още много успешни начинания и продължавайте да бъдете посланик на българското и човеколюбието! В това е смисълът!“, завършва сливенският градоначалник.

Идеята за създаване на българско училище в Прага, в тогавашна Чехословакия, се ражда още през 1947 г. По инициатива на група наши сънародници, пребиваващи там, през октомври 1948 г. Министерството на народната просвета в България взема решение за откриване на държавно училище в Прага, като изпраща няколко учители. Официално училището е открито на 14 февруари 1949 г.

Юбилейният празничен концерт на 31 март ще се проведе под мотото „75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа”. За място на събитието е определена голямата зала на Градската библиотека в Прага. В него ще се включат официални гости от България и Чехия, гостуващи състави и изпълнители, бивши възпитаници и учители. Съставите от България ще се представят с програма „България пее и танцува в сърцето на Прага” на откритата сцена в Стария град. Гостите ще имат възможност да посетят и училището, музея, както и няколко изложби .

Учебното заведение е с хуманитарен профил от I до XII клас. В него се обучават деца, български граждани, постоянно или временно пребиваващи в Чешката република, но има и деца от друга национална принадлежност. Обучението е в дневна (присъствена) и в самостоятелна форма. Проучва се възможността за разкриване и на предучилищна сборна група – за деца от 4 до 6 години.

През годините училището се радва на успешно сътрудничество в различни сфери с водещи университети  в България и Чехия. Негови възпитаници продължават образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, в Медицинския университет в София, както и в чешките висши учебни заведения  в Прага.

Днес в БСУ „Д-р П. Берон” се обучават  130 български деца, работят   учители с богат професионален опит. Сред тях са двама преподаватели от Сливен. Историята му се съхранява в училищния музей и летописна книга.

Предишна ДИМИТЪР СЯРОВ: ЕТО КОИ СМЕ НИЕ
Следваща СЛЕД ИЗВЪРШЕН РЕМОНТ ЗДРАВНАТА СЛУЖБА В СТРУПЕЦ Е ГОТОВА ОТНОВО ДА ЗАРАБОТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД 9-ти МАЙ

Скъпи съграждани и жители на област Сливен, Уважаеми дами и господа, Денят 9-ти май обединява честването на две важни събития – годишнината от пoбедата над хитлерофашизма и обявеният през 1950

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ БЕШЕ В МАНАСТИРА „СВЕТИ ИЛИЯ“ И В СЕЛО ЧИНТУЛОВО ЗА ПРАЗНИКА ИЛИНДЕН

Кметът на Община Стефан Радев посети днес манастира „Свети Илия“, който има празник. Манастирът се намира над село Чинтулово, което днес, на Илинден, също празнува. В манастира по традиция днес

Новини Сливен

ПРОГРАМА ЗА 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

  Община Котел най-любезно кани просветните и културни дейци, учители, ученици и абитуриенти, обществени организации и всички граждани на град Котел да се включат в празничната програма по повод 24