КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТЛИЧИ ПОБЕДИТЕЛЯ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ ЗА 2020 Г.

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТЛИЧИ ПОБЕДИТЕЛЯ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ ЗА 2020 Г.

Снощи, посветена на 85-годишнината от рождението на Дамян Дамянов и връчване на тазгодишните награди от 8-ия Национален конкурс за поезия на името на поета, се проведе малко по-рано в зала „Сливен“. На събитието присъства кметът Стефан Радев, който връчи националната награда на победителя тази година.

„Нашият именит съгражданин Дамян Дамянов, е една от най-ярките звезди в българската литература. Изписал много златни страници в нашата поезия, той става неизменна част от онези българи, които с делата си приживе, оставят трайна следа и в поколенията след тях“, заяви по време на награждаването кметът Стефан Радев.

,,Трябва да подкрепяме всяка творческа искра и инициатива. Такава е и нашата целенасочена политика. Радвам се, че конкурсът, наградата, учредена от Община Сливен, се утвърждава като все по-авторитетен форум на българската поезия”, заяви още кметът. Той пожела на всички участници, журито и гости на вечерта здраве, късмет и повече време за култура.

Тазгодишният носител на наградата е Светла Гунчева от гр. Бургас. Тя получи плакет, диплом и парична премия в размер на 1000 лв. Автор е на редица поетични книги, била е отличена и в различни национални конкурси.

,,Искам да благодаря на Община Сливен за оказаната чест, за това, че бях удостоена с тази престижна награда. В навечерието на празника на град Сливен, ви пожелавам, той да расте и процъфтява в икономическо, културно и социално отношение”, заяви тазгодишният носител на наградата. Светла Гунчева благодари и на журито за високата оценка и доверие.

Наградата за дебют беше присъдена на София Милева от гр. Хасково. Тя получи своето отличие от съпругата на Дамян Дамянов, поетесата Надежда Захариева. Отличието се предоставя от Издателска къща ,,Жажда”, която поема ангажимент да издаде следващата книга на отличения автор.

Носителите на наградите бяха определени от жури в състав: председател – Надежда Захариева, поетесата Валентина Радинска, поетите Тенко Тенев, Деньо Денев, д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ „Сава Доброплодни“ и Желяз Кондев.
Конкурсът се организира от Община Сливен, в партньорство с ИК „Жажда“.
В рамките на вечерта беше представен издадения от РБ „Сава Доброплодни“ био-библиографски указател „Дамян Дамянов“. Негови автори са д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова.

В програмата тази вечер, със свои музикални изпълнения по стихове на Дамян Дамянов, се включи поп певицата Богомила Цекова и струнен квартет „VIVA“ – гр. Бургас, а водещ на вечерта беше актьорът Даниел Цочев.

Творческата вечер се организира от Община Сливен и РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен.

Предишна 60 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ОТ ДНЕС НОСИМ МАСКИ НА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА, НА КОИТО ИМА СТРУПВАНЕ НА ХОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА КЕРМЕН ЖИВКО ЖЕЧЕВ: ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОДКРЕПАТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН, В ГРАДА СА ИНВЕСТИРАНИ 180 ХИЛ. ЛЕВА

С празнична Света литургия в храм „Св. Петка”, отслужена от отец Стилиян, започна днес празникът на град Кермен – Петковден. По традиция на този ден бе отдадена почит на загиналите

Новини Сливен

НАЙ-ГОЛЯМАТА КОМПАНИЯ ЗА ОНЛАЙН ТАКСИТА В БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В СЛИВЕН С ЛЕТЯЩ СТАРТ

Най-голямата компания за онлайн поръчки на таксита в страната „Taxistars“ влиза мощно в Сливен чрез своите партньори от града под Сините камъни „Stardust“. „Много съм доволен от първите три месеца,

Новини Сливен

ПАСХАЛНО /ВЕЛИКДЕНСКО/ ПОСЛАНИЕ НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ И ДО ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ „Да очистим чувствата си и ще видим недостъпната светлина на Христовото Възкресение!” /Канон, 1 песен,