КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЖЕЛА НА НОВИЯ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ДА УПРАВЛЯВА С МЪДРОСТ
28.05.2024 382 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЖЕЛА НА НОВИЯ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ДА УПРАВЛЯВА С МЪДРОСТ

 Кметът Стефан Радев посрещна новия сливенски митрополит Арсений на официална церемония на площад „Хаджи Димитър“. На нея присъстваха митрополити от Светия синод, кметове на общини, председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, свещеници и граждани.
 В словото си Стефан Радев заяви, че моментът е исторически за нашата епархия. „Днес посрещаме седмия сливенски митрополит, за да заеме престола, на който за първи път е седнал Серафим – нашият герой, престолът, който овдовя след кончината на обичания от всички Дядо Иоаникий. Нека посрещнем митрополит Арсений с открити сърца и умове. Нека да му дадем своето доверие и своите надежди за това, че ще допринесе за обединението на християните в сливенска епархия, за издигането на престижа на Църквата, за привличане на повече млади хора към християнските ценности и православната вяра“, каза кметът.
 Той се обърна към миряните, огорчени от събитията, които предшестваха избора на нов сливенски митрополит, както и лично към новия владика. „Нека не пренасяме минали събития напред в бъдещето, а да гледаме с вяра и упование. Ваше високопреосвещенство, пожелавам ви много сила и смирение. Вярвам, че ще разрешите по достоен начин и с мъдрост въпросите, свързани със сливенска епархия“, допълни кметът.
 От името на целия епархийски съвет, на свещенството, монасите, монахините, служителите на митрополията слово произнесе  ставрофорен свещеноиконом отец Николай Димитров. „Желаем ви крепко здраве, мъдрост, любов Христова, за да надградите делата на вашите достойни предшественици“, каза той.
 „Вярвам, че дните на безпокойство са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък започваме да ги събираме и да градим. Дадох свещен обет, че ще бъда всеотдаен в служението си като ваш митрополит, за да отговоря на очакването да бъда образец на верните слово, поведение, любов, дух и чистота „, заяви в словото си новият сливенски митрополит. Той допълни, че за доброто на поверения му клир, в решенията и делата си неизменно ще се ръководи от примера на  своите предшественици – сливенските митрополити Серафим, Гервасий, Иларион, Евлогий, Никодим и Иоаникий.
 Митрополит Арсений каза още, че усърдно ще се стреми да оправдае оказаното доверие и надеждите, които му се възлагат. Той благодари на кмета Стефан Радев за приветствените думи, както и на старшия епархийски съветник – ставрофорен свещеноиконом отец Николай Димитров.
След посрещането на площада, в храм „Свети Димитър“ се проведе въдворяване на новия владика и вечерна служба. След това на гроба на митрополит Иоаникий беше отслужена заупокойна молитва.
Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ДПС ПРЕД ЖИТЕЛИ НА КОТЕЛ: СТАБИЛНОСТ, ДОХОДИ, СПОКОЙСТВИЕ - ЗА ТОВА ЩЕ РАБОТИМ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ОСТАНА ЗА ПОСТОЯННО В АРЕСТА ЗАРАДИ ХЕРОИН

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Катя А. Тя е обвинена за това, че противозаконно е държала с цел разпространение

Новини Сливен

ТВОРЧЕСКА НАДПРЕВАРА „ТЕКСТИЛНОТО БОГАТСТВО НА СЛИВЕНСКИЯ КРАЙ“

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” ще се проведе в Сливен от 13 до 17 май. Организатор е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а партньори са Фонд „13 века България“,

Новини Сливен

КМЕТЪТ ТРЯБВА ДА РАБОТИ ЗА ХОРАТА, А НЕ ХОРАТА ДА РАБОТЯТ ЗА НЕГО!

С тези думи кандидатът за кмет и водач на листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Маринчо Христов откри срещата, между жителите на село Бяла и част от кандидатите